Tegye fel a kezét, akinek már meggyűlt a baja a külföldi mértékegységekkel! Igen, én két kézzel kalinpálok.

Egy időben egyáltalán nem volt kedvem nekiállni egy-egy amerikai, vagy angol receptnek, mert túl lusta voltam, hogy azzal bajlódjak, hogy kitaláljam, hogy mekkora mennyiség is az a 2 csésze vaj, 2 csésze liszt... Aztán mégis csak neki duráltam magam összegyűjteni az adatokat, persze az internetről és most gondoltam közzé teszem. Hátha ti is hasznosnak találjátok majd ezt a kis tájékoztatót.

 

Dkg VS Csésze

Mi, Európában dkg, kg-ban határozzuk meg a mennyiségeket. Az amerikai és angol főző társaink viszont mindent csészében adnak meg. Ezzel az a nagy baj, hogy 1 csésze liszt térfogata nem egyezik meg 1 csésze cukoréval. Sőt az amerikaiknál még a csészék is egy kicsit kisebbek, mint az angoloknál... Gondoltátok volna?

 

Ha az amerikai csészét mérjük:

 

liszt - 12 dkg
teljeskiőrlésű liszt - 15 dkg
kristálycukor - 11 dkg
porcukor - 20 dkg
barna cukor - 22 dkg
tejpor - 6,8 dkg
kókuszreszelék - 7,5 dkg
darált mogyoró - 17 dkg
kakaó - 12,5 dkg
rizs - 17,5 skg
olaj - 220 ml
olvasztott vaj - 22,5 dkg

 

Angol recept esetén a fenti mennyiségeket szorozzuk meg 1,2-vel.

1 csésze folyadék - 2,4 dl általában

 

Celsius fok VS Fahrenheit

 

Angolul beszélő embertársaink itt is más mértékegységet használnak. Így mielőtt megpróbálnánk 400 fokra beállítani a sütőt, majd a szénné égett süti felett csodálkozni, váltsuk át itt is a fokokat.

 

Fahrenheit - Celsius:

 

225 - 110
250 - 120/130
275 - 140
300 - 150
325 - 160/170
350 - 180
375 - 190
400 - 200
425 - 220
450 - 230
475 - 240

 

Nos, remélem, mindenki hasznára válik majd ez a kis útmutató. Természetesen, ha valakinek van kiegészítő tudása ehhez a poszthoz azt nagyon szívesen várom.

De talán a legjobb megoldás, ha rendszeresítünk egy csészét és azzal borigatunk bele minden hozzávalót a receptbe.