Kifőztük Karácsony

Kék gyertya a diabéteszesekért

Velem főztök

Feedek
Megosztás
Épp erre pörgök a konyhában

Címkefelhő
2010.06.14

Hideg, köményes joghurtleves - ahogy én készítem

Piszokul meleg van. Nem is csoda, hogy az utóbbi napokban kiakadtam és nem nagyon akaródzott a konyha közelébe menni. De cukros lévén nem tehetem meg, hogy nem készítek, illetve fogyasztok egészséges főtt ételeket. A szendvicsek ideje már rég lejárt.

 

Tehát gondolkoztam egy darabig, hogy mit is kellene készíteni, ami gyorsan megvan, ízes is, könnyű is és szívesen is lemegy. A válasz: leves, méghozzá hideg. Elővettem azt a leveses könyvet, amit vagy egy éve vettem 400 forintért és elkezdtem felfedezni. Van benne néhány jó kis recept. Ha marad a meleg, akkor egy ideig a tartalmas levesek lesznek a terítéken.

De, hogy engem soha senki nem vesz rá többé egész kömény használatára, az is biztos...

 

Hozzávalók - 6 fő részére:

 

1 teáskanál őrölt köménymag
1 teáskanál egész köménymag - soha többé!
1 ek. vaj
1 felkarikázott póréhagyma
1 tk. őrölt sáfrány - helyette kurkumát is használhatunk
1 ek finomra vágott mandula
30 dkg zöldborsó - 100 grammban 14 gramm szénhidrát
4 dl joghurt - 100 mé-ben 4,6 gramm szénhidrát
2 dl tejföl - 100 mé-ben 4 gramm szénhidrát
2 dl víz
60 dkg uborka - 100 grammban 2,6 gramm szénhidrát
1 ek cukor - xilit - 100 grammban 25 gramm szénhidrát
menta levelek - ha van a díszítéshez

 

Elkészítés:

 

A köménymagot néhány pillanat alatt egy kevés olivaolajon megpirítottam, majd félretettem.
Egy serpenyőben a hagymát megfonnyasztottam a vajon, majd hozzá adtam a mandulát, sáfrányt, vizet és borsót, amit nagyjából 5 percig főztem össze, majd ezt is levettem a tűzről.

Egy másik tálban elkevertem a lereszelt uborkát a joghurttal, tejföllel, xilittel és ráöntöttem a zöldborsós keverékre.

Az egészet simára kevertem, majd egy éjszakára a hűtőbe tettem, hogy az ízek összeérjenek. Igazán jó kis leves lett belőle, leszámítva az egész köménymagokat, amikkel nem tudtam mást kezdeni, mint egyesével leszedegetni a nyelvem hegyéről. Nem szeretem, na.

2010.05.27

Zöld spárgakrém leves

A spárga kész megváltás a cukrosnak. 100 grammjában alig 1,8 gramm szénhidrát van, ráadásul nagyon jó rákmegelőző hírében is áll. Korábban én még sosem kóstoltam, vagy készítettem, de mások blogjait olvasva nem tűnt olyan nehezen elkészíthető ételnek... Nos az első kísérlet nem úgy sikerült, ahogy szerettem volna.

Tegnap fáradt és nyűgös voltam a munka és spanyol óra után, de úgy voltam vele, hogy egy jó meleg leves majd mindenért kárpótol. Neki is láttam a spárga megtisztításának de félúton majdnem otthagytam az egészet. Persze megspórolhattam volna a felesleges munkát, ha hamarabb megtalálom EZT Ági blogjában a spárga tisztításáról. Sebaj, azért én hősiesen küzdöttem tovább a krumpli pucolóval és a spárgával.

Ám a szépség istennője nem kedvezett nekem... de lássuk előbb a hozzávalókat.

 

Hozzávalók:

10-15 dkg zöld spárga - 100 grammban 1,8 gramm szénhidrát
1 nagy szem krumpli - 100 grammban 20 gramm szénhidrát
zöldség alaplé
pár szelet sonka

 

Elkészítés:

 

Miután megvívtam teljesen felesleges harcom a spárga tisztítással, a forrásban lévő zöldség alaplébe feltettem főni a kis kockákra vágott krumplit. Mikor félig már megpuhult, hozzáadtam a darabokra vágott spárgát és 10 perc alatt az egészet puhára főztem.

