Kifőztük Karácsony

Kék gyertya a diabéteszesekért

Velem főztök

Feedek
Megosztás
Épp erre pörgök a konyhában

Címkefelhő
2010.07.31

Most már visszafelé öregszem mint Benjamin Button II.

Hm, ideje lenne  már befejezni ezt a szülinapi posztot. És mivel az előbb felriadtam, nem ébredtem, riadtam, így miért is ne ülnék le a gép elé?

Nos, akkor lássuk, hogy mi is volt még azon a szülinapi menün!

 

Fedő alatt sült, szezámmagos burgonya

 

Hozzávalók:

 

szezámmag
krumpli az egész háznépnék - 100 grammban 20 gramm szénhidrát
olívaolaj

 

Elkészítés:

 

A krumplit kis kockákra vágtam, megmostam, majd egy wokban kis adagokban nagyon kevés olívaolajon sütni kezdtem fedő alatt.

Tovább»

2010.05.25

Bundában sült zöldségek meg egy vigyori fej

A bundázott zöldségek először Áginak köszönhetően debütáltak nálunk. Ugyanis ő készített nekünk egy nagy adagot miután lekéste a saját búcsú buliját. Kárpótlásul közel éjfélkor sütögetni kezdett...

Azóta már én is kísérletezek a bundázott zöldségekkel. Bár fotóval nem tudom bizonyítani, de az alábbi képeken cukkinit, sárgarépát, kaliforniai paprikát, sajtot és padlizsánt paníroztam és sütöttem ki.

 

Hozzávalók:


1 szál sárgarépa (minél vastagabb) - 100 grammban 8,1 gramm szénhidrát
1 darab cukkini - 100 grammban 5,3 gramm szénhidrát
1 darab kaliforniai paprika - 100 grammban 4 gramm szénhidrát
2 vastag szelet sajt (Trappista) - 100 grammban 1,6 gramm szénhidrát
1 darab padlizsán - 100 grammban 4,8 gramm szénhidrát
tojás - 1 db-ban 0,3 gramm szénhidrát, liszt - 100 grammban 76,3 gramm szénhidrát, kenyérmorzsa a panírhoz.

 

Elkészítés:

 

A zöldségeket és a sajtot felkarikázzuk, illetve falatnyi darabokra vágjuk. A szokásos liszt-tojás-kenyérmorzsa trióban megforgatjuk és szépen kisütjük őket, mint a rántthúst.

Én nem törekedtem a tökéletes bundára, inkább úgy voltam vele, minél kevesebb, annál jobb, így helyenként a zöldség kikandikált a panír alól, de ez nem rontott az ízén, sőt jobban átjött a répa és a paprika édes íze.

Sütés közben épp csak addig hagyjuk a forró olajban, míg megpirul a bunda és máris szedjük ki. Oldalanként ez 1-2 percnél nem több.

Míg én a fenti adagot megsütöttem nagyjából 2-3 alkalommal cseréltem olajat, hogy a lehullott morzsa ne égjen rá az új adagokra.

 

Vigyori fej


Valószínűleg nincs olyan gyerek, akinek az anyukája, vagy nagyija ne készített volna tésztát a maradék panír hozzávalókból. Amellett, hogy finom, még hasznosítja a maradékot is, amit amúgy csak kidobnánk.

Elkészítés:


A panírból visszamaradt tojást a liszttel keverjük úgy el, hogy közepesen sűrű tésztát kapjunk.

Egy tiszta, olajjal éppen megfuttatott serpenyőbe öntöttem a tésztát és addig sütöttem míg a tészta könnyen el nem vált már az edény aljától és láttam, hogy kezd szépen barnulni. Akkor megfordítottam, de csak addig sütöttem a másik felét, hogy épp ne maradjon nyers.

Kicsúsztattam egy tányérra a lágy belsejével felfelé, megtöltöttem apróra vágott sonkával és maradék barna rizzsel, majd kettőbe hajtottam. Díszítésnek egy vigyori fejet rajzoltam ketchuppal.

Még melegen elfogyott szinte az egész. Cukrosok max. ebédre fogyasszák és lehetőleg a ketchup nélkül!

2010.05.20

Polentával töltött kaliforniai paprika

A most következő recept születési ideje épp egybe esik a Sült puliszka eperrel és édes tejföl mártással című receptével. Mondhatnánk, kistesók, sőt, ikrek.

