Kifőztük Karácsony

Kék gyertya a diabéteszesekért

Velem főztök

Feedek
Megosztás
Épp erre pörgök a konyhában

Címkefelhő
2010.09.30

Tejszínes, spenótos lasagne - Cream and spinach lasagne

(Recipe in English is below)

 

Ehhez a recepthez nagyon szép emlékek fűznek, hisz első alkalommal, na jó, másodszor akkor csináltam, mikor Á ügynök és Zs ügynök is jelen volt. Kora április volt akkor és már a meleg délelőtti napsütés a nyár ígéretét hordozta magában. Azóta most először csináltam meg ezt a receptet. Zs ügynök ismét kuktáskodott Á ügynök helyett is, aki Pesten húzza az igát.

 

Hozzávalók egy 9x13-as tepsihez:

 

4 közepes paradicsom (2 piros-2 zöld) - 100 g/4 g szénhidrát
2-3 dl főző tejszín - 1dl/3,8 g szénhidrát
2 dl tejföl - 1 dl/4 g szénhidrát
30 dkg darálthús
2 gerezd fokhagyma
rozmaring
3-4 lap lasagne tészta - 100 g/70 g szénhidrát
só, bors
sajt
1 maréknyi spenót - 100 g/ 1,8 g szénhidrát

 

Tovább»

2010.09.21

Minek nevezzelek hagymás-cukkinis chutneyval

Ugye a cím elég ostoba? Tudom, de a hús a chutney alatt nem rendelkezik még névvel. Lehetne fasírt, de az nem írja le igazán. Akár rizses gombócnak is hívhatnám, de az sem fedi a valóságot egészen. Ízetlen húsgombóc?... Tudjátok mit? Nevezzétek el ti! Azonban a hús fűszer hiányán senki se lepődjön meg, ugyanis szándékos. Hogy miért, azt a tovább mögött találjátok.

 

Tegnap délután, hazafelé a munkából épp azon agyaltam, hogy mit is főzzek mára. Mert valamit muszáj volt. Így vettem egy kis darálthúst lesz, ami lesz alapon. Aztán eszembe jutott, hogy rég csináltam hagyma chutneyt, de van még otthon egy kis cukkini is. Nos, ismét kombináltam.

Tovább»

2010.07.31

Most már visszafelé öregszem mint Benjamin Button II.

Hm, ideje lenne  már befejezni ezt a szülinapi posztot. És mivel az előbb felriadtam, nem ébredtem, riadtam, így miért is ne ülnék le a gép elé?

Nos, akkor lássuk, hogy mi is volt még azon a szülinapi menün!

 

Fedő alatt sült, szezámmagos burgonya

 

Hozzávalók:

 

szezámmag
krumpli az egész háznépnék - 100 grammban 20 gramm szénhidrát
olívaolaj

 

Elkészítés:

 

A krumplit kis kockákra vágtam, megmostam, majd egy wokban kis adagokban nagyon kevés olívaolajon sütni kezdtem fedő alatt.

Tovább»

2010.07.20

Lencse krém - Lentils cream

(Recipe in English is below)

 

Lencse főzeléket akartam készíteni, de a végén kenyérre kenhető krém lett belőle. A mentségem megint csak annyi, hogy túl melegem volt, hogy a főzelék mellett álljak, viszont a krémet nyugodtan a sorsára hagytam a fedő alatt.

 

Hozzávalók:

 

20 dkg lencse - 100 gramm lencsében 53 gramm szénhidrát
víz, ami befedi
1 nagyobb vöröshagyma
zöldfűszerek, bors, só
turmixgép - nem főzzük meg

Tovább»

2010.06.05

Hagymás kenyér

Hú, kezdeném azzal, hogy az eredeti recept az egyik tehetséges gasztroblogger hölgy tulajdona, de sajnos elfelejtettem, hogy ki lenne az. Sajna nem írtam fel, így aki a saját recepjtére ismer az alapban, kérem jelezze, és én is azt fogom tenni.

