Kifőztük Karácsony

Kék gyertya a diabéteszesekért

Velem főztök

Feedek
Megosztás
Épp erre pörgök a konyhában

Címkefelhő
2010.09.30

Tejszínes, spenótos lasagne - Cream and spinach lasagne

(Recipe in English is below)

 

Ehhez a recepthez nagyon szép emlékek fűznek, hisz első alkalommal, na jó, másodszor akkor csináltam, mikor Á ügynök és Zs ügynök is jelen volt. Kora április volt akkor és már a meleg délelőtti napsütés a nyár ígéretét hordozta magában. Azóta most először csináltam meg ezt a receptet. Zs ügynök ismét kuktáskodott Á ügynök helyett is, aki Pesten húzza az igát.

 

Hozzávalók egy 9x13-as tepsihez:

 

4 közepes paradicsom (2 piros-2 zöld) - 100 g/4 g szénhidrát
2-3 dl főző tejszín - 1dl/3,8 g szénhidrát
2 dl tejföl - 1 dl/4 g szénhidrát
30 dkg darálthús
2 gerezd fokhagyma
rozmaring
3-4 lap lasagne tészta - 100 g/70 g szénhidrát
só, bors
sajt
1 maréknyi spenót - 100 g/ 1,8 g szénhidrát

 

Tovább»

2010.09.08

Kecskesajtos, koktélparadicsomos tortácska

Sós főétel, bár az alapja vajas tészta. Mit mondhatnék róla? Isteni lett, még annál is finomabb, ráadásul véletlenül mintásra sikeredett...

 

Hozzávalók a tésztához:

 

20 dkg liszt - 100 grammban 70 gramm szénhidrát
1/2 tk. só
12,5 dkg puha vaj
2 tojás sárgája
1 felvert tojás fehérje

Tovább»

2010.08.10

Grill domb (paradicsom, padlizsán és csirke) - Grill hill

(Recipe in English is below)

 

Az utóbbi hetekben alig volt kedvem ahhoz, hogy főzzek. Sőt, egyáltalán nem volt kedvem ahhoz, hogy főzzek bármit is. Főtt ételt is csak azért ettem, mert volt, aki megszánt a családban és vett nekem egy kis szusit, csirkét... Persze nem azért mert nem volt pénzem az ételre, ott azért nem tartunk. Ez komfort étel volt a javából ugyanis másfél hete meghalt az apám.

 

10 éve nem beszéltünk egymással és előtte sem volt valami jó a kapcsolatunk, de azért meglepő volt, hogy mennyire ledöbbentett ez az egész. Talán az is szerepet játszott benne, hogy valahol mindig reménykedtem, hogy egyszer még lesz lehetőség, hogy normálisan beszéljünk, hogy kialakítsunk egy táv apa-lánya kapcsolatot, de ő erre egyáltalán nem tartott igényt. Mint kiderült, egy éve volt tisztában azzal, hogy halálos beteg, de eszébe se jutott felvenni a kapcsolatot. 6 évesen, 16 évesen és most 27 évesen sem érttem azt, miként gondolkozik, ha egyáltalán tett ilyet, de megint ott vagyok, hogy már nem is fogom. (Megjegyezném barátaimnak, ismerőseimnek, akik erről most hallanak először mert nem tájékoztattam őket, hogy ne sértődjenek meg mert nem mentem sírva hozzájuk. Ez így alakult, de attól még imádlak titeket és bízom bennetek csak nem tudtam, hogy miként mondjam ezt el. Így arctalanul könnyebb, ismertek...)

 

Szóval közel két hétig nem jelentkeztem az oldalon, mert nem volt hozzá energiám és mert nem is volt kedvem főzögetni. De a hétvégén már újra pislákolt a láng és tegnap megint teljes erővel vetettem magam a konyhába.

 

Az utóbbi két hetet csodával határos módon a hűtőben túlélte egy padlizsán és egy paradicsom. Nyár van, grill időszak és én nem vágytam semmi bonyolult ételre. Így elővettem a grill serpenyőm és szépen sütögetni kezdtem.

Tovább»

2010.07.31

Most már visszafelé öregszem mint Benjamin Button II.

Hm, ideje lenne  már befejezni ezt a szülinapi posztot. És mivel az előbb felriadtam, nem ébredtem, riadtam, így miért is ne ülnék le a gép elé?

Nos, akkor lássuk, hogy mi is volt még azon a szülinapi menün!

 

Fedő alatt sült, szezámmagos burgonya

 

Hozzávalók:

 

szezámmag
krumpli az egész háznépnék - 100 grammban 20 gramm szénhidrát
olívaolaj

 

Elkészítés:

 

A krumplit kis kockákra vágtam, megmostam, majd egy wokban kis adagokban nagyon kevés olívaolajon sütni kezdtem fedő alatt.

