Egy hete folyamatosan esik az eső, hideg van, fúj a szél és szürkeség uralkodik a tájon. Ma egész nap csak hajnalban láttam egy kis napfényt, mikor a buszon a munkába tartottam. Egy pillanatra el is feledtette, hogy még csak kedd reggel van...

- Kilátás a busz ablakából -

 

De éppen ezért úgy gondolom, hogy egy jó kis zöldséges, sós leves most mindenkinek jól fog esni. Nagyapámnak nem létezett ebéd leves nélkül, én már csak havonta egy-két alkalommal kívánom meg, de akkor a repeta kihagyhatatlan.

Az alábbi leves egy finom, zöldséges ragu. Szeleburdi napokra igazi lélekmelengető.

 

Hozzávalók 4 tányérnyi leveshez:

- A vágó deszkát még nagypapám készítette -

 

50 dkg felkockázott ragu hús - lehet csirke, sertés, marha - szénhidrát tartalom elhanyagolható
1 szál fehérrépa - 100 grammban 5,9 gramm szénhidrát
1 szál sárgarépa - 100 grammban 8,1 gramm szénhidrát
2 szál zöldhagyma - 100 grammban 6,3 gramm szénhidrát
1 fej vöröshagyma - 100 grammban 8,3 gramm szénhidrát
2 levese kanálnyi rizsliszt - 100 grammban 75 gramm szénhidrát
zöldségleves alapnak
bors
petrezselyem

 

Elkészítés:

Hozzáadott folyadékot nem tartalmaz, a képen látható lét a hús eresztette fedő alatt

 

A vöröshagymát és a zöldhagymát szépen felkockázom, majd pár csepp olajon megfuttatom. A falatnyi kockákra vágott húst hozzáteszem, és fedő alatt a saját levében 10 perc alatt megpárolom-pirítom.

- A sárgaborsó liszt 100 grammjában csak 53 gramm szénhidrát van, de azt még sosem próbáltam -

 

Ha a hús félig megpuhult és elvesztette már a nyers színét, akkor ráteszek két kanál rizslisztet, ami kicsit majd besűríti a levest, és ezután felöntöm a zöldésglevessel - legalább 2 literrel - mindenki menyugtatására általában leveskockából készült alapot használok.
Ekkor visszakerül a fedő és legalább 5-10 percig forrni hagyom a levest.

Mikor már majdnem kész a leves, én csak akkor teszem a levesbe a répákat, és 5 percnél tovább nem hagyom főni az egészet. Ennek köszönhetően a levesben a zöldségnek répa íze marad, a vitaminokról nem is beszélve, de attól nem kell félni, hogy kemény répa karikákon kell rágódni a szerencsétlen gasztro áldozatoknak.

Végül lezárom a gázt és petrezselyemmel megszórva tálalom a levest.

Jó melegedést mindenkinek!

ui.: A cukrosoknak készülő ételt lehetőleg sose sózzuk előre, és utol se inkább! A cukor mellett ugyanis a só is igen ártalmas, mivel az is roncsolja az erek rugalmasságát, mint a cukor, és hosszú távon (1-2 év alatt) csak súlyosbítja a problémákat - érelzáródás, az erek elpattanása, vérrög, lábamputáció...!