Kifőztük Karácsony

Kék gyertya a diabéteszesekért

Velem főztök

Feedek
Megosztás
Épp erre pörgök a konyhában

Címkefelhő
2010.11.11

Diabétesz Világnap - nov. 14. - Húzz valami kéket!

Most vasárnap ünnepeljük a nemzetközi diabétesz világnapot. A címmel nem akarom elbagatelizálni ezt az eseményt, de a következőkben meglátjátok, hogy mi magyarok miért "csak" ennyit tudunk tenni ezen a napon.

Persze én is csak azóta foglalkozom kiemeltebben a cukorbetegséggel, mióta másfél éve nálam is kimutatták, majd inzulin kezelésre fogtak egyből. Mázlim volt, mert megközelítőleg fél évnél többet nem töltöttem kezeletlenül, elvileg. Hisz a legelső tünetek, amiket a betegségre lehet fogni, nagyjából akkor jelentkeztek.

Tovább»

2010.09.29

Diabétesz 1x1 VI. - A cukros náthás

Évente legalább kétszer mindenki elkapja a náthát. Ki egy hétig, ki néhány napig küzd a betegséggel. De míg benne vagyunk csak meggyógyulni szeretnénk. Általában erre vitamint, gyümölcsöt és náthaporokat szedünk. De mi van a cukrossal, akinek számolnia kell a gyümölcsökben, vitaminokban és náthaporokban lévő szénhidrát tartalommal?

 

A téma számomra ma megint aktuálissá vált, hisz elkapott az őszi nátha. Kapar a torkom, szárazon köhögöm, fáj a fejem... Normális esetben meginnék napi két náthaport, ennék egy rakat narancsot és kenném az orrom alját úgy egy hétig. Azonban én egy kicsit más vagyok. Oda kell figyelnem a gyümölcs, vitamin, náthapor cukortartalmára és be kell építenem a mindennapi maximum szénhidrát adagomba.

 

Elképesztő, de jelenleg nincs olyan náthapor a piacon, mely ne tartalmazna hozzáadott cukrokat, így persze diabéteszes betegeknek nem is ajánlottak.

Tovább»

2010.09.16

Diabétesz 1x1 V. - Hasba vagy combba szúrjuk?

Rég volt már, hogy a diabéteszről írtam volna. Pontosabban az én esetemről.

Mikor 1 éve! - te jó ég, már eltelt egy év - kiderült, hogy diabéteszes vagyok sok mindennel kellett szembesülnöm és nagyon sok mindenhez kellett újonnan hozzászoknom. Többek között ahhoz, hogy minden nap a kezembe kell vennem egy tollnak állcázott fecskendőt és azt a hasamba szúrnom...

Stílusosan lila tűim vannak...

Tovább»

2010.07.28

Diabétesz 1x1 IV. - Labor vizsgálat

A cukorbajos élet egyik legnagyobb hátulütője a rengeteg orvosi vizsgálat, illetve ellenőrzés. Na jó, annyira nem sok, de annak, aki előtte évente egyszer látott dokit, igenis frusztráló az az időmennyiség, amit a betegvárókban kell eltöltenie. Ám ez az idő tekinthető úgy is, mint egy nagyon érdekes szociológiai tanulmányra szánt kutatási idő is. Ha így gondolok erre, mindjárt nem akar felrobbanni a fejem. Szóval hétfőn hajnalban is ezt mondogattam magamban.

 

Hétfőn volt a napja, hogy rászántam magam az esedékes vérvételemre. Cukrosoknak 3 havonta kell labor vizsgálatra menniük, hisz ilyenkor ellenőrzik, hogy mennyi volt az elmúlt negyed évben a sejtekben a cukor felvétel, a vese rendesen működik-e (pisilni is kell tehát) és emellett megnézik még a koleszterin szintünket és minden mást, amit mi az eredményünkön úgysem tudunk megfejteni. De ne rohanjunk ennyire előre. Lássuk csak, hogy miként is zajlik le egy ilyen vizsgálat és mit is vizsgál.

