Kifőztük Karácsony

Kék gyertya a diabéteszesekért

Velem főztök

Feedek
Megosztás
Épp erre pörgök a konyhában

Címkefelhő
2010.06.04

Búvár Túrós maradék újra hasznosítás - Epres, joghurtos búvár túrós

A cím hangzatos, de semmitmondó. Annyi baj legyen, mert az elkészült desszert legjobb igyekezetem ellenére is ronda lett, de finom.

Szóval a dolog úgy történt, hogy a túrósból megmaradt kb. 4 kis kocka, amivel nem tudtam mit kezdeni. Megenni magában nem akartam, így a maradék eperrel és egy pohár joghurttal kombináltam.

 

Hozzávalók:

 

4 szelet kicsit szikkadt búvár túrós - fogalmam sincs, hogy mennyi lehet a szénhidrát tartalom, bocsi
1 pohár joghurt - 100 ml-ben 4,6 gramm szénhidrát
15-20 dkg eper - 100 grammban 7,2 gramm szénhidrát
1 dl tejszín - 100 ml-ben 3 gramm szénhidrát
opcionálisan némi házi eper lekvár

 

Elkészítés:

 

A maradék sütit szépen felvágtam vékony szeletekre, majd lefektettem egy részét egy jénai aljába. Rá rétegeztem egy nagy adag frissen felvágott epret, majd arra jött a maradék búvár néhány kis szeletje.

Ekkor egy bögrében elkevertem a joghurtot a tejszínnel és 2 kanál lekvárral, amit aztán szépen az epres, búváros építményre öntöttem. Ahogy ezzel elkészültem, az egész jénai ment be a hűtőbe egy éjszakára, meg egy munkanapra.

 

Mit ne mondjak, az elkészült fotók nem lettek a kedvenceim, de a kis rakott túrós íze még vissza fog jönni ebbe a konyhába.

2010.06.02

Túróhab narancsban

Ez az egyszerű desszert a Búvár Túrós receptjéből, pontosabban a maradékából született. A búvárral ellentétben jóval kevesebb szénhidrátot tartalmaz, így a cukrosok bátrabban fogyaszthatják.

 

Hozzávalók:

 

Búvár Túrós maradék túrókrémje - 100 grammban 3,5 gramm szénhidrát+ a cukor
1 narancs - 100 grammban 8,5 gramm szénhidrát

 

Elkészítés:

 

A narancsot félbevágtam, szépen kivágtam belőle a gyümölcshúst és felkockáztam. A narancs héjába belekanalaztam a maradék túró krémet és hozzá tettem 1-2 kocka narancsot.

 

Ha a narancs a hűtőben volt előtte, akkor nagyon frissítő, édes, de nem túl édes desszertet kaphatunk így.
Ha valaki nem maradék krémből dolgozik, hanem újonnan szeretné ezt megcsinálni, akkor azt javaslom, hogy a Búvár Túrós receptje alapján készítse el a túrókrémet, de fele akkora adagban. Az nagyjából elég lesz 4 fő részére.

 

2010.06.01

Búvár túrós ribizlivel - diétás változat

Katakonyhájában láttam meg a mostani süti receptjét, de először nem nála találkoztam a sütivel, hanem még egy nálunk tartott farsangi partin, amikor vendégségbe hozták a kis édest. Akkor azonban nem ettem belőle így nem is keltette fel az érdeklődésem. Kata leírása alapján azonban egy könnyen elkészíthető édességnek tűnt. Csak egy baj volt vele...

Megint úgy kezdtem el sütögetni este 9-kor, hogy a hozzávalók fele többé-kevésbé hiányzott. Sima kakaópor helyett csak Nesquick volt. Joghurt helyett joghurt+ tej-tejföl keverék... de az eredmény azért igazán jól sikerült

 

Hozzávalók:

 

A tészta:

1 tojás
20 dkg cukor - diétásan: 5-8 dkg xilit + 3 nagy kanál cukrozott kakaópor - 100 gramm cukorban 100 gramm szénhidrát, 100 gramm xilitben 25 gramm szénhidrát
35 dkg liszt - diétásan 25 dkg liszt+ 10 dkg keményítő - 100 gramm lisztben 76,3 gramm szénhidrát
1,5 dl étolaj
1 teáskanál szódabikarbóna
5 dl joghurt - 100 grammban 4,6 gramm szénhidrát
2 nagy kanál cukormentes kakaópor (ha a fenti módon a 3 nagy kanál cukrozott már belement, akkor a 2 kanál cukrozatlan nem kell bele) - 100 grammban átlag 32,4 gramm szénhidrát

 

Túrótöltelék:

 

50 dkg túró - 100 grammban 3,5 gramm szénhidrát
5 dkg cukor - diétásan: ugyanannyi xilit
2 tojás
10 dkg olvasztott vaj

 

 

Elkészítés:

 

A lisztet a tojással, cukorral kakaóporral szódabikarbónával és olajjal elkeverjük, majd hozzáadjuk a joghurtot. Mivel nekem csak egy pohár joghurtom volt, így azt találtam ki, hogy a maradék pótlására körülbelül 2,5 dl tejfölt elkevertem annyi tejjel (kb. 1 dl) amitől nagyjából olyan állagú lett, mint a joghurt, és így adtam hozzá a tésztához.

Kata javaslata alapján olyan tésztát kell kapnunk ami sűrű, de kissé folyékony. A kép alapján akkor reméltem, hogy sikerült. És igen elárulom előre, hogy sikerült pont jó lett a sűrűsége minden hiányosság ellenére.

A kész tésztát kivajazott és lisztezett tepsibe kanalaztam, majd elkészítettem a tölteléket.

 

A túrót elkevertem az 5 dkg xilittel, 2 tojással és 10 dkg olvasztott vajjal. Így egy viszonylag krémes masszát kaptam, amit foghíjas módon a tésztára kanalaztam kis szigetek formájában. A süti attól lesz búvár, hogy a túrószigetek között a kakaós tészta sütés közben szépen megkel, így a túróval összeáll az egész.

A túró halmok tetejére én egy kicsi savanykás, mirelit ribizlit halmoztam. Végül 180 fokra előmelegített sütöben 35 perc alatt készre sütöttem.

 

Az eredmény: a tészta puha, omlós de egyáltalán nem lett édes. Máskor esetleg lehet több xilitet beletenni, ha vendégeknek szánom, de így is finom volt, mivel a túrós rész éppen elég édes volt.
Ám, ha valaki egy kicsit több édességre vágyna az nyugodtan tálalatja házi lekvárral (pirossal), mert csak még dobni fog az ízhatáson.

Azonban ez még a javasolt változtatásokkal együtt sem egy igazán cukrosnak való desszert. Max. az ebédből lehet kispórolni annyit, hogy egy kocka beleférjen.