Kifőztük Karácsony

Kék gyertya a diabéteszesekért

Velem főztök

Feedek
Megosztás
Épp erre pörgök a konyhában

Címkefelhő
2010.08.10

Grill domb (paradicsom, padlizsán és csirke) - Grill hill

(Recipe in English is below)

 

Az utóbbi hetekben alig volt kedvem ahhoz, hogy főzzek. Sőt, egyáltalán nem volt kedvem ahhoz, hogy főzzek bármit is. Főtt ételt is csak azért ettem, mert volt, aki megszánt a családban és vett nekem egy kis szusit, csirkét... Persze nem azért mert nem volt pénzem az ételre, ott azért nem tartunk. Ez komfort étel volt a javából ugyanis másfél hete meghalt az apám.

 

10 éve nem beszéltünk egymással és előtte sem volt valami jó a kapcsolatunk, de azért meglepő volt, hogy mennyire ledöbbentett ez az egész. Talán az is szerepet játszott benne, hogy valahol mindig reménykedtem, hogy egyszer még lesz lehetőség, hogy normálisan beszéljünk, hogy kialakítsunk egy táv apa-lánya kapcsolatot, de ő erre egyáltalán nem tartott igényt. Mint kiderült, egy éve volt tisztában azzal, hogy halálos beteg, de eszébe se jutott felvenni a kapcsolatot. 6 évesen, 16 évesen és most 27 évesen sem érttem azt, miként gondolkozik, ha egyáltalán tett ilyet, de megint ott vagyok, hogy már nem is fogom. (Megjegyezném barátaimnak, ismerőseimnek, akik erről most hallanak először mert nem tájékoztattam őket, hogy ne sértődjenek meg mert nem mentem sírva hozzájuk. Ez így alakult, de attól még imádlak titeket és bízom bennetek csak nem tudtam, hogy miként mondjam ezt el. Így arctalanul könnyebb, ismertek...)

 

Szóval közel két hétig nem jelentkeztem az oldalon, mert nem volt hozzá energiám és mert nem is volt kedvem főzögetni. De a hétvégén már újra pislákolt a láng és tegnap megint teljes erővel vetettem magam a konyhába.

 

Az utóbbi két hetet csodával határos módon a hűtőben túlélte egy padlizsán és egy paradicsom. Nyár van, grill időszak és én nem vágytam semmi bonyolult ételre. Így elővettem a grill serpenyőm és szépen sütögetni kezdtem.

Tovább»

2010.07.31

Most már visszafelé öregszem mint Benjamin Button II.

Hm, ideje lenne  már befejezni ezt a szülinapi posztot. És mivel az előbb felriadtam, nem ébredtem, riadtam, így miért is ne ülnék le a gép elé?

Nos, akkor lássuk, hogy mi is volt még azon a szülinapi menün!

 

Fedő alatt sült, szezámmagos burgonya

 

Hozzávalók:

 

szezámmag
krumpli az egész háznépnék - 100 grammban 20 gramm szénhidrát
olívaolaj

 

Elkészítés:

 

A krumplit kis kockákra vágtam, megmostam, majd egy wokban kis adagokban nagyon kevés olívaolajon sütni kezdtem fedő alatt.

Tovább»

2010.07.16

Sós tortácskák

Már megint maradék hasznosítás. Jógáról hazatérve egyáltalán nem volt kedvem főzni másnapra, de Zs ügynök meggyőzőtt, hogy valamit csak kéne már. Addig kérdezte, hogy mi van a hűtőben, meg nézte a netet, hogy közben eszembe jutott egy elég kreatív ötlet. Volt ugyanis egy bontott tejszínem, tojás fehérjém, virslim, kaprom és darab padlizsánom, amit ideje volt elhasználni.

 

Így születtek ezek a kis sós tortácskák:


- hamis bruschetta
- rakott tejszínes padlizsán
- emeletes virsli tortácska

 

Tovább»

2010.05.27

Koreai saláta tekercs magyar módra

Nos, ahogy a cím is mutatja már megint kavartam a ... szóval az ízeket, ötleteket és meglepő módon nem sült ki belőle semmi ehetetlen. Sőt, egy könnyű, egészséges étel lett a vége.

