Kifőztük Karácsony

Kék gyertya a diabéteszesekért

Velem főztök

Feedek
Megosztás
Épp erre pörgök a konyhában

Címkefelhő
2010.07.06

Lusta asszony ebédje

A napokban, ahogy állandóan ingadozott az időjárás nem volt kedvem túl sok időt a konyhában tölteni. Nem volt se ihletem, se kedvem főzni, ráadásul a munka is kicsit leszívott így nagyrészt minden este saláta volt a vacsora, melyet a szomszédban lévő salátabárból szereztem be.

Ám a hétvégén már javulás állt be, és valamit összeütöttem. Se nem bonyolult, se nem különleges, de finom és laktató volt.

A lustaságom által kreált ebéd a következő volt:

 

Hozzávalók:

2 kicsi krumpli fejenként - 100 grammban 20 gramm szénhidrát
1 kicsi paradicsom/ fő - 100 grammban 4 gramm szénhidrát
1-2 kovászos uborka (házi)/ fő - 100 grammban 2,6 gramm szénhidrát
apróra vágott káposzta
fokhagymás tejföl - 100 grammban 4 gramm szénhidrát
mozzarella

 

A krumplikat meghámoztam, rátettem egy ezüstpapír darabra, megszórtam, petrezselyemmel és olívaolajjal és már ment is a sütőbe úgy 40 percre.

Tovább»

2010.06.14

Hideg, köményes joghurtleves - ahogy én készítem

Piszokul meleg van. Nem is csoda, hogy az utóbbi napokban kiakadtam és nem nagyon akaródzott a konyha közelébe menni. De cukros lévén nem tehetem meg, hogy nem készítek, illetve fogyasztok egészséges főtt ételeket. A szendvicsek ideje már rég lejárt.

 

Tehát gondolkoztam egy darabig, hogy mit is kellene készíteni, ami gyorsan megvan, ízes is, könnyű is és szívesen is lemegy. A válasz: leves, méghozzá hideg. Elővettem azt a leveses könyvet, amit vagy egy éve vettem 400 forintért és elkezdtem felfedezni. Van benne néhány jó kis recept. Ha marad a meleg, akkor egy ideig a tartalmas levesek lesznek a terítéken.

De, hogy engem soha senki nem vesz rá többé egész kömény használatára, az is biztos...

 

Hozzávalók - 6 fő részére:

 

1 teáskanál őrölt köménymag
1 teáskanál egész köménymag - soha többé!
1 ek. vaj
1 felkarikázott póréhagyma
1 tk. őrölt sáfrány - helyette kurkumát is használhatunk
1 ek finomra vágott mandula
30 dkg zöldborsó - 100 grammban 14 gramm szénhidrát
4 dl joghurt - 100 mé-ben 4,6 gramm szénhidrát
2 dl tejföl - 100 mé-ben 4 gramm szénhidrát
2 dl víz
60 dkg uborka - 100 grammban 2,6 gramm szénhidrát
1 ek cukor - xilit - 100 grammban 25 gramm szénhidrát
menta levelek - ha van a díszítéshez

 

Elkészítés:

 

A köménymagot néhány pillanat alatt egy kevés olivaolajon megpirítottam, majd félretettem.
Egy serpenyőben a hagymát megfonnyasztottam a vajon, majd hozzá adtam a mandulát, sáfrányt, vizet és borsót, amit nagyjából 5 percig főztem össze, majd ezt is levettem a tűzről.

Egy másik tálban elkevertem a lereszelt uborkát a joghurttal, tejföllel, xilittel és ráöntöttem a zöldborsós keverékre.

Az egészet simára kevertem, majd egy éjszakára a hűtőbe tettem, hogy az ízek összeérjenek. Igazán jó kis leves lett belőle, leszámítva az egész köménymagokat, amikkel nem tudtam mást kezdeni, mint egyesével leszedegetni a nyelvem hegyéről. Nem szeretem, na.