A tűzről levéve az egészet hűlni hagytam egy kicsit, majd kisebb adagokban a spárgát a krumplival leturmixoltam.Sajnálatos módon a turmixunk már nem a régi, így kissé darabosra sikeredett a krémleves...

Volt otthon pár szelet sonka, amit már nagyon el kellett használni, ezért én vékony csíkokra vágtam a sonkát, és a levest kevés reszelt sajttal, sárgarépával és sonkával díszítettem.

A leves íze igazán jó lett, de a tanulság a következő: kell egy új turmix, és máskor alaposabban szét kell nézni mások blogjában mielőtt egy számunkra ismeretlen zöldségnek neki esünk és kísérletezni kezdünk.

2010.05.18

(Lélekmelengető) Ragu leves

Egy hete folyamatosan esik az eső, hideg van, fúj a szél és szürkeség uralkodik a tájon. Ma egész nap csak hajnalban láttam egy kis napfényt, mikor a buszon a munkába tartottam. Egy pillanatra el is feledtette, hogy még csak kedd reggel van...

- Kilátás a busz ablakából -

 

De éppen ezért úgy gondolom, hogy egy jó kis zöldséges, sós leves most mindenkinek jól fog esni. Nagyapámnak nem létezett ebéd leves nélkül, én már csak havonta egy-két alkalommal kívánom meg, de akkor a repeta kihagyhatatlan.

Az alábbi leves egy finom, zöldséges ragu. Szeleburdi napokra igazi lélekmelengető.

 

Hozzávalók 4 tányérnyi leveshez:

- A vágó deszkát még nagypapám készítette -

 

50 dkg felkockázott ragu hús - lehet csirke, sertés, marha - szénhidrát tartalom elhanyagolható
1 szál fehérrépa - 100 grammban 5,9 gramm szénhidrát
1 szál sárgarépa - 100 grammban 8,1 gramm szénhidrát
2 szál zöldhagyma - 100 grammban 6,3 gramm szénhidrát
1 fej vöröshagyma - 100 grammban 8,3 gramm szénhidrát
2 levese kanálnyi rizsliszt - 100 grammban 75 gramm szénhidrát
zöldségleves alapnak
bors
petrezselyem

 

Elkészítés:

Hozzáadott folyadékot nem tartalmaz, a képen látható lét a hús eresztette fedő alatt

 

A vöröshagymát és a zöldhagymát szépen felkockázom, majd pár csepp olajon megfuttatom. A falatnyi kockákra vágott húst hozzáteszem, és fedő alatt a saját levében 10 perc alatt megpárolom-pirítom.

- A sárgaborsó liszt 100 grammjában csak 53 gramm szénhidrát van, de azt még sosem próbáltam -

 

Ha a hús félig megpuhult és elvesztette már a nyers színét, akkor ráteszek két kanál rizslisztet, ami kicsit majd besűríti a levest, és ezután felöntöm a zöldésglevessel - legalább 2 literrel - mindenki menyugtatására általában leveskockából készült alapot használok.
Ekkor visszakerül a fedő és legalább 5-10 percig forrni hagyom a levest.

Mikor már majdnem kész a leves, én csak akkor teszem a levesbe a répákat, és 5 percnél tovább nem hagyom főni az egészet. Ennek köszönhetően a levesben a zöldségnek répa íze marad, a vitaminokról nem is beszélve, de attól nem kell félni, hogy kemény répa karikákon kell rágódni a szerencsétlen gasztro áldozatoknak.

Végül lezárom a gázt és petrezselyemmel megszórva tálalom a levest.

Jó melegedést mindenkinek!

ui.: A cukrosoknak készülő ételt lehetőleg sose sózzuk előre, és utol se inkább! A cukor mellett ugyanis a só is igen ártalmas, mivel az is roncsolja az erek rugalmasságát, mint a cukor, és hosszú távon (1-2 év alatt) csak súlyosbítja a problémákat - érelzáródás, az erek elpattanása, vérrög, lábamputáció...!