Szóval, a kezdeti magyarázkodás után jöhet ennek a receptnek a sztorija. Mindig is izgatott a kenyérsütés gondolata. A saját, házi kenyér... de eddigi kísérleteim legtöbbje gyönyörű külsővel és félig-meddig nyers belsővel végezte. De úgy voltam vele, hogy megpróbálkozom még egyszer. Mint a szerelem...

Hozzávalók:

25 dkg teljes kiőrlésű graham liszt - 100 grammban 70 gramm szénhidrát
50 dkg fehér liszt - 100 grammban 76,3 gramm szénhidrát
1 csomag száraz élesztő
6 dl víz
2-3 gerezd reszelt fokhagyma
petrezselyem

 

Elkészítés:

 

A fenti hozzávalókat egy nagy edénybe tettem és tessék-lássék módon összekevertem, majd lefedtem egy száraz konyharuhával és állni hagytam. A recept 13 óra kelési időt írt elő, de mivel az kb. reggel hatra esett, miután 10 perccel később dolgozni indultam, így a tészta még majdnem 10 órát volt kénytelen állni magában.

Nem tudom, hogy a graham liszt miatt, vagy a majd 24 órás kelés okán, de a tészta elég nedves volt. Rengeteg lisztet felvett, miközben kicsit meggyúrtam, de úgy voltam vele, hogy csak lesz belőle valami.

A sütőt 180 fokra előmelegítettem. A tészta felét egy jénaiba tettem, meglocsoltam egy kevés olivaolajjal, majd betoltam a sütőbe. A jénai fedőjével együtt kb. 35 percig sütöttem, majd a fedőt levéve további 20 percet maradt a sütőben.

 

Végül hagytam kicsit hűlni és úgy vágtam fel. Megjegyzés: jóval több fokhagymát is elbírt volna...

2010.05.17

Hagyma chutney

Az egyszerű, gyorsan készíthető kaják a gyengéim, mivel szeretek jót enni, és szeretem, ha a barátoknak is ízlik a főztöm, de mikor este hazaérek a munkából nem mondhatnám, hogy sok kedvem van a sütő mellett állni órákig.

A következő recept is egy gyorsan elkészíthető és sokoldalúan felhasználható darab. Tálalhatjuk, akkor feltétként, saláta gyanánt, köretként... ízlés szerint. Ám nem árt vigyázni a chilivel, mert könnyeket csalhat a szemünkbe, ha kicsit megszalad a kezünk a lábas felett!

Hozzávalók:

2 evőkanál étolaj
2 teáskanál őrölt köménymag
2 teáskanál mustármag – mustárral is helyettesíthető, ha nem akarunk a magokon rágódni
4 nagy fej vöröshagyma - 10 dkg-ban 8,3 gramm szénhidrát

3 evőkanál chili por/ 6 felaprított chili paprika +2 teáskanál chili por
10 dkg cukor - 100 gramm szénhidrát - szaharin ciklamát alapú édesítőszerrel helyettesíthető. Ebben az esetben 5 dkg-nál nem kell több.
1dl citromlé

Elkészítés:

A hagymákat szépen vágjuk fel – nem kockákra, csak csíkokra – majd tegyük fel egy nagy lábasban az olajat. Ha már kellően forró, akkor tegyük bele a köményt és a mustármagot – ha mustárt használunk, akkor azt még ne tegyük bele.
Ezt követően a felszeletelt hagymát öntsük a lábasba, és addig kevergessük, míg aranybarna színt nem kap a hagyma. Nem kell tartanunk tőle, hogy túl sok lesz a chutney, mert pirítás közben szépen össze fog esni a hagyma. Ebből a mennyiségből alig egy levesestányérnyi mennyiség jön majd ki.
Ha a hagyma már szép barnás árnyalatú, akkor adjuk hozzá a chilit, sót, mustárt, cukrot és végül a citromlevet. Keverjük jól el, és hagyjuk addig forrni, míg az egész egy picit szószos nem lesz – max. 5-10 perc.

 

Elkészítési idő: 30 perc


Tárolás: műanyag dobozban, hűtőben tárolva akár 1 hétig is eláll.

(a fenti receptem korábban megjelent a donna.hu oldalon.)