Kifőztük Karácsony

Kék gyertya a diabéteszesekért

Velem főztök

Feedek
Megosztás
Épp erre pörgök a konyhában

Címkefelhő
2010.07.26

Most már visszafelé öregszem mint Benjamin Button I.

Tudom, tudom, rettenetesen hiányoltatok a blogoszférából az elmúlt napokban, de őszintén szólva a családdal és barátokkal ünnepeltem, vagy épp csak a lábam lóbáltam. Mivel megint eltelt velem 365 nap (27-ik alkalommal), amit már csak meg kellett ülni evéssel, mozizással, beszélgetéssel és sms haddal.

 

Szóval a szombaton tartott kis összejövetelre volt étel rendesen, amit részint a magyar bloggerektől merítettem, részint meg saját kútfejből alakítottam.

Akkor lássuk a menüt:

 

Tojással töltött paradicsom - korábban már felkerült a blogra, itt találod!

Mozzarellás bruschetta

Avokádós, sonkás tészta kosárkák

Fedő alatt sült, szezámmagos burgonya

Ratatouille

Borsos, grillezett csirkemell salátaágyon

Csirke falatok szójaszószban

Ribizlis, áfonyás-vaníliapudingos süti by Latsia (az ő receptje cseresznyére szólt)

Tovább»

2010.06.07

Avokádó szószos tészta

Hm, az alábbi recept egy részét Gwyneth Paltrowtól tanultam. Igen, a színésznőtől. Sajna nem személyes találka útján...

Szóval az úgy volt... A youtube az a forrás a neten, ahol szinte bármit találhat az ember, ha elég türelmesen keres, sőt véletlen is rábukkanhat dolgokra - én inkább így szoktam. Én épp egy videóra találtam, melyben a színésznő guacamolét készített. A recept annyira nem kötött le, de az annál inkább, hogy miként készítette elő az avokádót, hogy a lehető legkönnyebb legyen a kivétel.
Én eddig csak a felvág, kikanalaz módszert alkalmaztam, de Gwyneth szépen bevágta az avokádó húsát hosszában, majd keresztbe is és egyszerűen kinyomta a húst a héjból.
Mivel volt egy árva avokádóm itthon, ki kellett próbálnom az újonnan tanult praktikát. Mit ne mondjak, bevált.

 

Mivel úszás után álltam neki a másnapi ebédet megcsinálni este 9-kor ezért megint félig üres hűtőből kellett okoskodnom.

 

Hozzávalók:

5 dkg spagetti tészta - 100 grammban 73 gramm szénhidrát
1 darab műbeles virsli
3 gerezd fokhagyma
1 újhagyma
1 avokádó - 100 grammban 1,9 gramm szénhidrát
1 dl tejszín - 100 ml-ben 3 gramm szénhidrát
gyömbér
chili

Elkészítés:

 

A tésztát sós vízben 8 perc alatt készre főztem, majd félretettem.

Egy kevés olivaolajon megfuttattam az apróra vágott újhagymát és az összenyomott fokhagymákat, majd hozzáadtam a felkarikázott virslit, hogy picit megpiruljon.

Közben egy villával összetörtem az avokádó darabkákat, hozzáadtam a tejszínt és az egészet a forró serpenyőbe öntöttem. Hagytam 1-2 percig rotyogni, miközben egy kis gyömbérrel és chilivel fűszereztem, majd ráborítottam a tésztát és szépen beleforgattam a szószba.

Egy kevés reszelt sajttal tálaltam.

 

Tanulság: a szósz ennyi tésztához sok lett volna, ha nem olyan istenien fenséges az íze. Így boldogan fogyasztottam el és nyaltam ki a serpenyőt mosogatás előtt. Ám, ha valaki nem szereti, hogy a tésztája elvész a szószban, az inkább csak egy fél avokádót használjon. Higgyétek el, hogy elég lesz.

Ja, még valami. Nem volt itthon kész zöldésg alaplém, így egy kicsit darabos lett a "szósz", de akinél van kéznél, az nyugodtan tegyen bele pár kanállal, ha esetleg kedvet kapna ehhez az ételhez.

2010.05.29

Spenótos-curry szószos spagetti

Vivát, ováció - nem ovuláció - meg happy és a többi, mert sikerült végre spenótot vennem. Szép, zsenge, ezért vettem mindjárt 2 kilót, bár az árától majdnem falnak mentem... Egy jó részét a napokban el fogom használni, a másik részét meg simán elrakom majd a mélyhűtőbe ínségesebb időkre.

Anitával ma délelőtt nagy ruha bevásárlást csaptunk neki, miután még kapott egy igen finom és gyorsan elkészíthető ebédet is. (Azt csak így merem megjegyezni, hogy persze a költekezésből én sem maradtam ki.) Körülbelül 40 perc telt el a gáz meggyújtásától a tálalásig és még a közben beeső Katának is csurrant egy kis kóstoló.

 

Drága diabéteszesek! A tésztát lehetőleg csak heti 1-2 alkalommal fogyasszátok, akkor is 5 dkg per koponya alapon. Még egészségesek se egyenek alkalmanként annál többet! Az olasz mammák se szolgálnak fel többet csemetéiknek...

 

Hozzávalók 2 fő részére:

 

10 dkg spagetti tészta - 100 grammban 73 gramm szénhidrát
20 dkg friss spenót - 100 grammban 1,8 gramm szénhidrát
2 merőkanál zöldséglé alap
keményítő
curry
gyömbér
olivaolaj

 

Elkészítés:

8-10 perc alatt a spagettit forrásban lévő vízben megfőztem, só nélkül, majd kiszedtem a vízból, mert a helyére beletettem a spenótot 3 percre blansírozni. A 3 perc leteltével a spenótot is leszűrtem, és vágódeszkán szépen felaprítottam.
Sajnos nem volt itthon fokhagymám, mert akkor egy kevés apróra vágott fokhagymát tettem volna hozzá, de a végeredményból összeségében nem hiányzott.

A nagy kék tényérban Anita adagja, a kicsiben a sajátom

 

A serpenyőben felforrósítottam egy kis olivaolajat és hozzáadtam 2 evőkanál curryt, 2 teáskanál gyömbért és 1 teáskanál csilit. A fűszereket jól elkevertem, majd a zöldséglével felöntöttem.
Egy vizespohár aljába tettem 2 teáskanál keményítőt, amit 1 dl vízzel felhigítottam és ezzel sűrítettem be a szószt. Amint ezzel kész voltam, hozzá adtam a spenótot és a spagettit, majd az egészet körülbelül 1 percig rotyogtattam, míg a tésztát a szósz teljesen be nem fedte. Még forrón tálaltam.

 

Sózni egyáltalán nem sóztam az ételt, mert a zöldségalap lében volt elég só, plusz a curry és gyömbér mellé egyáltalán nem hiányzott a só. Ha valaki mégis elengedhetetlennek érzi, akkor inkább csak akkor sózzon, ha a kész étellel nem elégedett! A köztes folyamatok során NE!

A tálalás után még egy csepp sárgarépát reszeltem a tésztára, illetve megszórtam egy pár szelet mandulával, de ez már csak a dísz volt. Akinek nem tetszik, nyugodtan el is hagyhatja.