Kifőztük Karácsony

Kék gyertya a diabéteszesekért

Velem főztök

Feedek
Megosztás
Épp erre pörgök a konyhában

Címkefelhő
2010.07.16

Sós tortácskák

Már megint maradék hasznosítás. Jógáról hazatérve egyáltalán nem volt kedvem főzni másnapra, de Zs ügynök meggyőzőtt, hogy valamit csak kéne már. Addig kérdezte, hogy mi van a hűtőben, meg nézte a netet, hogy közben eszembe jutott egy elég kreatív ötlet. Volt ugyanis egy bontott tejszínem, tojás fehérjém, virslim, kaprom és darab padlizsánom, amit ideje volt elhasználni.

 

Így születtek ezek a kis sós tortácskák:


- hamis bruschetta
- rakott tejszínes padlizsán
- emeletes virsli tortácska

 

Tovább»

2010.05.22

Tojással töltött sült paradicsom

Ha mindig minden sikerülne, akkor istenek lennénk, de sajna nem így van.

 

Nagymamám mindig azt mondta, hogy ha tanulni tudok a hibáimból, akkor büszke lehetek rájuk és nem érdemes rejtegetnem őket. Éppen ezért ehhez a recepthez megosztom azokat a fotókat, amiken jól láthatóan kissé elrontottam az utómunkálatokat. A paradicsom ízén mit sem változtatott, hogy a paradicsom fala a sütőben szétesett - pedig nem először készítettem ezt a receptet - de arra jó volt, hogy tanuljak néhány új dolgot a zöldségekről és a sütőről.

 

Manapság már nincs olyan szakasza az évnek, hogy ne lehetne szép, nagy, ízes paradicsomokat beszerezni. De mikor még szezonja is van, akkor kész bűn, nem jó sokat és sokfélét készíteni ebből az isteni zöldségből.

 

 

Ezt a receptet megint csak nem sok idő életre hívni, de finom és sokféle felhasználási lehetőség rejlik benne.

 

Elkészítési idő: 15-20 perc+ 30-40 perc sütés
A jelen fotók alapján kicsit változnak a sütési arányok. Sajnos ezúttal nem sikerült tökéletesen beton kemény paradicsomokat vennem, de reménykedtem, hogy ebből nem lesz probléma. Ugyanúgy készítettem el az ételt, mint máskor is, de ez hibának bizonyult. Mivel a paradicsom kicsit puha volt, így a sütés alatt szétesett.
Ma már tudom, hogy ez talán megakadályozható lett volna, hogy a sütési időből lefaragok legalább 5-5 percet.
Mindenesetre az ízét egyáltalán nem rontotta el, sőt, isteni lett, csupán a látvány nem volt olyan mennyei.

 

Hozzávalók 4 adaghoz:

 

4 nagy paradicsom - 10 dkg-ban 4 gramm szénhidrát
4 egész tojás - 1 db-ban 0,3 gramm szénhidrát - ne vigyük túlzásba a fogyasztását! Napi 1-2 tojásnál ne együnk többet!
olviaolaj
petrezselyem

 

Elkészítés:

 

A kriminalitás csúcsa, még jó, hogy az íze maradéktalanul kielégítő volt...

 

A paradicsomok kalapját levágom egészen magasan (nem dobom ki) és kibelezem szépen mindet egymás után.
A paradicsomokba egyenként beleütök egy tojást, megszórom egy kis petrezselyemmel, majd visszateszem a paradicsom tetejét. Az egészet pedig meglocsolom olivaolajjal.
200 fokra előmelegített sütőben 10-15 percig sütöm a paradicsomokat fólia alatt, majd leveszem a fóliát és még ugyanannyit sütöm a paradicsomokat nélküle. Ezt azonban mindenki maga ízlése szerint variálhatja, attól függően, hogy mennyire szereti fonnyadtan, vagy keményebben a paradicsomát.
A széteséstől azonban nem kell tartani, mert a paradicsom belsejében szépen megsülő tojás az egészet összetartja - kivéve, amikor nem...

 

Tálalás: Hidegen-melegen tálalva egyaránt ízletes étel, melyet akár köretként, főfogásként, vagy előételként is tálalhatunk. Aki pedig nem szereti a paradicsom tetejét, az nyuodtan távolítsa el, én is mindig így teszek...

2010.05.20

Polentával töltött kaliforniai paprika

A most következő recept születési ideje épp egybe esik a Sült puliszka eperrel és édes tejföl mártással című receptével. Mondhatnánk, kistesók, sőt, ikrek.

És ahogy a sült puliszka helyet kapott a szívünkben és a gyomrunkban, úgy a polentával töltött paprika is egy visszatérő vendég lesz már nálunk. Lássuk akkor az újabb fenomenálisan bonyolult receptet.

 

Hozzávalók 2 főre:

2 darab kaliforniai paprika tetszőleges színben - 100 grammban 4 gramm szénhidrát
5 dkg kukoricadara - 100 grammban 70,2 gramm szénhidrát
1 dl víz
2 dl tej - 1 dl-ben 5 gramm szénhidrát
szerecsendió
pár csík lágy sajt

Elkészítés:

Vágjuk ketté hosszában a paprikákat, miután megmostuk őket, majd vágjuk ki a magházat úgy, hogy a csutkát szépen körbevágjuk. Így megmarad a paprika felső pereme, és nem folyik ki még véletlen sem a polenta.

Tegyük fel közben a vizet a tejjel forrni, majd szórjuk bele a kukoricadarát és percek alatt főzzük sűrűre. Szerecsendióval fűszerezzük. Nem kell betonkeménységűnek lennie, ha szeretnénk, hagyhatjuk egy kicsit lazábbra is, de ne csorogjon.
A tűzről levéve kanalazzuk a paprikába a polentát, szeljünk rá pár csík sajtot és toljuk a 200 fokra előmelegített sütőbe az alufóliával lefedett paprikát és 15 percig süssük. Az idő elteltével vegyük le a fóliát és ízlés szerint még pirítsuk egy kicsit 5-10 percig, de a sajtot azért ne égessük a tetejére!

Én másnap a munkában főételként fogyasztottam magában, de egy kis hús mellé felszolgálva, vagy akár előételként is megállja a helyét. Cukrosoknak azért nem ajánlanám annyira mellé a húst, mert amúgy is rengeteg fehérjét fogyasztunk általában, így egy kicsit spórulni itt-ott nem árt.