Kifőztük Karácsony

Kék gyertya a diabéteszesekért

Velem főztök

Feedek
Megosztás
Épp erre pörgök a konyhában

Címkefelhő
2010.07.16

Sós tortácskák

Már megint maradék hasznosítás. Jógáról hazatérve egyáltalán nem volt kedvem főzni másnapra, de Zs ügynök meggyőzőtt, hogy valamit csak kéne már. Addig kérdezte, hogy mi van a hűtőben, meg nézte a netet, hogy közben eszembe jutott egy elég kreatív ötlet. Volt ugyanis egy bontott tejszínem, tojás fehérjém, virslim, kaprom és darab padlizsánom, amit ideje volt elhasználni.

 

Így születtek ezek a kis sós tortácskák:


- hamis bruschetta
- rakott tejszínes padlizsán
- emeletes virsli tortácska

 

Tovább»

2010.05.29

Spenótos-curry szószos spagetti

Vivát, ováció - nem ovuláció - meg happy és a többi, mert sikerült végre spenótot vennem. Szép, zsenge, ezért vettem mindjárt 2 kilót, bár az árától majdnem falnak mentem... Egy jó részét a napokban el fogom használni, a másik részét meg simán elrakom majd a mélyhűtőbe ínségesebb időkre.

Anitával ma délelőtt nagy ruha bevásárlást csaptunk neki, miután még kapott egy igen finom és gyorsan elkészíthető ebédet is. (Azt csak így merem megjegyezni, hogy persze a költekezésből én sem maradtam ki.) Körülbelül 40 perc telt el a gáz meggyújtásától a tálalásig és még a közben beeső Katának is csurrant egy kis kóstoló.

 

Drága diabéteszesek! A tésztát lehetőleg csak heti 1-2 alkalommal fogyasszátok, akkor is 5 dkg per koponya alapon. Még egészségesek se egyenek alkalmanként annál többet! Az olasz mammák se szolgálnak fel többet csemetéiknek...

 

Hozzávalók 2 fő részére:

 

10 dkg spagetti tészta - 100 grammban 73 gramm szénhidrát
20 dkg friss spenót - 100 grammban 1,8 gramm szénhidrát
2 merőkanál zöldséglé alap
keményítő
curry
gyömbér
olivaolaj

 

Elkészítés:

8-10 perc alatt a spagettit forrásban lévő vízben megfőztem, só nélkül, majd kiszedtem a vízból, mert a helyére beletettem a spenótot 3 percre blansírozni. A 3 perc leteltével a spenótot is leszűrtem, és vágódeszkán szépen felaprítottam.
Sajnos nem volt itthon fokhagymám, mert akkor egy kevés apróra vágott fokhagymát tettem volna hozzá, de a végeredményból összeségében nem hiányzott.

A nagy kék tényérban Anita adagja, a kicsiben a sajátom

 

A serpenyőben felforrósítottam egy kis olivaolajat és hozzáadtam 2 evőkanál curryt, 2 teáskanál gyömbért és 1 teáskanál csilit. A fűszereket jól elkevertem, majd a zöldséglével felöntöttem.
Egy vizespohár aljába tettem 2 teáskanál keményítőt, amit 1 dl vízzel felhigítottam és ezzel sűrítettem be a szószt. Amint ezzel kész voltam, hozzá adtam a spenótot és a spagettit, majd az egészet körülbelül 1 percig rotyogtattam, míg a tésztát a szósz teljesen be nem fedte. Még forrón tálaltam.

 

Sózni egyáltalán nem sóztam az ételt, mert a zöldségalap lében volt elég só, plusz a curry és gyömbér mellé egyáltalán nem hiányzott a só. Ha valaki mégis elengedhetetlennek érzi, akkor inkább csak akkor sózzon, ha a kész étellel nem elégedett! A köztes folyamatok során NE!

