Kifőztük Karácsony

Kék gyertya a diabéteszesekért

Velem főztök

Feedek
Megosztás
Épp erre pörgök a konyhában

Címkefelhő
2010.07.08

Diabetikus málna lekvár, krémes változat - Diabetical raspberry jam

Mivel mostanra elfogyott a legutóbb készített eper lekvár, így épp ideje volt egy új adagot csinálni. Jelenleg málna szezon van, így evidens volt, hogy a málna fogja a főszerepet játszani, de tudtam, hogy a málna kevés lesz. Imádok variálni és keverni az ízeket, így nem volt kérdéses, hogy a málna mellé még kerülni fog egy kis plusz is. Végül a véletlen (Zs ügynök) hozta a két plusz gyümölcsöt, ami a lekvárba került és lényegében egy istenien krémes lekvárhoz segített hozzá minket.

Szóval a két titkos hozzávaló a banán és a sárgadinnye volt. Ízben nem jelentettek nagy változást, viszont a lekvárt már-már krémszerűvé tették.

 

Hozzávalók 1 üveghez:

 

45 dkg málna - 100 grammban 5,4 gramm szénhidrát
1 darab banán - 100 grammban 24 gramm szénhidrát
1 szelet, 2 ujjnyi vastag sárgadinnye - 100 grammban 9,5 gramm szénhidrát

Tovább»

2010.06.04

Búvár Túrós maradék újra hasznosítás - Epres, joghurtos búvár túrós

A cím hangzatos, de semmitmondó. Annyi baj legyen, mert az elkészült desszert legjobb igyekezetem ellenére is ronda lett, de finom.

Szóval a dolog úgy történt, hogy a túrósból megmaradt kb. 4 kis kocka, amivel nem tudtam mit kezdeni. Megenni magában nem akartam, így a maradék eperrel és egy pohár joghurttal kombináltam.

 

Hozzávalók:

 

4 szelet kicsit szikkadt búvár túrós - fogalmam sincs, hogy mennyi lehet a szénhidrát tartalom, bocsi
1 pohár joghurt - 100 ml-ben 4,6 gramm szénhidrát
15-20 dkg eper - 100 grammban 7,2 gramm szénhidrát
1 dl tejszín - 100 ml-ben 3 gramm szénhidrát
opcionálisan némi házi eper lekvár

 

Elkészítés:

 

A maradék sütit szépen felvágtam vékony szeletekre, majd lefektettem egy részét egy jénai aljába. Rá rétegeztem egy nagy adag frissen felvágott epret, majd arra jött a maradék búvár néhány kis szeletje.

Ekkor egy bögrében elkevertem a joghurtot a tejszínnel és 2 kanál lekvárral, amit aztán szépen az epres, búváros építményre öntöttem. Ahogy ezzel elkészültem, az egész jénai ment be a hűtőbe egy éjszakára, meg egy munkanapra.

 

Mit ne mondjak, az elkészült fotók nem lettek a kedvenceim, de a kis rakott túrós íze még vissza fog jönni ebbe a konyhába.

2010.05.30

Diabetikus eperlekvár

Elkészült életem első lekvárja. Finom, édes és diabetikus. Azért még van mit rajta finomítani.

Már tavaly is szerettem volna lekvárt főzni, de a megvalósítás előtt mindig megtorpantam, most azonban eljött az én időm. Alig egy 3 dl-es üvegnyi készült, de ez pont elég is, hisz nem vagyok egy nagy lekvár evő. Épp csak néha jön rám. És mivel különösebben tartósítószert nem kapott a lekvár, így ennél az egy üvegnél nem is kell több.

 

Hozzávalók:

 

60 dkg megtisztított eper - 100 gramban 7,2 gramm szénhidrát
10 dkg xilit - 100 grammban 25 gramm szénhidrát
1/2 citrom - én lime-ot használtam

 

Elkészítés:

Az epreket szépen megtisztítottam, lecsumáztam és utána félbevágtam őket. Egy nagy lábasba tettem az egészet 14 dkg xilittel és fél lime levével. (Tudom, hogy 10 dkg-t írtam korábban, de én eredetileg 14 dkg használtam, és végül számomra az túl édesnek bizonyult.) Közepes lángon feltettem főni, fedő alatt 20 percre, ahogy azt Chili&Vanilia javasolta.

 

15-20 perc léeresztés és rotyogás után levettem a fedőt és folyamatosan kevergetve úgy még negyed óráig főztem, míg lekvár halmazállapotú nem lett az egész. Akkor elzártam a gázt és egy kimosott üvegbe kanalaztam az egészet, majd konyharuhába csavarva hagytam kihűlni.
Még melegen megkóstoltuk pizza tésztával és magos kenyérrel is. Mindkettő isteni volt.

 

Na, és akkor utoljára még, mi az a Xilit? A cukrosoknak az egyik legnagyobb probléma, hogy milyen cukorpótlóval süssenek-főzzenek. A hagyományos édeskék erre egyáltalán nem jók. A sima kristálycukorban, vagy akár a barna és nádcukorban is jóval több a szénhidrát, mint ami számunkra fogyasztható. Éppen ezért a xilit tökéletes megoldás.

 

- kevesebb a kalória tartalma (40 %-kal kevesebb, mint a cukorban) mint bármely más készítménynek
- sütni és főzni egyaránt lehet vele
-nem kell számolgatni, hogy egy kanál az mennyi kristálycukornak felel meg, mert 1:1 arányban használható.
- 100 gramm cukorban 100 gramm szénhidrát található, míg 100 gramm xilitben csupán 25 gramm szénhidrát van
.
- a cukorrak ellentétben lúgosít, így Candida diétában is alkalmazható
- kukoricacsutkából készül, éppen ezért allergéneket nem tartalmaz

Egyetlen hátránya az ára. Fél kilós kiszerelés, mely patikákban és gyógynövény boltokban is kapható, közel 1300 forintba kerül. Ám a cukrosoknak mindenképpen megéri.