A koreaiaknál van egy étel, amit elég sűrűn esznek. Én leginkább saláta tekercsnek szeretem hívni, mert egyébként fogalmam sincs, hogy mi a hivatalos neve, ha van egyáltalán. Náluk ez úgy fest, hogy egy saláta levélbe pakolnak grill hús csíkokat, kimchit, zöld csilit, fokhagymát... ízlés szerint, majd összetekerik a salátát és egy falatban bekapják. Valami hasonlót sikerült gyártani most, csak magyaros változatban, pedig csak abból indultam ki, hogy salátába akarom csomagolni az ebédet...

 

Hozzávalók:

1 kicsi padlizsán - 100 grammban 4,8 gramm szénhidrát
1 csirkemellfilé
curry
gyömbér
olivaolaj
zöldségalap lé
1 nagyobb fej zeller - 100 grammban 5 gramm szénhidrát
1 fej saláta - 100 grammban 2 gramm szénhidrát

 

Elkészítés:

Ez tényleg zeller, nem krumpli

 

A salátaleveleket tépkedjük le és szépen mossuk le a földet, szennyeződést, majd rakjuk félre, hogy a levelek megszáradjanak egy kicsit.

A csirkemellet kicsit kloffoljuk ki, csíkozzuk fel és olajon süssük meg hirtelen. Ha kész rakjuk félre.

 

Sült zeller aka hamis sült krumpli

A zellert pucoljuk meg és vágjuk fel úgy, mint a hasábburgonyát, majd ugyanazzal a módszerrel süssük is ki. Pont olyan az íze egyébként, mint a sült krumplinak, csak zeller illata van, és jóval kevesebb benne a szénhidrát (pont negyed annyi). Ha kész van ezt is tegyük félre. Figyeljünk rá sütés közben, mert gyorsan odakap!

 

Curry szósz padlizsánnal


 

A serpenyőben maradt (2-3 kanálnyi) olivaolajra kanalazzunk 4 kanál curry port - én a Kata által Tunéziából hozott curryt avattam fel ebből az alkalomból - 2-3 kanál gyömbért és öntsük fel 3-4 dl zöldségalap lével (ízlés szerint ez lehet több, vagy kevesebb). Közben 3 teáskanál keményítőt keverjünk el 1 dl hideg vízzel és öntsük ezt a szószhoz.
Ezután a curry szószhoz adjuk hozzá a korábban felkockázott padlizsánt és legalább 10 percig rotyogtassuk az egészet fedő alatt.
Aki szereti és bírja a csípőset, az egy kis csilivel is megbolondíthatja még a szószt.

 

 

Ha minden tálalásra kész, akkor fogjunk egy saláta levelet és kezdjük megpakolni mindenből egy kicsivel, majd tekerjük fel, és nagyon ízléses módon próbáljuk meg egy menetben a szánkba tunkolni. Én majdnem sikeresen megfulladtam az első próbával, így másodjára inkább már haraptam. Az élményt a kisebb falatok sem rontották el, sőt a velem együtt ebédelő Kata is értékelte, hogy nem esik ki a számból a falat...

2010.05.25

Bundában sült zöldségek meg egy vigyori fej

A bundázott zöldségek először Áginak köszönhetően debütáltak nálunk. Ugyanis ő készített nekünk egy nagy adagot miután lekéste a saját búcsú buliját. Kárpótlásul közel éjfélkor sütögetni kezdett...

Azóta már én is kísérletezek a bundázott zöldségekkel. Bár fotóval nem tudom bizonyítani, de az alábbi képeken cukkinit, sárgarépát, kaliforniai paprikát, sajtot és padlizsánt paníroztam és sütöttem ki.

