Kifőztük Karácsony

Kék gyertya a diabéteszesekért

Velem főztök

Feedek
Megosztás
Épp erre pörgök a konyhában

Címkefelhő
2010.07.21

Mogyorós francia saláta kavar

Mélyhűtő takarítás során előkerült egy adag zöldborsó és szépen ki is olvadt. Mivel újra fagyasztani nem volt tanácsos, ezért elkészítettem. Leginkább köretnek.

 

Az ötletet M nagynéninél láttam, de, hogy ő kitől vette, arról fogalmam sincs.

 

Hozzávalók:

 

10 dkg zöldborsó - 100 grammban 15 gramm szénhidrát
10 dkg kukorica konzerv - 100 grammban 23,6 gramm szénhidrát

Tovább»

2010.06.14

Hideg, köményes joghurtleves - ahogy én készítem

Piszokul meleg van. Nem is csoda, hogy az utóbbi napokban kiakadtam és nem nagyon akaródzott a konyha közelébe menni. De cukros lévén nem tehetem meg, hogy nem készítek, illetve fogyasztok egészséges főtt ételeket. A szendvicsek ideje már rég lejárt.

 

Tehát gondolkoztam egy darabig, hogy mit is kellene készíteni, ami gyorsan megvan, ízes is, könnyű is és szívesen is lemegy. A válasz: leves, méghozzá hideg. Elővettem azt a leveses könyvet, amit vagy egy éve vettem 400 forintért és elkezdtem felfedezni. Van benne néhány jó kis recept. Ha marad a meleg, akkor egy ideig a tartalmas levesek lesznek a terítéken.

De, hogy engem soha senki nem vesz rá többé egész kömény használatára, az is biztos...

 

Hozzávalók - 6 fő részére:

 

1 teáskanál őrölt köménymag
1 teáskanál egész köménymag - soha többé!
1 ek. vaj
1 felkarikázott póréhagyma
1 tk. őrölt sáfrány - helyette kurkumát is használhatunk
1 ek finomra vágott mandula
30 dkg zöldborsó - 100 grammban 14 gramm szénhidrát
4 dl joghurt - 100 mé-ben 4,6 gramm szénhidrát
2 dl tejföl - 100 mé-ben 4 gramm szénhidrát
2 dl víz
60 dkg uborka - 100 grammban 2,6 gramm szénhidrát
1 ek cukor - xilit - 100 grammban 25 gramm szénhidrát
menta levelek - ha van a díszítéshez

 

Elkészítés:

 

A köménymagot néhány pillanat alatt egy kevés olivaolajon megpirítottam, majd félretettem.
Egy serpenyőben a hagymát megfonnyasztottam a vajon, majd hozzá adtam a mandulát, sáfrányt, vizet és borsót, amit nagyjából 5 percig főztem össze, majd ezt is levettem a tűzről.

Egy másik tálban elkevertem a lereszelt uborkát a joghurttal, tejföllel, xilittel és ráöntöttem a zöldborsós keverékre.

Az egészet simára kevertem, majd egy éjszakára a hűtőbe tettem, hogy az ízek összeérjenek. Igazán jó kis leves lett belőle, leszámítva az egész köménymagokat, amikkel nem tudtam mást kezdeni, mint egyesével leszedegetni a nyelvem hegyéről. Nem szeretem, na.