És ahogy a sült puliszka helyet kapott a szívünkben és a gyomrunkban, úgy a polentával töltött paprika is egy visszatérő vendég lesz már nálunk. Lássuk akkor az újabb fenomenálisan bonyolult receptet.

 

Hozzávalók 2 főre:

2 darab kaliforniai paprika tetszőleges színben - 100 grammban 4 gramm szénhidrát
5 dkg kukoricadara - 100 grammban 70,2 gramm szénhidrát
1 dl víz
2 dl tej - 1 dl-ben 5 gramm szénhidrát
szerecsendió
pár csík lágy sajt

Elkészítés:

Vágjuk ketté hosszában a paprikákat, miután megmostuk őket, majd vágjuk ki a magházat úgy, hogy a csutkát szépen körbevágjuk. Így megmarad a paprika felső pereme, és nem folyik ki még véletlen sem a polenta.

Tegyük fel közben a vizet a tejjel forrni, majd szórjuk bele a kukoricadarát és percek alatt főzzük sűrűre. Szerecsendióval fűszerezzük. Nem kell betonkeménységűnek lennie, ha szeretnénk, hagyhatjuk egy kicsit lazábbra is, de ne csorogjon.
A tűzről levéve kanalazzuk a paprikába a polentát, szeljünk rá pár csík sajtot és toljuk a 200 fokra előmelegített sütőbe az alufóliával lefedett paprikát és 15 percig süssük. Az idő elteltével vegyük le a fóliát és ízlés szerint még pirítsuk egy kicsit 5-10 percig, de a sajtot azért ne égessük a tetejére!

Én másnap a munkában főételként fogyasztottam magában, de egy kis hús mellé felszolgálva, vagy akár előételként is megállja a helyét. Cukrosoknak azért nem ajánlanám annyira mellé a húst, mert amúgy is rengeteg fehérjét fogyasztunk általában, így egy kicsit spórulni itt-ott nem árt.

2010.05.19

Töltött padlizsán

Miután visszaértem jógáról - 4 hét óta az első óra, jejj - és rituálisan megtisztálkodtam, jöjjön a mai napi ínyencségünk cukrosoknak és fogyózóknak!

A padlizsán az egyik olyan zöldség, amit ezer módon lehet elkészíteni. A variációk száma még töltve is végtelen, hisz a töltelékbe általában az kerül bele - legalábbis nálam - ami épp otthon van a hűtőben.

A most feltételre kerülő változat hozzávalói:

1 darab padlizsán - 100 grammban 4,8 gramm szénhidrát
1/2 csípős paprika - 100 grammban 3 gramm szénhidrát
2-3 szelet császárszalonna
mérettől függően, 4-5 kanál barnarizs - 100 grammban 70 gramm szénhidrát
camambert (bármilyen lágy sajt is megfelel) - 100 grammban 1,5 gramm szénhidrát
pár csepp tejföl
olivaolaj

Elkészítés:

Mossuk meg a padlizsánt, majd vágjuk le a csutkás végét. Kiskanállal kaparjuk ki a lágy, magos középső részét mind a két félnek és locsoljuk meg egy pici olivaolajjal.
A tegnapról maradt barnarizst kanalazzuk bele a padlizsánba, majd tegyünk rá karikákra vágott paprikát, felcsíkozott császárszalonnát, és szintén felcsíkozott sajtot.

Előmelegített sütőben, alufólia alatt süssük 180 fokon 15-20 percig a padlizsánokat (egy kis plusz olivaolajat a tetején még elvisel), majd vegyük le az alufóliát és süssük készre az egészet. - Ha a sajt megolvadt, a szalonna megsült és a padlizsán kissé fonnyadt, akkor tuti, hogy kész az ebéd...

Ha valaki nem szereti a padlizsán héját, látni fogja, hogy könnyedén kikaparható a töltelékkel együtt a padlizsán hús. De a bátrabb lelkületűek nyugodtan fogyaszhatják az egészet szőröstül-bőröstül - én így cselekedtem, és még mindig itt vagyok. A lényeg, hogy a hadművelethez egy megfelelően éles kést válasszanak, mert a héját picit nehéz vágni.

Az viszont biztos, hogy a fenti változat hozzávalói csodás összhatásba kerülnek a sütés végére, pláne ha a kész művet még megfejeljük egy kevés tejföllel is.
Sózni, viszont NE sózzuk a padlizsánt, mert a császárszalonna elég sós ízt fog neki kölcsönözni, és mint tudjuk a cukrosnak a só sem a barátja!

Várom a padlizsános variációkat, ha valaki bátorkodik nekiállni:)