 

Hozzávalók:


1 szál sárgarépa (minél vastagabb) - 100 grammban 8,1 gramm szénhidrát
1 darab cukkini - 100 grammban 5,3 gramm szénhidrát
1 darab kaliforniai paprika - 100 grammban 4 gramm szénhidrát
2 vastag szelet sajt (Trappista) - 100 grammban 1,6 gramm szénhidrát
1 darab padlizsán - 100 grammban 4,8 gramm szénhidrát
tojás - 1 db-ban 0,3 gramm szénhidrát, liszt - 100 grammban 76,3 gramm szénhidrát, kenyérmorzsa a panírhoz.

 

Elkészítés:

 

A zöldségeket és a sajtot felkarikázzuk, illetve falatnyi darabokra vágjuk. A szokásos liszt-tojás-kenyérmorzsa trióban megforgatjuk és szépen kisütjük őket, mint a rántthúst.

Én nem törekedtem a tökéletes bundára, inkább úgy voltam vele, minél kevesebb, annál jobb, így helyenként a zöldség kikandikált a panír alól, de ez nem rontott az ízén, sőt jobban átjött a répa és a paprika édes íze.

Sütés közben épp csak addig hagyjuk a forró olajban, míg megpirul a bunda és máris szedjük ki. Oldalanként ez 1-2 percnél nem több.

Míg én a fenti adagot megsütöttem nagyjából 2-3 alkalommal cseréltem olajat, hogy a lehullott morzsa ne égjen rá az új adagokra.

 

Vigyori fej


Valószínűleg nincs olyan gyerek, akinek az anyukája, vagy nagyija ne készített volna tésztát a maradék panír hozzávalókból. Amellett, hogy finom, még hasznosítja a maradékot is, amit amúgy csak kidobnánk.

Elkészítés:


A panírból visszamaradt tojást a liszttel keverjük úgy el, hogy közepesen sűrű tésztát kapjunk.

Egy tiszta, olajjal éppen megfuttatott serpenyőbe öntöttem a tésztát és addig sütöttem míg a tészta könnyen el nem vált már az edény aljától és láttam, hogy kezd szépen barnulni. Akkor megfordítottam, de csak addig sütöttem a másik felét, hogy épp ne maradjon nyers.

Kicsúsztattam egy tányérra a lágy belsejével felfelé, megtöltöttem apróra vágott sonkával és maradék barna rizzsel, majd kettőbe hajtottam. Díszítésnek egy vigyori fejet rajzoltam ketchuppal.

Még melegen elfogyott szinte az egész. Cukrosok max. ebédre fogyasszák és lehetőleg a ketchup nélkül!

2010.05.22

Grill burgonya sült virslivel és padlizsánnal

Megint részint úgy született egy recept, hogy kinyitottam a hűtét, és találtam néhány maradékot...

Adott pár virsli és egy fél padlizsán. Vajon ebből mit sütünk ki? Én fogtam két öreg krumplit és kombináltam. Méghozzá nem is olyan rosszul.

Hozzávalók 2 fő részére:

2 nagyobb krumpli - 100 grammban 20 gramm szénhidrát
2-3 darab virsli
fél padlizsán - 100 grammban 4,8 gramm szénhidrát
petrezselyem
vaj

 

Elkészítés:

A krumplikat hámozzuk meg, majd kezdjük el bevagdosni úgy 2 mm-ként, ahogy az a képen is látható. Ügyeljünk, hogy ne vágjuk át teljesen a krumplit, de minél közelebb legyünk az aljához! Így sülés közben szépen szétnyílik a krumpli.
Egy kis kanállal kaparjuk ki a padlizsán puha magos belsejét majd vágjuk fel szeletekre, a virslit szintén vagdossuk be és közben egy kis csészében melegítsünk pár kanál vajat.

Lehetőleg az összes hozzávalót helyezzük egy grillrácsos tepsibe, de ha nincs grillrács, nem fog összedőlni a világ. Nekem van, és csakis ezért használom.
Szóval, bepakoltuk a krumplit, padlizsánt, virslit. A felolvasztott vajjal bőségesen locsoljuk meg a krumplit, de egy kicsit a többire is juttathatunk, majd végezetül fűszerezzük az egészet egy kis petrezselyemmel, esetleg kakukkfűvel.