A tálalás után még egy csepp sárgarépát reszeltem a tésztára, illetve megszórtam egy pár szelet mandulával, de ez már csak a dísz volt. Akinek nem tetszik, nyugodtan el is hagyhatja.

2010.05.27

Koreai saláta tekercs magyar módra

Nos, ahogy a cím is mutatja már megint kavartam a ... szóval az ízeket, ötleteket és meglepő módon nem sült ki belőle semmi ehetetlen. Sőt, egy könnyű, egészséges étel lett a vége.

A koreaiaknál van egy étel, amit elég sűrűn esznek. Én leginkább saláta tekercsnek szeretem hívni, mert egyébként fogalmam sincs, hogy mi a hivatalos neve, ha van egyáltalán. Náluk ez úgy fest, hogy egy saláta levélbe pakolnak grill hús csíkokat, kimchit, zöld csilit, fokhagymát... ízlés szerint, majd összetekerik a salátát és egy falatban bekapják. Valami hasonlót sikerült gyártani most, csak magyaros változatban, pedig csak abból indultam ki, hogy salátába akarom csomagolni az ebédet...

 

Hozzávalók:

1 kicsi padlizsán - 100 grammban 4,8 gramm szénhidrát
1 csirkemellfilé
curry
gyömbér
olivaolaj
zöldségalap lé
1 nagyobb fej zeller - 100 grammban 5 gramm szénhidrát
1 fej saláta - 100 grammban 2 gramm szénhidrát

 

Elkészítés:

Ez tényleg zeller, nem krumpli

 

A salátaleveleket tépkedjük le és szépen mossuk le a földet, szennyeződést, majd rakjuk félre, hogy a levelek megszáradjanak egy kicsit.

A csirkemellet kicsit kloffoljuk ki, csíkozzuk fel és olajon süssük meg hirtelen. Ha kész rakjuk félre.

 

Sült zeller aka hamis sült krumpli

A zellert pucoljuk meg és vágjuk fel úgy, mint a hasábburgonyát, majd ugyanazzal a módszerrel süssük is ki. Pont olyan az íze egyébként, mint a sült krumplinak, csak zeller illata van, és jóval kevesebb benne a szénhidrát (pont negyed annyi). Ha kész van ezt is tegyük félre. Figyeljünk rá sütés közben, mert gyorsan odakap!

 

Curry szósz padlizsánnal


 

A serpenyőben maradt (2-3 kanálnyi) olivaolajra kanalazzunk 4 kanál curry port - én a Kata által Tunéziából hozott curryt avattam fel ebből az alkalomból - 2-3 kanál gyömbért és öntsük fel 3-4 dl zöldségalap lével (ízlés szerint ez lehet több, vagy kevesebb). Közben 3 teáskanál keményítőt keverjünk el 1 dl hideg vízzel és öntsük ezt a szószhoz.
Ezután a curry szószhoz adjuk hozzá a korábban felkockázott padlizsánt és legalább 10 percig rotyogtassuk az egészet fedő alatt.
Aki szereti és bírja a csípőset, az egy kis csilivel is megbolondíthatja még a szószt.

 

 

Ha minden tálalásra kész, akkor fogjunk egy saláta levelet és kezdjük megpakolni mindenből egy kicsivel, majd tekerjük fel, és nagyon ízléses módon próbáljuk meg egy menetben a szánkba tunkolni. Én majdnem sikeresen megfulladtam az első próbával, így másodjára inkább már haraptam. Az élményt a kisebb falatok sem rontották el, sőt a velem együtt ebédelő Kata is értékelte, hogy nem esik ki a számból a falat...

2010.05.25

Bundában sült zöldségek meg egy vigyori fej

A bundázott zöldségek először Áginak köszönhetően debütáltak nálunk. Ugyanis ő készített nekünk egy nagy adagot miután lekéste a saját búcsú buliját. Kárpótlásul közel éjfélkor sütögetni kezdett...

