Kifőztük Karácsony

Kék gyertya a diabéteszesekért

Velem főztök

Feedek
Megosztás
Épp erre pörgök a konyhában

Címkefelhő
2010.06.19

Grillezett csirkemell saláta ágyon egy kis csavarral - VKF! XXXV.

"A képzelet nem velünk született adottság. A tanárainknak, a szüleinknek kell kifejleszteniük bennünk.... A képzeletáramkör úgy van kialakítva, hogy a legminimálisabb ingerre is reagáljon... Azonban ma már nem feltétlenül a tanároknak és a szülőknek kell kialakítaniuk ezeket az áramköröket. Ma már vannak profin elkészített műsorok, remek színészekkel, nagyon meggyőző helyszínekkel, hangokkal és zenével. Ma már van információs szupersztráda. Körülbelül annyi szükségünk van az áramkörökre, mint a lovaglótudományunkra." /Kurt Vonnegut/

Bár nagy általánosságban sajnos egyet kell értenem Vonneguttal, de a VKF! például teljesen ellentmond ennek. Hála az égnek! Igenis arra ösztönöz, hogy használjam a képzeletem.

Életem első részvétele ez a VKF!-en. Szóval vegyétek és vigyétek kímélettel a receptet.

Maga a recept nem egy új találmány, sőt még nem is valami egyedi, különleges ízvilág. Inkább az elkészítésében van az a kis csavar, ami különlegessé teheti.

 

Hozzávalók:

1 csirkemell
1/2 lime
bors
olivaolaj
joghurt - 100 ml-ben 6,9 gramm szénhidrát
saláta - 100 grammban 2 gramm szénhidrát
paradicsom - 100 grammban 4 gramm szénhidrát
fokhagyma
retek - 100 grammban 2,2 gramm szénhidrát

Tovább»

2010.06.04

Búvár Túrós maradék újra hasznosítás - Epres, joghurtos búvár túrós

A cím hangzatos, de semmitmondó. Annyi baj legyen, mert az elkészült desszert legjobb igyekezetem ellenére is ronda lett, de finom.

Szóval a dolog úgy történt, hogy a túrósból megmaradt kb. 4 kis kocka, amivel nem tudtam mit kezdeni. Megenni magában nem akartam, így a maradék eperrel és egy pohár joghurttal kombináltam.

 

Hozzávalók:

 

4 szelet kicsit szikkadt búvár túrós - fogalmam sincs, hogy mennyi lehet a szénhidrát tartalom, bocsi
1 pohár joghurt - 100 ml-ben 4,6 gramm szénhidrát
15-20 dkg eper - 100 grammban 7,2 gramm szénhidrát
1 dl tejszín - 100 ml-ben 3 gramm szénhidrát
opcionálisan némi házi eper lekvár

 

Elkészítés:

 

A maradék sütit szépen felvágtam vékony szeletekre, majd lefektettem egy részét egy jénai aljába. Rá rétegeztem egy nagy adag frissen felvágott epret, majd arra jött a maradék búvár néhány kis szeletje.

Ekkor egy bögrében elkevertem a joghurtot a tejszínnel és 2 kanál lekvárral, amit aztán szépen az epres, búváros építményre öntöttem. Ahogy ezzel elkészültem, az egész jénai ment be a hűtőbe egy éjszakára, meg egy munkanapra.

 

Mit ne mondjak, az elkészült fotók nem lettek a kedvenceim, de a kis rakott túrós íze még vissza fog jönni ebbe a konyhába.

2010.05.17

Joghurtos-ribizlis desszert

Ahogy mondtam, ezen a blogon igyekszem majd minden isteni, gyorsan elkészíthető és persze diétás receptemet megosztani majd veletek kedves olvasók.

Tehát álljon itt az egyik kedvenc alkotás:

Hozzávalók:
(kb. 15 perc alatt kész, a megadott mennyiségből 4 adag készíthető)

10 dkg mirelit vagy friss ribizli - 7 gramm szénhidrát
1 dl tejszín - 3 gramm szénhidrát
1 kis pohár natúr joghurt - 6,9 gramm szénhidrát
6 dkg apróra tört graham vagy cukormentes háztartási keksz - 42 gramm szénhidrát
3 evőkanál cukormentes lekvár - kb. 15 gramm szénhidrát
citromhéj
édesítőszer

1 adagban megközelítőleg 18-20 gramm szénhidrát található.

Elkészítés:

A tejszínt habbá verjük - én nem figyeltem, és főzőtejszínt vettem habtejszín helyett, de az ízét nem rontotta el - és ízlés szerint néhány csepp édesítőszerrel édesítjük. Hozzákeverjük a joghurtot és reszelünk bele egy kevés citromhéjat.
Közben a ribizlit a lekvárral összeforraljuk néhány pillanat alatt. Én egy nagyon kedves kolléganőm anyukájának cukor nélkül befőzött baracklekvárját használtam erre a célra. Mit ne mondjak, isteni volt a harmónia a két gyümölcs között.
Kis tálkák aljára szórjuk az összetört kekszet, majd ráöntjük a joghurtos tejszínt, végül rákanalazzuk a lekváros ribizlit. A kész desszert szélét vagy közepét még a maradék keksszel díszíthetjük.

Tálalás előtt legalább fél órát hagyjuk a hűtőben állni, már ha a család nem hág a nyakára sokkal hamarabb.

(ezen receptem olvasható a donna.hu oldalon is)