Kifőztük Karácsony

Kék gyertya a diabéteszesekért

Velem főztök

Feedek
Megosztás
Épp erre pörgök a konyhában

Címkefelhő
2010.07.16

Sós tortácskák

Már megint maradék hasznosítás. Jógáról hazatérve egyáltalán nem volt kedvem főzni másnapra, de Zs ügynök meggyőzőtt, hogy valamit csak kéne már. Addig kérdezte, hogy mi van a hűtőben, meg nézte a netet, hogy közben eszembe jutott egy elég kreatív ötlet. Volt ugyanis egy bontott tejszínem, tojás fehérjém, virslim, kaprom és darab padlizsánom, amit ideje volt elhasználni.

 

Így születtek ezek a kis sós tortácskák:


- hamis bruschetta
- rakott tejszínes padlizsán
- emeletes virsli tortácska

 

Tovább»

2010.06.05

Hagymás kenyér

Hú, kezdeném azzal, hogy az eredeti recept az egyik tehetséges gasztroblogger hölgy tulajdona, de sajnos elfelejtettem, hogy ki lenne az. Sajna nem írtam fel, így aki a saját recepjtére ismer az alapban, kérem jelezze, és én is azt fogom tenni.

Szóval, a kezdeti magyarázkodás után jöhet ennek a receptnek a sztorija. Mindig is izgatott a kenyérsütés gondolata. A saját, házi kenyér... de eddigi kísérleteim legtöbbje gyönyörű külsővel és félig-meddig nyers belsővel végezte. De úgy voltam vele, hogy megpróbálkozom még egyszer. Mint a szerelem...

Hozzávalók:

25 dkg teljes kiőrlésű graham liszt - 100 grammban 70 gramm szénhidrát
50 dkg fehér liszt - 100 grammban 76,3 gramm szénhidrát
1 csomag száraz élesztő
6 dl víz
2-3 gerezd reszelt fokhagyma
petrezselyem

 

Elkészítés:

 

A fenti hozzávalókat egy nagy edénybe tettem és tessék-lássék módon összekevertem, majd lefedtem egy száraz konyharuhával és állni hagytam. A recept 13 óra kelési időt írt elő, de mivel az kb. reggel hatra esett, miután 10 perccel később dolgozni indultam, így a tészta még majdnem 10 órát volt kénytelen állni magában.

Nem tudom, hogy a graham liszt miatt, vagy a majd 24 órás kelés okán, de a tészta elég nedves volt. Rengeteg lisztet felvett, miközben kicsit meggyúrtam, de úgy voltam vele, hogy csak lesz belőle valami.

A sütőt 180 fokra előmelegítettem. A tészta felét egy jénaiba tettem, meglocsoltam egy kevés olivaolajjal, majd betoltam a sütőbe. A jénai fedőjével együtt kb. 35 percig sütöttem, majd a fedőt levéve további 20 percet maradt a sütőben.

 

Végül hagytam kicsit hűlni és úgy vágtam fel. Megjegyzés: jóval több fokhagymát is elbírt volna...