Azóta már én is kísérletezek a bundázott zöldségekkel. Bár fotóval nem tudom bizonyítani, de az alábbi képeken cukkinit, sárgarépát, kaliforniai paprikát, sajtot és padlizsánt paníroztam és sütöttem ki.

 

Hozzávalók:


1 szál sárgarépa (minél vastagabb) - 100 grammban 8,1 gramm szénhidrát
1 darab cukkini - 100 grammban 5,3 gramm szénhidrát
1 darab kaliforniai paprika - 100 grammban 4 gramm szénhidrát
2 vastag szelet sajt (Trappista) - 100 grammban 1,6 gramm szénhidrát
1 darab padlizsán - 100 grammban 4,8 gramm szénhidrát
tojás - 1 db-ban 0,3 gramm szénhidrát, liszt - 100 grammban 76,3 gramm szénhidrát, kenyérmorzsa a panírhoz.

 

Elkészítés:

 

A zöldségeket és a sajtot felkarikázzuk, illetve falatnyi darabokra vágjuk. A szokásos liszt-tojás-kenyérmorzsa trióban megforgatjuk és szépen kisütjük őket, mint a rántthúst.

Én nem törekedtem a tökéletes bundára, inkább úgy voltam vele, minél kevesebb, annál jobb, így helyenként a zöldség kikandikált a panír alól, de ez nem rontott az ízén, sőt jobban átjött a répa és a paprika édes íze.

Sütés közben épp csak addig hagyjuk a forró olajban, míg megpirul a bunda és máris szedjük ki. Oldalanként ez 1-2 percnél nem több.

Míg én a fenti adagot megsütöttem nagyjából 2-3 alkalommal cseréltem olajat, hogy a lehullott morzsa ne égjen rá az új adagokra.

 

Vigyori fej


Valószínűleg nincs olyan gyerek, akinek az anyukája, vagy nagyija ne készített volna tésztát a maradék panír hozzávalókból. Amellett, hogy finom, még hasznosítja a maradékot is, amit amúgy csak kidobnánk.

Elkészítés:


A panírból visszamaradt tojást a liszttel keverjük úgy el, hogy közepesen sűrű tésztát kapjunk.

Egy tiszta, olajjal éppen megfuttatott serpenyőbe öntöttem a tésztát és addig sütöttem míg a tészta könnyen el nem vált már az edény aljától és láttam, hogy kezd szépen barnulni. Akkor megfordítottam, de csak addig sütöttem a másik felét, hogy épp ne maradjon nyers.

Kicsúsztattam egy tányérra a lágy belsejével felfelé, megtöltöttem apróra vágott sonkával és maradék barna rizzsel, majd kettőbe hajtottam. Díszítésnek egy vigyori fejet rajzoltam ketchuppal.

Még melegen elfogyott szinte az egész. Cukrosok max. ebédre fogyasszák és lehetőleg a ketchup nélkül!

2010.05.20

Polentával töltött kaliforniai paprika

A most következő recept születési ideje épp egybe esik a Sült puliszka eperrel és édes tejföl mártással című receptével. Mondhatnánk, kistesók, sőt, ikrek.

És ahogy a sült puliszka helyet kapott a szívünkben és a gyomrunkban, úgy a polentával töltött paprika is egy visszatérő vendég lesz már nálunk. Lássuk akkor az újabb fenomenálisan bonyolult receptet.

 

Hozzávalók 2 főre:

2 darab kaliforniai paprika tetszőleges színben - 100 grammban 4 gramm szénhidrát
5 dkg kukoricadara - 100 grammban 70,2 gramm szénhidrát
1 dl víz
2 dl tej - 1 dl-ben 5 gramm szénhidrát
szerecsendió
pár csík lágy sajt

Elkészítés:

Vágjuk ketté hosszában a paprikákat, miután megmostuk őket, majd vágjuk ki a magházat úgy, hogy a csutkát szépen körbevágjuk. Így megmarad a paprika felső pereme, és nem folyik ki még véletlen sem a polenta.

