Kifőztük Karácsony

Kék gyertya a diabéteszesekért

Velem főztök

Feedek
Megosztás
Épp erre pörgök a konyhában

Címkefelhő
2010.07.31

Most már visszafelé öregszem mint Benjamin Button II.

Hm, ideje lenne  már befejezni ezt a szülinapi posztot. És mivel az előbb felriadtam, nem ébredtem, riadtam, így miért is ne ülnék le a gép elé?

Nos, akkor lássuk, hogy mi is volt még azon a szülinapi menün!

 

Fedő alatt sült, szezámmagos burgonya

 

Hozzávalók:

 

szezámmag
krumpli az egész háznépnék - 100 grammban 20 gramm szénhidrát
olívaolaj

 

Elkészítés:

 

A krumplit kis kockákra vágtam, megmostam, majd egy wokban kis adagokban nagyon kevés olívaolajon sütni kezdtem fedő alatt.

Tovább»

2010.07.06

Lusta asszony ebédje

A napokban, ahogy állandóan ingadozott az időjárás nem volt kedvem túl sok időt a konyhában tölteni. Nem volt se ihletem, se kedvem főzni, ráadásul a munka is kicsit leszívott így nagyrészt minden este saláta volt a vacsora, melyet a szomszédban lévő salátabárból szereztem be.

Ám a hétvégén már javulás állt be, és valamit összeütöttem. Se nem bonyolult, se nem különleges, de finom és laktató volt.

A lustaságom által kreált ebéd a következő volt:

 

Hozzávalók:

2 kicsi krumpli fejenként - 100 grammban 20 gramm szénhidrát
1 kicsi paradicsom/ fő - 100 grammban 4 gramm szénhidrát
1-2 kovászos uborka (házi)/ fő - 100 grammban 2,6 gramm szénhidrát
apróra vágott káposzta
fokhagymás tejföl - 100 grammban 4 gramm szénhidrát
mozzarella

 

A krumplikat meghámoztam, rátettem egy ezüstpapír darabra, megszórtam, petrezselyemmel és olívaolajjal és már ment is a sütőbe úgy 40 percre.

Tovább»

2010.05.27

Zöld spárgakrém leves

A spárga kész megváltás a cukrosnak. 100 grammjában alig 1,8 gramm szénhidrát van, ráadásul nagyon jó rákmegelőző hírében is áll. Korábban én még sosem kóstoltam, vagy készítettem, de mások blogjait olvasva nem tűnt olyan nehezen elkészíthető ételnek... Nos az első kísérlet nem úgy sikerült, ahogy szerettem volna.

Tegnap fáradt és nyűgös voltam a munka és spanyol óra után, de úgy voltam vele, hogy egy jó meleg leves majd mindenért kárpótol. Neki is láttam a spárga megtisztításának de félúton majdnem otthagytam az egészet. Persze megspórolhattam volna a felesleges munkát, ha hamarabb megtalálom EZT Ági blogjában a spárga tisztításáról. Sebaj, azért én hősiesen küzdöttem tovább a krumpli pucolóval és a spárgával.

Ám a szépség istennője nem kedvezett nekem... de lássuk előbb a hozzávalókat.

 

Hozzávalók:

10-15 dkg zöld spárga - 100 grammban 1,8 gramm szénhidrát
1 nagy szem krumpli - 100 grammban 20 gramm szénhidrát
zöldség alaplé
pár szelet sonka

 

Elkészítés:

 

Miután megvívtam teljesen felesleges harcom a spárga tisztítással, a forrásban lévő zöldség alaplébe feltettem főni a kis kockákra vágott krumplit. Mikor félig már megpuhult, hozzáadtam a darabokra vágott spárgát és 10 perc alatt az egészet puhára főztem.

A tűzről levéve az egészet hűlni hagytam egy kicsit, majd kisebb adagokban a spárgát a krumplival leturmixoltam.Sajnálatos módon a turmixunk már nem a régi, így kissé darabosra sikeredett a krémleves...

Volt otthon pár szelet sonka, amit már nagyon el kellett használni, ezért én vékony csíkokra vágtam a sonkát, és a levest kevés reszelt sajttal, sárgarépával és sonkával díszítettem.

A leves íze igazán jó lett, de a tanulság a következő: kell egy új turmix, és máskor alaposabban szét kell nézni mások blogjában mielőtt egy számunkra ismeretlen zöldségnek neki esünk és kísérletezni kezdünk.

2010.05.22

Grill burgonya sült virslivel és padlizsánnal

Megint részint úgy született egy recept, hogy kinyitottam a hűtét, és találtam néhány maradékot...

Adott pár virsli és egy fél padlizsán. Vajon ebből mit sütünk ki? Én fogtam két öreg krumplit és kombináltam. Méghozzá nem is olyan rosszul.

Hozzávalók 2 fő részére:

2 nagyobb krumpli - 100 grammban 20 gramm szénhidrát
2-3 darab virsli
fél padlizsán - 100 grammban 4,8 gramm szénhidrát
petrezselyem
vaj

 

Elkészítés:

A krumplikat hámozzuk meg, majd kezdjük el bevagdosni úgy 2 mm-ként, ahogy az a képen is látható. Ügyeljünk, hogy ne vágjuk át teljesen a krumplit, de minél közelebb legyünk az aljához! Így sülés közben szépen szétnyílik a krumpli.
Egy kis kanállal kaparjuk ki a padlizsán puha magos belsejét majd vágjuk fel szeletekre, a virslit szintén vagdossuk be és közben egy kis csészében melegítsünk pár kanál vajat.

Lehetőleg az összes hozzávalót helyezzük egy grillrácsos tepsibe, de ha nincs grillrács, nem fog összedőlni a világ. Nekem van, és csakis ezért használom.
Szóval, bepakoltuk a krumplit, padlizsánt, virslit. A felolvasztott vajjal bőségesen locsoljuk meg a krumplit, de egy kicsit a többire is juttathatunk, majd végezetül fűszerezzük az egészet egy kis petrezselyemmel, esetleg kakukkfűvel.

A sütőt izzítsuk 180-200 fokra és az alufóliával fedett tepsit toljuk be vagy 15-20 percre. Az alufóliás takarás azért szükséges, mert így az étel a gőzben fő is, nem csak sül. Az alufólia nélkül félig nyers maradna, miközben igyekszünk megsütni. De 15-20 perc után már nyugodtan levehetjük az álcát. Ezután már csak addig süssük, hogy a krumpli kapjon egy kis színt. Ha elkezd pirulni, akkor már nyugodtan el lehet zárni a sütőt, mert kész az étel.

Jó tanács: amikor levettem a fóliát, akkor egyúttal kiszedtem a padlizsánt is a tepsiből a virslivel együtt, és csak a krumplit sütöttem már. Persze ki lehet próbálni úgy is, hogy végig bent hagyjátok az egészet, de én nem sütném túl a zöldséget.

Isteni ebéd lesz belőle. Télen tiszta grillparti hangulatot teremt, nyáron meg arra ösztönöz, hogy tartsatok egy igazit, kint a szabadban.