Kifőztük Karácsony

Kék gyertya a diabéteszesekért

Velem főztök

Feedek
Megosztás
Épp erre pörgök a konyhában

Címkefelhő
2010.08.07

Vajon párolt zöldbab - French beans steamed on butter

(Recipe in English is below)

 

Tegnap délután úgy jöttem haza, hogy eldöntöttem csakis abból készítek ételt, ami itthon a hűtőben van. Nos, meg kell mondjam nem volt valami sok abban a hűtőben...

 

Hozzávalók:

 

1 ujjnyi igazi vaj
5-6 szál zöldbab (ha valakinek több van az is jó:) - 100 grammban 6,8 gramm szénhidrát
száraz sajt
zöldfűszer ízlés szerint

Elkészítés:

Tovább»

2010.07.21

Mogyorós francia saláta kavar

Mélyhűtő takarítás során előkerült egy adag zöldborsó és szépen ki is olvadt. Mivel újra fagyasztani nem volt tanácsos, ezért elkészítettem. Leginkább köretnek.

 

Az ötletet M nagynéninél láttam, de, hogy ő kitől vette, arról fogalmam sincs.

 

Hozzávalók:

 

10 dkg zöldborsó - 100 grammban 15 gramm szénhidrát
10 dkg kukorica konzerv - 100 grammban 23,6 gramm szénhidrát

Tovább»

2010.05.22

Tojással töltött sült paradicsom

Ha mindig minden sikerülne, akkor istenek lennénk, de sajna nem így van.

 

Nagymamám mindig azt mondta, hogy ha tanulni tudok a hibáimból, akkor büszke lehetek rájuk és nem érdemes rejtegetnem őket. Éppen ezért ehhez a recepthez megosztom azokat a fotókat, amiken jól láthatóan kissé elrontottam az utómunkálatokat. A paradicsom ízén mit sem változtatott, hogy a paradicsom fala a sütőben szétesett - pedig nem először készítettem ezt a receptet - de arra jó volt, hogy tanuljak néhány új dolgot a zöldségekről és a sütőről.

 

Manapság már nincs olyan szakasza az évnek, hogy ne lehetne szép, nagy, ízes paradicsomokat beszerezni. De mikor még szezonja is van, akkor kész bűn, nem jó sokat és sokfélét készíteni ebből az isteni zöldségből.

 

 

Ezt a receptet megint csak nem sok idő életre hívni, de finom és sokféle felhasználási lehetőség rejlik benne.

 

Elkészítési idő: 15-20 perc+ 30-40 perc sütés
A jelen fotók alapján kicsit változnak a sütési arányok. Sajnos ezúttal nem sikerült tökéletesen beton kemény paradicsomokat vennem, de reménykedtem, hogy ebből nem lesz probléma. Ugyanúgy készítettem el az ételt, mint máskor is, de ez hibának bizonyult. Mivel a paradicsom kicsit puha volt, így a sütés alatt szétesett.
Ma már tudom, hogy ez talán megakadályozható lett volna, hogy a sütési időből lefaragok legalább 5-5 percet.
Mindenesetre az ízét egyáltalán nem rontotta el, sőt, isteni lett, csupán a látvány nem volt olyan mennyei.

 

Hozzávalók 4 adaghoz:

 

4 nagy paradicsom - 10 dkg-ban 4 gramm szénhidrát
4 egész tojás - 1 db-ban 0,3 gramm szénhidrát - ne vigyük túlzásba a fogyasztását! Napi 1-2 tojásnál ne együnk többet!
olviaolaj
petrezselyem

 

Elkészítés:

 

A kriminalitás csúcsa, még jó, hogy az íze maradéktalanul kielégítő volt...

 

A paradicsomok kalapját levágom egészen magasan (nem dobom ki) és kibelezem szépen mindet egymás után.
A paradicsomokba egyenként beleütök egy tojást, megszórom egy kis petrezselyemmel, majd visszateszem a paradicsom tetejét. Az egészet pedig meglocsolom olivaolajjal.
200 fokra előmelegített sütőben 10-15 percig sütöm a paradicsomokat fólia alatt, majd leveszem a fóliát és még ugyanannyit sütöm a paradicsomokat nélküle. Ezt azonban mindenki maga ízlése szerint variálhatja, attól függően, hogy mennyire szereti fonnyadtan, vagy keményebben a paradicsomát.
A széteséstől azonban nem kell tartani, mert a paradicsom belsejében szépen megsülő tojás az egészet összetartja - kivéve, amikor nem...

 

Tálalás: Hidegen-melegen tálalva egyaránt ízletes étel, melyet akár köretként, főfogásként, vagy előételként is tálalhatunk. Aki pedig nem szereti a paradicsom tetejét, az nyuodtan távolítsa el, én is mindig így teszek...

2010.05.17

Hagyma chutney

Az egyszerű, gyorsan készíthető kaják a gyengéim, mivel szeretek jót enni, és szeretem, ha a barátoknak is ízlik a főztöm, de mikor este hazaérek a munkából nem mondhatnám, hogy sok kedvem van a sütő mellett állni órákig.

A következő recept is egy gyorsan elkészíthető és sokoldalúan felhasználható darab. Tálalhatjuk, akkor feltétként, saláta gyanánt, köretként... ízlés szerint. Ám nem árt vigyázni a chilivel, mert könnyeket csalhat a szemünkbe, ha kicsit megszalad a kezünk a lábas felett!

Hozzávalók:

2 evőkanál étolaj
2 teáskanál őrölt köménymag
2 teáskanál mustármag – mustárral is helyettesíthető, ha nem akarunk a magokon rágódni
4 nagy fej vöröshagyma - 10 dkg-ban 8,3 gramm szénhidrát

3 evőkanál chili por/ 6 felaprított chili paprika +2 teáskanál chili por
10 dkg cukor - 100 gramm szénhidrát - szaharin ciklamát alapú édesítőszerrel helyettesíthető. Ebben az esetben 5 dkg-nál nem kell több.
1dl citromlé

Elkészítés:

A hagymákat szépen vágjuk fel – nem kockákra, csak csíkokra – majd tegyük fel egy nagy lábasban az olajat. Ha már kellően forró, akkor tegyük bele a köményt és a mustármagot – ha mustárt használunk, akkor azt még ne tegyük bele.
Ezt követően a felszeletelt hagymát öntsük a lábasba, és addig kevergessük, míg aranybarna színt nem kap a hagyma. Nem kell tartanunk tőle, hogy túl sok lesz a chutney, mert pirítás közben szépen össze fog esni a hagyma. Ebből a mennyiségből alig egy levesestányérnyi mennyiség jön majd ki.
Ha a hagyma már szép barnás árnyalatú, akkor adjuk hozzá a chilit, sót, mustárt, cukrot és végül a citromlevet. Keverjük jól el, és hagyjuk addig forrni, míg az egész egy picit szószos nem lesz – max. 5-10 perc.

 

Elkészítési idő: 30 perc


Tárolás: műanyag dobozban, hűtőben tárolva akár 1 hétig is eláll.

(a fenti receptem korábban megjelent a donna.hu oldalon.)