Tovább»

2010.07.26

Most már visszafelé öregszem mint Benjamin Button I.

Tudom, tudom, rettenetesen hiányoltatok a blogoszférából az elmúlt napokban, de őszintén szólva a családdal és barátokkal ünnepeltem, vagy épp csak a lábam lóbáltam. Mivel megint eltelt velem 365 nap (27-ik alkalommal), amit már csak meg kellett ülni evéssel, mozizással, beszélgetéssel és sms haddal.

 

Szóval a szombaton tartott kis összejövetelre volt étel rendesen, amit részint a magyar bloggerektől merítettem, részint meg saját kútfejből alakítottam.

Akkor lássuk a menüt:

 

Tojással töltött paradicsom - korábban már felkerült a blogra, itt találod!

Mozzarellás bruschetta

Avokádós, sonkás tészta kosárkák

Fedő alatt sült, szezámmagos burgonya

Ratatouille

Borsos, grillezett csirkemell salátaágyon

Csirke falatok szójaszószban

Ribizlis, áfonyás-vaníliapudingos süti by Latsia (az ő receptje cseresznyére szólt)

Tovább»

2010.07.16

Sós tortácskák

Már megint maradék hasznosítás. Jógáról hazatérve egyáltalán nem volt kedvem főzni másnapra, de Zs ügynök meggyőzőtt, hogy valamit csak kéne már. Addig kérdezte, hogy mi van a hűtőben, meg nézte a netet, hogy közben eszembe jutott egy elég kreatív ötlet. Volt ugyanis egy bontott tejszínem, tojás fehérjém, virslim, kaprom és darab padlizsánom, amit ideje volt elhasználni.

 

Így születtek ezek a kis sós tortácskák:


- hamis bruschetta
- rakott tejszínes padlizsán
- emeletes virsli tortácska

 

Tovább»

2010.07.06

Lusta asszony ebédje

A napokban, ahogy állandóan ingadozott az időjárás nem volt kedvem túl sok időt a konyhában tölteni. Nem volt se ihletem, se kedvem főzni, ráadásul a munka is kicsit leszívott így nagyrészt minden este saláta volt a vacsora, melyet a szomszédban lévő salátabárból szereztem be.

Ám a hétvégén már javulás állt be, és valamit összeütöttem. Se nem bonyolult, se nem különleges, de finom és laktató volt.

A lustaságom által kreált ebéd a következő volt:

 

Hozzávalók:

2 kicsi krumpli fejenként - 100 grammban 20 gramm szénhidrát
1 kicsi paradicsom/ fő - 100 grammban 4 gramm szénhidrát
1-2 kovászos uborka (házi)/ fő - 100 grammban 2,6 gramm szénhidrát
apróra vágott káposzta
fokhagymás tejföl - 100 grammban 4 gramm szénhidrát
mozzarella

 

A krumplikat meghámoztam, rátettem egy ezüstpapír darabra, megszórtam, petrezselyemmel és olívaolajjal és már ment is a sütőbe úgy 40 percre.

Tovább»

2010.06.19

Grillezett csirkemell saláta ágyon egy kis csavarral - VKF! XXXV.

"A képzelet nem velünk született adottság. A tanárainknak, a szüleinknek kell kifejleszteniük bennünk.... A képzeletáramkör úgy van kialakítva, hogy a legminimálisabb ingerre is reagáljon... Azonban ma már nem feltétlenül a tanároknak és a szülőknek kell kialakítaniuk ezeket az áramköröket. Ma már vannak profin elkészített műsorok, remek színészekkel, nagyon meggyőző helyszínekkel, hangokkal és zenével. Ma már van információs szupersztráda. Körülbelül annyi szükségünk van az áramkörökre, mint a lovaglótudományunkra." /Kurt Vonnegut/

Bár nagy általánosságban sajnos egyet kell értenem Vonneguttal, de a VKF! például teljesen ellentmond ennek. Hála az égnek! Igenis arra ösztönöz, hogy használjam a képzeletem.

Életem első részvétele ez a VKF!-en. Szóval vegyétek és vigyétek kímélettel a receptet.

Maga a recept nem egy új találmány, sőt még nem is valami egyedi, különleges ízvilág. Inkább az elkészítésében van az a kis csavar, ami különlegessé teheti.

