Kifőztük Karácsony

Kék gyertya a diabéteszesekért

Velem főztök

Feedek
Megosztás
Épp erre pörgök a konyhában

Címkefelhő
2010.05.20

Polentával töltött kaliforniai paprika

A most következő recept születési ideje épp egybe esik a Sült puliszka eperrel és édes tejföl mártással című receptével. Mondhatnánk, kistesók, sőt, ikrek.

És ahogy a sült puliszka helyet kapott a szívünkben és a gyomrunkban, úgy a polentával töltött paprika is egy visszatérő vendég lesz már nálunk. Lássuk akkor az újabb fenomenálisan bonyolult receptet.

 

Hozzávalók 2 főre:

2 darab kaliforniai paprika tetszőleges színben - 100 grammban 4 gramm szénhidrát
5 dkg kukoricadara - 100 grammban 70,2 gramm szénhidrát
1 dl víz
2 dl tej - 1 dl-ben 5 gramm szénhidrát
szerecsendió
pár csík lágy sajt

Elkészítés:

Vágjuk ketté hosszában a paprikákat, miután megmostuk őket, majd vágjuk ki a magházat úgy, hogy a csutkát szépen körbevágjuk. Így megmarad a paprika felső pereme, és nem folyik ki még véletlen sem a polenta.

Tegyük fel közben a vizet a tejjel forrni, majd szórjuk bele a kukoricadarát és percek alatt főzzük sűrűre. Szerecsendióval fűszerezzük. Nem kell betonkeménységűnek lennie, ha szeretnénk, hagyhatjuk egy kicsit lazábbra is, de ne csorogjon.
A tűzről levéve kanalazzuk a paprikába a polentát, szeljünk rá pár csík sajtot és toljuk a 200 fokra előmelegített sütőbe az alufóliával lefedett paprikát és 15 percig süssük. Az idő elteltével vegyük le a fóliát és ízlés szerint még pirítsuk egy kicsit 5-10 percig, de a sajtot azért ne égessük a tetejére!

Én másnap a munkában főételként fogyasztottam magában, de egy kis hús mellé felszolgálva, vagy akár előételként is megállja a helyét. Cukrosoknak azért nem ajánlanám annyira mellé a húst, mert amúgy is rengeteg fehérjét fogyasztunk általában, így egy kicsit spórulni itt-ott nem árt.

2010.05.17

Sült puliszka édes tejföl mártással és eperrel

Egy ideig fogalmam sem volt róla, hogy mi az a polenta, mikor a különböző recepteket olvasgattam. Idővel jöttem rá, hogy legyen polenta, puliszka, vagy kukoricamálé, az egy és ugyanaz. Ráadásul elkészíteni sem ördöngösség. Legalábbis nagyon reméltem.

Ezért én is felgyúrtam az ingujjam és tettem néhány kísérletet a puliszka receptekkel. Álljon itt az első:

Elkészítési idő: 25 perc+ sütés kb. 40 perc

Hozzávalók:

2 dl tej - 1 dl-ben 5 gramm szénhidrát
2 dl víz
15 dkg kukoricadara - 100 grammban 70,2 gramm szénhidrát
tejföl - 1 dl-ben 4 gramm szénhidrát
eper - 100 grammban 7,2 gramm szénhidrát

Elkészítés:

A vizet és a tejet egy lábasba öntjük és felforraljuk. A forró folyadékba beleöntjük a kukoricadarát és addig főzzük folyamatosan kavargatva, míg össze nem áll. Az állaga ne legyen folyós! Ez körülbelül 3-5 perc főzési időt vesz igénybe.

Ha a puliszka megfőtt, akkor egy felfordított tálca aljára tegyünk alufóliát és arra kanalazzuk ki a puliszkát úgy, hogy egy 1 cm vastag réteget kapjunk, majd hagyjuk itt teljesen kihűlni.

A kihűlt puliszkát ezután falatnyi darabokra vágjuk fel (én kockákat igyekeztem vágni) és egy alufóliával bélelt tepsire pakoljuk az egészet. A 200 fokra előmelegített sütőben addig hagyjuk bent, míg arany színű nem lesz. Akkor zárjuk el a sütőt és vegyük ki. - Figyelem! Senki ne hagyatkozzon az általam megjelölt sütési időre mert ez nálam is mindig változik. Én inkább a süti állagát figyelem, nem az órát!

A sült puliszka ízéről alapvetően a kukoricapehely jutott eszembe. Az íze teljesen azonos volt, csak vastagságbeli eltérések tapasztalhatók. A kész puliszkára ezután egy-egy kanál tejfölt tettünk, amit megkoronáztunk minden esetben egy szelet eperrel is.
A tejfölt néhány csepp édesítőszerrel ízesíthetjük!

Reggelire és uzsonnára is kiváló, de desszertnek sem utolsó.
Tárolás: nem lesz vele probléma, azonnal elfogy.