Kifőztük Karácsony

Kék gyertya a diabéteszesekért

Velem főztök

Feedek
Megosztás
Épp erre pörgök a konyhában

Címkefelhő
2010.10.31

Sütőtök kenyér

Október vége van. Az igazi csípős reggelekkel és hűvös napsütéses napokkal itt van az ősz ismét már egy ideje. Szeretem ezt az évszakot, mert annyi szép nappal képes megajándékozni minket mielőtt a hideg, sötét téli napok ránk törnek. A fák levelei a sárga és barna száz féle változatában pompáznak, a nap utolsó erejével cirógatja az arcunkat, miközben a levegő csípős hidege apró leheletpamacsokat csal ki a szánkból.

 

A természet pihenni készül lassan a tavaszi újjászületés előtt. De mi emberek épp ilyenkor kezdünk el sürögni-forogni a konyhában is. Főnek a lekvárok, a télre készülve szépen megtelnek a befőttesüvegek és a kamrák, majd alig egy hónap múlva már mindenki a karácsonyi, újévi menükön, ajándékokok és ünnepségeken fogja törni a fejét.

Tovább»

2010.10.15

Rozmaringos, diós kenyér

Ez a kenyér valami isteni lett. Puha volt és omlós. Pont olyan, amilyennek a kenyeret elképzeli az ember. Na és a dió benne? Maga a mennyország...

 

Előre szólok azonban, hogy ekkora adagból két vekni kenyér lesz, de aki rájön arra, hogy egy darab tojást miként lehet elfelezni, abban a pillanatban lehet belőle csinálni egy veknis változatot. Viccet félretéve, elboldogultunk a két veknivel.

Tovább»

2010.10.03

Mini sajttorták

Unokatesóm tavaly végre a saját (+ banké) lakásába költözött. Ám csak most hétvégén alakultak úgy a dolgok, hogy tudott egy lakásavatót tartani. Nem akartam üres kézzel menni, így készítettem néhány falatot. Az egyik a mini sajttorták voltak.

 

Mivel az alig evő unokaöcsém és unokahúgom is elfogyasztott belőle 1-1-et így bátran mondhatom, hogy sikere volt. Na meg az is bizonyító erejű, hogy végül a házigazdának nem jutott egyetlen darab sem...

 

Hozzávalók 12 darabhoz:

Tovább»

2010.09.08

Kecskesajtos, koktélparadicsomos tortácska

Sós főétel, bár az alapja vajas tészta. Mit mondhatnék róla? Isteni lett, még annál is finomabb, ráadásul véletlenül mintásra sikeredett...

 

Hozzávalók a tésztához:

 

20 dkg liszt - 100 grammban 70 gramm szénhidrát
1/2 tk. só
12,5 dkg puha vaj
2 tojás sárgája
1 felvert tojás fehérje

Tovább»

2010.07.26

Most már visszafelé öregszem mint Benjamin Button I.

Tudom, tudom, rettenetesen hiányoltatok a blogoszférából az elmúlt napokban, de őszintén szólva a családdal és barátokkal ünnepeltem, vagy épp csak a lábam lóbáltam. Mivel megint eltelt velem 365 nap (27-ik alkalommal), amit már csak meg kellett ülni evéssel, mozizással, beszélgetéssel és sms haddal.

 

Szóval a szombaton tartott kis összejövetelre volt étel rendesen, amit részint a magyar bloggerektől merítettem, részint meg saját kútfejből alakítottam.

Akkor lássuk a menüt:

 

Tojással töltött paradicsom - korábban már felkerült a blogra, itt találod!

Mozzarellás bruschetta

Avokádós, sonkás tészta kosárkák

Fedő alatt sült, szezámmagos burgonya

Ratatouille

Borsos, grillezett csirkemell salátaágyon

Csirke falatok szójaszószban

Ribizlis, áfonyás-vaníliapudingos süti by Latsia (az ő receptje cseresznyére szólt)

Tovább»

2010.07.16

Sós tortácskák

Már megint maradék hasznosítás. Jógáról hazatérve egyáltalán nem volt kedvem főzni másnapra, de Zs ügynök meggyőzőtt, hogy valamit csak kéne már. Addig kérdezte, hogy mi van a hűtőben, meg nézte a netet, hogy közben eszembe jutott egy elég kreatív ötlet. Volt ugyanis egy bontott tejszínem, tojás fehérjém, virslim, kaprom és darab padlizsánom, amit ideje volt elhasználni.