 

Hozzávalók:

1 csirkemell
1/2 lime
bors
olivaolaj
joghurt - 100 ml-ben 6,9 gramm szénhidrát
saláta - 100 grammban 2 gramm szénhidrát
paradicsom - 100 grammban 4 gramm szénhidrát
fokhagyma
retek - 100 grammban 2,2 gramm szénhidrát

Tovább»

2010.06.18

Mediterrán sertésragu

Miután sikerült végre ehető levendulát beszereznem, mi volt az első amit készítettem vele? Disznó. Nem süti, vagy üdítő. Hanem sertés. De azért igazán jó lett.

Mivel egyik tyúkanyó nagynénémtől kaptam két szép cukkinit és egy nagy üveg kaprot, így gondolkoztam, hogyan is használhatnám fel. Sajnos nálam olyan kevés étel fogy egyszerre, hogy igyekeznem kell a romlandó ételek felhasználásával, főleg most, hogy egy kicsit még szigorúbbra vettem a diétát. Így az egyik cukkinit gyorsan el is készítettem.

Hozzávalók:

 

1 cukkini - 100 grammban 5,3 gramm szénhidrát
2 kisebb sárgarépa - 100 grammban 8,1 gramm szénhidrát
2 darab paradicsom - 100 grammban 4 gramm szénhidrát
50 dkg sertés hús
2-3 szál kapor
2 gerezd fokhagyma
2 dl zöldségalap lé

 

Tovább»

2010.05.22

Tojással töltött sült paradicsom

Ha mindig minden sikerülne, akkor istenek lennénk, de sajna nem így van.

 

Nagymamám mindig azt mondta, hogy ha tanulni tudok a hibáimból, akkor büszke lehetek rájuk és nem érdemes rejtegetnem őket. Éppen ezért ehhez a recepthez megosztom azokat a fotókat, amiken jól láthatóan kissé elrontottam az utómunkálatokat. A paradicsom ízén mit sem változtatott, hogy a paradicsom fala a sütőben szétesett - pedig nem először készítettem ezt a receptet - de arra jó volt, hogy tanuljak néhány új dolgot a zöldségekről és a sütőről.

 

Manapság már nincs olyan szakasza az évnek, hogy ne lehetne szép, nagy, ízes paradicsomokat beszerezni. De mikor még szezonja is van, akkor kész bűn, nem jó sokat és sokfélét készíteni ebből az isteni zöldségből.

 

 

Ezt a receptet megint csak nem sok idő életre hívni, de finom és sokféle felhasználási lehetőség rejlik benne.

 

Elkészítési idő: 15-20 perc+ 30-40 perc sütés
A jelen fotók alapján kicsit változnak a sütési arányok. Sajnos ezúttal nem sikerült tökéletesen beton kemény paradicsomokat vennem, de reménykedtem, hogy ebből nem lesz probléma. Ugyanúgy készítettem el az ételt, mint máskor is, de ez hibának bizonyult. Mivel a paradicsom kicsit puha volt, így a sütés alatt szétesett.
Ma már tudom, hogy ez talán megakadályozható lett volna, hogy a sütési időből lefaragok legalább 5-5 percet.
Mindenesetre az ízét egyáltalán nem rontotta el, sőt, isteni lett, csupán a látvány nem volt olyan mennyei.

 

Hozzávalók 4 adaghoz:

 

4 nagy paradicsom - 10 dkg-ban 4 gramm szénhidrát
4 egész tojás - 1 db-ban 0,3 gramm szénhidrát - ne vigyük túlzásba a fogyasztását! Napi 1-2 tojásnál ne együnk többet!
olviaolaj
petrezselyem

 

Elkészítés:

 

A kriminalitás csúcsa, még jó, hogy az íze maradéktalanul kielégítő volt...

 

A paradicsomok kalapját levágom egészen magasan (nem dobom ki) és kibelezem szépen mindet egymás után.
A paradicsomokba egyenként beleütök egy tojást, megszórom egy kis petrezselyemmel, majd visszateszem a paradicsom tetejét. Az egészet pedig meglocsolom olivaolajjal.
200 fokra előmelegített sütőben 10-15 percig sütöm a paradicsomokat fólia alatt, majd leveszem a fóliát és még ugyanannyit sütöm a paradicsomokat nélküle. Ezt azonban mindenki maga ízlése szerint variálhatja, attól függően, hogy mennyire szereti fonnyadtan, vagy keményebben a paradicsomát.
A széteséstől azonban nem kell tartani, mert a paradicsom belsejében szépen megsülő tojás az egészet összetartja - kivéve, amikor nem...

 

Tálalás: Hidegen-melegen tálalva egyaránt ízletes étel, melyet akár köretként, főfogásként, vagy előételként is tálalhatunk. Aki pedig nem szereti a paradicsom tetejét, az nyuodtan távolítsa el, én is mindig így teszek...