Tegyük fel közben a vizet a tejjel forrni, majd szórjuk bele a kukoricadarát és percek alatt főzzük sűrűre. Szerecsendióval fűszerezzük. Nem kell betonkeménységűnek lennie, ha szeretnénk, hagyhatjuk egy kicsit lazábbra is, de ne csorogjon.
A tűzről levéve kanalazzuk a paprikába a polentát, szeljünk rá pár csík sajtot és toljuk a 200 fokra előmelegített sütőbe az alufóliával lefedett paprikát és 15 percig süssük. Az idő elteltével vegyük le a fóliát és ízlés szerint még pirítsuk egy kicsit 5-10 percig, de a sajtot azért ne égessük a tetejére!

Én másnap a munkában főételként fogyasztottam magában, de egy kis hús mellé felszolgálva, vagy akár előételként is megállja a helyét. Cukrosoknak azért nem ajánlanám annyira mellé a húst, mert amúgy is rengeteg fehérjét fogyasztunk általában, így egy kicsit spórulni itt-ott nem árt.

2010.05.19

Töltött padlizsán

Miután visszaértem jógáról - 4 hét óta az első óra, jejj - és rituálisan megtisztálkodtam, jöjjön a mai napi ínyencségünk cukrosoknak és fogyózóknak!

A padlizsán az egyik olyan zöldség, amit ezer módon lehet elkészíteni. A variációk száma még töltve is végtelen, hisz a töltelékbe általában az kerül bele - legalábbis nálam - ami épp otthon van a hűtőben.

A most feltételre kerülő változat hozzávalói:

1 darab padlizsán - 100 grammban 4,8 gramm szénhidrát
1/2 csípős paprika - 100 grammban 3 gramm szénhidrát
2-3 szelet császárszalonna
mérettől függően, 4-5 kanál barnarizs - 100 grammban 70 gramm szénhidrát
camambert (bármilyen lágy sajt is megfelel) - 100 grammban 1,5 gramm szénhidrát
pár csepp tejföl
olivaolaj

Elkészítés:

Mossuk meg a padlizsánt, majd vágjuk le a csutkás végét. Kiskanállal kaparjuk ki a lágy, magos középső részét mind a két félnek és locsoljuk meg egy pici olivaolajjal.
A tegnapról maradt barnarizst kanalazzuk bele a padlizsánba, majd tegyünk rá karikákra vágott paprikát, felcsíkozott császárszalonnát, és szintén felcsíkozott sajtot.

Előmelegített sütőben, alufólia alatt süssük 180 fokon 15-20 percig a padlizsánokat (egy kis plusz olivaolajat a tetején még elvisel), majd vegyük le az alufóliát és süssük készre az egészet. - Ha a sajt megolvadt, a szalonna megsült és a padlizsán kissé fonnyadt, akkor tuti, hogy kész az ebéd...

Ha valaki nem szereti a padlizsán héját, látni fogja, hogy könnyedén kikaparható a töltelékkel együtt a padlizsán hús. De a bátrabb lelkületűek nyugodtan fogyaszhatják az egészet szőröstül-bőröstül - én így cselekedtem, és még mindig itt vagyok. A lényeg, hogy a hadművelethez egy megfelelően éles kést válasszanak, mert a héját picit nehéz vágni.

Az viszont biztos, hogy a fenti változat hozzávalói csodás összhatásba kerülnek a sütés végére, pláne ha a kész művet még megfejeljük egy kevés tejföllel is.
Sózni, viszont NE sózzuk a padlizsánt, mert a császárszalonna elég sós ízt fog neki kölcsönözni, és mint tudjuk a cukrosnak a só sem a barátja!

Várom a padlizsános variációkat, ha valaki bátorkodik nekiállni:)