Kifőztük Karácsony

Kék gyertya a diabéteszesekért

Velem főztök

Feedek
Megosztás
Épp erre pörgök a konyhában

Címkefelhő
2010.06.01

Búvár túrós ribizlivel - diétás változat

Katakonyhájában láttam meg a mostani süti receptjét, de először nem nála találkoztam a sütivel, hanem még egy nálunk tartott farsangi partin, amikor vendégségbe hozták a kis édest. Akkor azonban nem ettem belőle így nem is keltette fel az érdeklődésem. Kata leírása alapján azonban egy könnyen elkészíthető édességnek tűnt. Csak egy baj volt vele...

Megint úgy kezdtem el sütögetni este 9-kor, hogy a hozzávalók fele többé-kevésbé hiányzott. Sima kakaópor helyett csak Nesquick volt. Joghurt helyett joghurt+ tej-tejföl keverék... de az eredmény azért igazán jól sikerült

 

Hozzávalók:

 

A tészta:

1 tojás
20 dkg cukor - diétásan: 5-8 dkg xilit + 3 nagy kanál cukrozott kakaópor - 100 gramm cukorban 100 gramm szénhidrát, 100 gramm xilitben 25 gramm szénhidrát
35 dkg liszt - diétásan 25 dkg liszt+ 10 dkg keményítő - 100 gramm lisztben 76,3 gramm szénhidrát
1,5 dl étolaj
1 teáskanál szódabikarbóna
5 dl joghurt - 100 grammban 4,6 gramm szénhidrát
2 nagy kanál cukormentes kakaópor (ha a fenti módon a 3 nagy kanál cukrozott már belement, akkor a 2 kanál cukrozatlan nem kell bele) - 100 grammban átlag 32,4 gramm szénhidrát

 

Túrótöltelék:

 

50 dkg túró - 100 grammban 3,5 gramm szénhidrát
5 dkg cukor - diétásan: ugyanannyi xilit
2 tojás
10 dkg olvasztott vaj

 

 

Elkészítés:

 

A lisztet a tojással, cukorral kakaóporral szódabikarbónával és olajjal elkeverjük, majd hozzáadjuk a joghurtot. Mivel nekem csak egy pohár joghurtom volt, így azt találtam ki, hogy a maradék pótlására körülbelül 2,5 dl tejfölt elkevertem annyi tejjel (kb. 1 dl) amitől nagyjából olyan állagú lett, mint a joghurt, és így adtam hozzá a tésztához.

Kata javaslata alapján olyan tésztát kell kapnunk ami sűrű, de kissé folyékony. A kép alapján akkor reméltem, hogy sikerült. És igen elárulom előre, hogy sikerült pont jó lett a sűrűsége minden hiányosság ellenére.

A kész tésztát kivajazott és lisztezett tepsibe kanalaztam, majd elkészítettem a tölteléket.

 

A túrót elkevertem az 5 dkg xilittel, 2 tojással és 10 dkg olvasztott vajjal. Így egy viszonylag krémes masszát kaptam, amit foghíjas módon a tésztára kanalaztam kis szigetek formájában. A süti attól lesz búvár, hogy a túrószigetek között a kakaós tészta sütés közben szépen megkel, így a túróval összeáll az egész.

A túró halmok tetejére én egy kicsi savanykás, mirelit ribizlit halmoztam. Végül 180 fokra előmelegített sütöben 35 perc alatt készre sütöttem.

 

Az eredmény: a tészta puha, omlós de egyáltalán nem lett édes. Máskor esetleg lehet több xilitet beletenni, ha vendégeknek szánom, de így is finom volt, mivel a túrós rész éppen elég édes volt.
Ám, ha valaki egy kicsit több édességre vágyna az nyugodtan tálalatja házi lekvárral (pirossal), mert csak még dobni fog az ízhatáson.

Azonban ez még a javasolt változtatásokkal együtt sem egy igazán cukrosnak való desszert. Max. az ebédből lehet kispórolni annyit, hogy egy kocka beleférjen.

2010.05.17

Joghurtos-ribizlis desszert

Ahogy mondtam, ezen a blogon igyekszem majd minden isteni, gyorsan elkészíthető és persze diétás receptemet megosztani majd veletek kedves olvasók.

Tehát álljon itt az egyik kedvenc alkotás:

Hozzávalók:
(kb. 15 perc alatt kész, a megadott mennyiségből 4 adag készíthető)

10 dkg mirelit vagy friss ribizli - 7 gramm szénhidrát
1 dl tejszín - 3 gramm szénhidrát
1 kis pohár natúr joghurt - 6,9 gramm szénhidrát
6 dkg apróra tört graham vagy cukormentes háztartási keksz - 42 gramm szénhidrát
3 evőkanál cukormentes lekvár - kb. 15 gramm szénhidrát
citromhéj
édesítőszer

1 adagban megközelítőleg 18-20 gramm szénhidrát található.

Elkészítés:

A tejszínt habbá verjük - én nem figyeltem, és főzőtejszínt vettem habtejszín helyett, de az ízét nem rontotta el - és ízlés szerint néhány csepp édesítőszerrel édesítjük. Hozzákeverjük a joghurtot és reszelünk bele egy kevés citromhéjat.
Közben a ribizlit a lekvárral összeforraljuk néhány pillanat alatt. Én egy nagyon kedves kolléganőm anyukájának cukor nélkül befőzött baracklekvárját használtam erre a célra. Mit ne mondjak, isteni volt a harmónia a két gyümölcs között.
Kis tálkák aljára szórjuk az összetört kekszet, majd ráöntjük a joghurtos tejszínt, végül rákanalazzuk a lekváros ribizlit. A kész desszert szélét vagy közepét még a maradék keksszel díszíthetjük.

Tálalás előtt legalább fél órát hagyjuk a hűtőben állni, már ha a család nem hág a nyakára sokkal hamarabb.

(ezen receptem olvasható a donna.hu oldalon is)