Kifőztük Karácsony

Kék gyertya a diabéteszesekért

Velem főztök

Feedek
Megosztás
Épp erre pörgök a konyhában

Címkefelhő
2010.07.16

Sós tortácskák

Már megint maradék hasznosítás. Jógáról hazatérve egyáltalán nem volt kedvem főzni másnapra, de Zs ügynök meggyőzőtt, hogy valamit csak kéne már. Addig kérdezte, hogy mi van a hűtőben, meg nézte a netet, hogy közben eszembe jutott egy elég kreatív ötlet. Volt ugyanis egy bontott tejszínem, tojás fehérjém, virslim, kaprom és darab padlizsánom, amit ideje volt elhasználni.

 

Így születtek ezek a kis sós tortácskák:


- hamis bruschetta
- rakott tejszínes padlizsán
- emeletes virsli tortácska

 

Tovább»

2010.06.07

Avokádó szószos tészta

Hm, az alábbi recept egy részét Gwyneth Paltrowtól tanultam. Igen, a színésznőtől. Sajna nem személyes találka útján...

Szóval az úgy volt... A youtube az a forrás a neten, ahol szinte bármit találhat az ember, ha elég türelmesen keres, sőt véletlen is rábukkanhat dolgokra - én inkább így szoktam. Én épp egy videóra találtam, melyben a színésznő guacamolét készített. A recept annyira nem kötött le, de az annál inkább, hogy miként készítette elő az avokádót, hogy a lehető legkönnyebb legyen a kivétel.
Én eddig csak a felvág, kikanalaz módszert alkalmaztam, de Gwyneth szépen bevágta az avokádó húsát hosszában, majd keresztbe is és egyszerűen kinyomta a húst a héjból.
Mivel volt egy árva avokádóm itthon, ki kellett próbálnom az újonnan tanult praktikát. Mit ne mondjak, bevált.

 

Mivel úszás után álltam neki a másnapi ebédet megcsinálni este 9-kor ezért megint félig üres hűtőből kellett okoskodnom.

 

Hozzávalók:

5 dkg spagetti tészta - 100 grammban 73 gramm szénhidrát
1 darab műbeles virsli
3 gerezd fokhagyma
1 újhagyma
1 avokádó - 100 grammban 1,9 gramm szénhidrát
1 dl tejszín - 100 ml-ben 3 gramm szénhidrát
gyömbér
chili

Elkészítés:

 

A tésztát sós vízben 8 perc alatt készre főztem, majd félretettem.

Egy kevés olivaolajon megfuttattam az apróra vágott újhagymát és az összenyomott fokhagymákat, majd hozzáadtam a felkarikázott virslit, hogy picit megpiruljon.

Közben egy villával összetörtem az avokádó darabkákat, hozzáadtam a tejszínt és az egészet a forró serpenyőbe öntöttem. Hagytam 1-2 percig rotyogni, miközben egy kis gyömbérrel és chilivel fűszereztem, majd ráborítottam a tésztát és szépen beleforgattam a szószba.

Egy kevés reszelt sajttal tálaltam.

 

Tanulság: a szósz ennyi tésztához sok lett volna, ha nem olyan istenien fenséges az íze. Így boldogan fogyasztottam el és nyaltam ki a serpenyőt mosogatás előtt. Ám, ha valaki nem szereti, hogy a tésztája elvész a szószban, az inkább csak egy fél avokádót használjon. Higgyétek el, hogy elég lesz.

Ja, még valami. Nem volt itthon kész zöldésg alaplém, így egy kicsit darabos lett a "szósz", de akinél van kéznél, az nyugodtan tegyen bele pár kanállal, ha esetleg kedvet kapna ehhez az ételhez.

2010.05.22

Grill burgonya sült virslivel és padlizsánnal

Megint részint úgy született egy recept, hogy kinyitottam a hűtét, és találtam néhány maradékot...

Adott pár virsli és egy fél padlizsán. Vajon ebből mit sütünk ki? Én fogtam két öreg krumplit és kombináltam. Méghozzá nem is olyan rosszul.

Hozzávalók 2 fő részére:

2 nagyobb krumpli - 100 grammban 20 gramm szénhidrát
2-3 darab virsli
fél padlizsán - 100 grammban 4,8 gramm szénhidrát
petrezselyem
vaj

 

Elkészítés:

A krumplikat hámozzuk meg, majd kezdjük el bevagdosni úgy 2 mm-ként, ahogy az a képen is látható. Ügyeljünk, hogy ne vágjuk át teljesen a krumplit, de minél közelebb legyünk az aljához! Így sülés közben szépen szétnyílik a krumpli.
Egy kis kanállal kaparjuk ki a padlizsán puha magos belsejét majd vágjuk fel szeletekre, a virslit szintén vagdossuk be és közben egy kis csészében melegítsünk pár kanál vajat.

Lehetőleg az összes hozzávalót helyezzük egy grillrácsos tepsibe, de ha nincs grillrács, nem fog összedőlni a világ. Nekem van, és csakis ezért használom.
Szóval, bepakoltuk a krumplit, padlizsánt, virslit. A felolvasztott vajjal bőségesen locsoljuk meg a krumplit, de egy kicsit a többire is juttathatunk, majd végezetül fűszerezzük az egészet egy kis petrezselyemmel, esetleg kakukkfűvel.

A sütőt izzítsuk 180-200 fokra és az alufóliával fedett tepsit toljuk be vagy 15-20 percre. Az alufóliás takarás azért szükséges, mert így az étel a gőzben fő is, nem csak sül. Az alufólia nélkül félig nyers maradna, miközben igyekszünk megsütni. De 15-20 perc után már nyugodtan levehetjük az álcát. Ezután már csak addig süssük, hogy a krumpli kapjon egy kis színt. Ha elkezd pirulni, akkor már nyugodtan el lehet zárni a sütőt, mert kész az étel.

Jó tanács: amikor levettem a fóliát, akkor egyúttal kiszedtem a padlizsánt is a tepsiből a virslivel együtt, és csak a krumplit sütöttem már. Persze ki lehet próbálni úgy is, hogy végig bent hagyjátok az egészet, de én nem sütném túl a zöldséget.

Isteni ebéd lesz belőle. Télen tiszta grillparti hangulatot teremt, nyáron meg arra ösztönöz, hogy tartsatok egy igazit, kint a szabadban.