 

Így születtek ezek a kis sós tortácskák:


- hamis bruschetta
- rakott tejszínes padlizsán
- emeletes virsli tortácska

 

Tovább»

2010.05.22

Tojással töltött sült paradicsom

Ha mindig minden sikerülne, akkor istenek lennénk, de sajna nem így van.

 

Nagymamám mindig azt mondta, hogy ha tanulni tudok a hibáimból, akkor büszke lehetek rájuk és nem érdemes rejtegetnem őket. Éppen ezért ehhez a recepthez megosztom azokat a fotókat, amiken jól láthatóan kissé elrontottam az utómunkálatokat. A paradicsom ízén mit sem változtatott, hogy a paradicsom fala a sütőben szétesett - pedig nem először készítettem ezt a receptet - de arra jó volt, hogy tanuljak néhány új dolgot a zöldségekről és a sütőről.

 

Manapság már nincs olyan szakasza az évnek, hogy ne lehetne szép, nagy, ízes paradicsomokat beszerezni. De mikor még szezonja is van, akkor kész bűn, nem jó sokat és sokfélét készíteni ebből az isteni zöldségből.

 

 

Ezt a receptet megint csak nem sok idő életre hívni, de finom és sokféle felhasználási lehetőség rejlik benne.

 

Elkészítési idő: 15-20 perc+ 30-40 perc sütés
A jelen fotók alapján kicsit változnak a sütési arányok. Sajnos ezúttal nem sikerült tökéletesen beton kemény paradicsomokat vennem, de reménykedtem, hogy ebből nem lesz probléma. Ugyanúgy készítettem el az ételt, mint máskor is, de ez hibának bizonyult. Mivel a paradicsom kicsit puha volt, így a sütés alatt szétesett.
Ma már tudom, hogy ez talán megakadályozható lett volna, hogy a sütési időből lefaragok legalább 5-5 percet.
Mindenesetre az ízét egyáltalán nem rontotta el, sőt, isteni lett, csupán a látvány nem volt olyan mennyei.

 

Hozzávalók 4 adaghoz:

 

4 nagy paradicsom - 10 dkg-ban 4 gramm szénhidrát
4 egész tojás - 1 db-ban 0,3 gramm szénhidrát - ne vigyük túlzásba a fogyasztását! Napi 1-2 tojásnál ne együnk többet!
olviaolaj
petrezselyem

 

Elkészítés:

 

A kriminalitás csúcsa, még jó, hogy az íze maradéktalanul kielégítő volt...

 

A paradicsomok kalapját levágom egészen magasan (nem dobom ki) és kibelezem szépen mindet egymás után.
A paradicsomokba egyenként beleütök egy tojást, megszórom egy kis petrezselyemmel, majd visszateszem a paradicsom tetejét. Az egészet pedig meglocsolom olivaolajjal.
200 fokra előmelegített sütőben 10-15 percig sütöm a paradicsomokat fólia alatt, majd leveszem a fóliát és még ugyanannyit sütöm a paradicsomokat nélküle. Ezt azonban mindenki maga ízlése szerint variálhatja, attól függően, hogy mennyire szereti fonnyadtan, vagy keményebben a paradicsomát.
A széteséstől azonban nem kell tartani, mert a paradicsom belsejében szépen megsülő tojás az egészet összetartja - kivéve, amikor nem...

 

Tálalás: Hidegen-melegen tálalva egyaránt ízletes étel, melyet akár köretként, főfogásként, vagy előételként is tálalhatunk. Aki pedig nem szereti a paradicsom tetejét, az nyuodtan távolítsa el, én is mindig így teszek...