A sütőt izzítsuk 180-200 fokra és az alufóliával fedett tepsit toljuk be vagy 15-20 percre. Az alufóliás takarás azért szükséges, mert így az étel a gőzben fő is, nem csak sül. Az alufólia nélkül félig nyers maradna, miközben igyekszünk megsütni. De 15-20 perc után már nyugodtan levehetjük az álcát. Ezután már csak addig süssük, hogy a krumpli kapjon egy kis színt. Ha elkezd pirulni, akkor már nyugodtan el lehet zárni a sütőt, mert kész az étel.

Jó tanács: amikor levettem a fóliát, akkor egyúttal kiszedtem a padlizsánt is a tepsiből a virslivel együtt, és csak a krumplit sütöttem már. Persze ki lehet próbálni úgy is, hogy végig bent hagyjátok az egészet, de én nem sütném túl a zöldséget.

Isteni ebéd lesz belőle. Télen tiszta grillparti hangulatot teremt, nyáron meg arra ösztönöz, hogy tartsatok egy igazit, kint a szabadban.

2010.05.19

Töltött padlizsán

Miután visszaértem jógáról - 4 hét óta az első óra, jejj - és rituálisan megtisztálkodtam, jöjjön a mai napi ínyencségünk cukrosoknak és fogyózóknak!

A padlizsán az egyik olyan zöldség, amit ezer módon lehet elkészíteni. A variációk száma még töltve is végtelen, hisz a töltelékbe általában az kerül bele - legalábbis nálam - ami épp otthon van a hűtőben.

A most feltételre kerülő változat hozzávalói:

1 darab padlizsán - 100 grammban 4,8 gramm szénhidrát
1/2 csípős paprika - 100 grammban 3 gramm szénhidrát
2-3 szelet császárszalonna
mérettől függően, 4-5 kanál barnarizs - 100 grammban 70 gramm szénhidrát
camambert (bármilyen lágy sajt is megfelel) - 100 grammban 1,5 gramm szénhidrát
pár csepp tejföl
olivaolaj

Elkészítés:

Mossuk meg a padlizsánt, majd vágjuk le a csutkás végét. Kiskanállal kaparjuk ki a lágy, magos középső részét mind a két félnek és locsoljuk meg egy pici olivaolajjal.
A tegnapról maradt barnarizst kanalazzuk bele a padlizsánba, majd tegyünk rá karikákra vágott paprikát, felcsíkozott császárszalonnát, és szintén felcsíkozott sajtot.

Előmelegített sütőben, alufólia alatt süssük 180 fokon 15-20 percig a padlizsánokat (egy kis plusz olivaolajat a tetején még elvisel), majd vegyük le az alufóliát és süssük készre az egészet. - Ha a sajt megolvadt, a szalonna megsült és a padlizsán kissé fonnyadt, akkor tuti, hogy kész az ebéd...

Ha valaki nem szereti a padlizsán héját, látni fogja, hogy könnyedén kikaparható a töltelékkel együtt a padlizsán hús. De a bátrabb lelkületűek nyugodtan fogyaszhatják az egészet szőröstül-bőröstül - én így cselekedtem, és még mindig itt vagyok. A lényeg, hogy a hadművelethez egy megfelelően éles kést válasszanak, mert a héját picit nehéz vágni.

Az viszont biztos, hogy a fenti változat hozzávalói csodás összhatásba kerülnek a sütés végére, pláne ha a kész művet még megfejeljük egy kevés tejföllel is.
Sózni, viszont NE sózzuk a padlizsánt, mert a császárszalonna elég sós ízt fog neki kölcsönözni, és mint tudjuk a cukrosnak a só sem a barátja!

Várom a padlizsános variációkat, ha valaki bátorkodik nekiállni:)