Kifőztük Karácsony

Kék gyertya a diabéteszesekért

Velem főztök

Feedek
Megosztás
Épp erre pörgök a konyhában

Címkefelhő
2010.08.30

Kávés csoki praliné

Nos, igen, aki a szemöldökét ráncolja az jól teszi, mert ebben aztán semmi diabetikus sincs. A csokiban sok a cukor és hízlal és a diabéteszesnek nem tesz jót, DE nem is magamnak csináltam.

Persze nem tagadom, hogy megkóstoltam, de ez megint egy olyan hasznosítsuk a maradékokat recept.

 

Hozzávalók:

 

visszamaradt kávészemek a kávélikőr készítésből
10-15 dkg étcsokoládé
10-15 dkg tavaly karácsonyi minőségi szaloncukor
kevés olaj
1 dl, vagy kevesebb tejszín
egy szilikon forma

Tovább»

2010.05.24

Bor cukrosoknak (Borfesztivál 2010 II.)

Hiszek benne, hogy minden reggel úgy kelünk fel, hogy vár valami tudás ránk, amit pont aznap kell elsajátítanunk.

Az idei borfesztivál kapcsán is tanultam valami igazán hasznosat. Melyik az a bor, ami a cukrosok számára a legajánlottabb. Persze-persze a legajánlottabb az lenne, amiben nincs cukor, sem alkohol, de ha nem vetjük meg a jó bort, és természetesen mértékkel fogyasztjuk (napi, heti 1-2 dlnél nem többet!!!!) akkor nem fogja felborítani a cukorszintünket, sőt még jót is tehet az egészségünkkel. De hangsúlyozom, csak mértékkel!

És, hogy miért Juhfark? Az egy másik történet. Nem kevésbé érdekes, de ahhoz majd recept is társul...

 

A fesztiválon egy nagyon segítőkész tokaji borász világosított fel, hogy diabéteszesként melyik is az a bor, amelyben a legkevesebb cukortartalom van. Azzal eddig is tisztában voltam, hogy lehetőleg száraz és fehér legyen a bor, ha én szeretnék inni, de mint kiderült még ezen túl is lehet pontosítani.

Ezentúl száraz, fehér Szamorodnit, vagy Furmintot tessék keresni. A Szamorodniban átlagosan 2 grammnál több cukor nem lehet egy deciben. A Furmintban már valamivel több.
József (a kedves borász) standjánál kóstoltunk is száraz Szamorodnit és meg kell mondjam, nem lesz probléma, ha egész életemben már csak ezt a fajtát ihatom. Félre ne értsetek, nem vagyok egy nagy ivó, vagy nagy hozzáértéssel rendelkező műértő, inkább csak egy tudatlan bor élvező.
A bor nálam csak akkor kerül elő, ha eszünk, ráadásul társaságban sokad magammal vagyok, és igen 1-2 decinél akkor sem fogy el több. Az is az étel mellett, nem előtte, vagy helyette. Bár a jó Szamorodnit gyakran ajánlják aperitifként is.

 

A fesztiválról egy kis képes összefoglaló ITT látható.

2010.05.14

Kávélikőr

Imádok kajával kapcsolatos ajándékokat adni és kapni is egyaránt. Nem csak hasznos, de azt is jelenti, hogy akitől kaptam, az gondolt rám, illetve akinek én adtam, egy olyan személy, aki fontos a számomra.

A kávélikőr pedig pont egy olyan gasztro ajándék, ami nagyon jól működik, akár férfinak, akár nőnek akarjuk adni.

Elkészítési idő: 5 perc + 8 hét

 

Hozzávalók:

2-5 dkg szemes kávé
2 dl vodka
1 csatos üveg

Elkészítés:

Az üvegbe szórjuk bele a kávét és öntsük fel a vodkával. Zárjuk le az üveget, és 8 hétre rakjuk félre egy félreeső, kicsit sötétebb kamrapolcra.

 

8 héttel később...

Az eredményről majd nyilatkozom júliusban, amikor ez az adag elkészül. Remélem, Ági örülni fogsz a szülinapi ajándékodnak!

Cukrosok! Az alkohollal minden esetben csínján bánjatok, ha lehet inkább ne is nagyon fogyasszátok. Ha mégis, akkor lehetőleg bort, szárazat és fehéret válasszatok!