Mifelénk a helyi, államilag fentartott egészségügyi központ laborja minden hétköznap reggel 7-kor nyitja meg kapuit. Ezért nincs mit csodálkozni azon, hogy az aludni nem tudó nyugdíjasok már 6 körül az ajtó előtt sorakoznak, ezzel lehetetlenné téve a vércsapolás után munkába igyekezni akaró, adófizetők számára, hogy valaha is sorra kerüljenek.

Tovább»

2010.07.08

Diabetikus málna lekvár, krémes változat - Diabetical raspberry jam

Mivel mostanra elfogyott a legutóbb készített eper lekvár, így épp ideje volt egy új adagot csinálni. Jelenleg málna szezon van, így evidens volt, hogy a málna fogja a főszerepet játszani, de tudtam, hogy a málna kevés lesz. Imádok variálni és keverni az ízeket, így nem volt kérdéses, hogy a málna mellé még kerülni fog egy kis plusz is. Végül a véletlen (Zs ügynök) hozta a két plusz gyümölcsöt, ami a lekvárba került és lényegében egy istenien krémes lekvárhoz segített hozzá minket.

Szóval a két titkos hozzávaló a banán és a sárgadinnye volt. Ízben nem jelentettek nagy változást, viszont a lekvárt már-már krémszerűvé tették.

 

Hozzávalók 1 üveghez:

 

45 dkg málna - 100 grammban 5,4 gramm szénhidrát
1 darab banán - 100 grammban 24 gramm szénhidrát
1 szelet, 2 ujjnyi vastag sárgadinnye - 100 grammban 9,5 gramm szénhidrát

Tovább»

2010.06.17

Diabétesz 1x1 III. - Szemfenék vizsgálat

Persze mondhatnám azt is, hogy mikor kiégetik a szemem, és mikor rózsaszínben látom a világot vizsgálat.

Szóval a szemfenék vizsgálat a diabéteszeseknek egy igen fontos és kötelezően elvégzendő vizsgálat. Évente legalább egyszer el kell menni megcsináltatni. A célja, hogy időben észrevegyék az orvosok, ha a szemben lévő mikroerek a cukor miatt elpattannak és bevérzéseket okoznak. Ugyanis, ha ezt nem kezelik, akkor vakságot okoz.

Sajnálatos módon a rendszeres ellenőrzés nélkül maga a beteg már csak akkor veszi észre, hogy baj van, mikor a károsodás visszafordíthatatlan. Ilyenkor a vakság már elkerülhetetlen.

Én a tegnapi napon a második ilyen vizsgálatomon vettem részt és nem sikerült a legfényesebben...

 

Tovább»

2010.06.16

Marokkói menta tea babhéjjal és ribizlivel - Láb duzzanat ellen

A tegnapi egy módfelett trükkös nap volt. Az időjárás szó szerint kiszúrt velem. Reggel arra ébredtem, hogy szakad az eső, így én kis naiv hosszú farmert és sportcipőt húztam. Ez addig jó ötletnek is bizonyult míg kiértem a buszmegállóba. De csak addig, mert utána felszakadozott a felhőzet és én előre láttam egy fájdalmas látomásban, hogy mennyire melegem lesz aznap.

 

A látomás kutyafüle volt a valósághoz képest. Majdnem megbolondultam, annyira melegem volt a farmer, zokni kombóban, ráadásul a lábam is a duplájára dagadt az egész napos üldögélés közben.

Tovább»

2010.06.10

Diabétesz 1x1 II. - avagy milyen típusba is tartozom?

Nézzük, hol is tartottunk? Ja, derült égből diabétesz.

Szóval kiderült, hogy cukros vagyok. Mint említettem, a patikai cukorszint mérés és a laboreredmény kézhezvétele között nem telt el több, mint 5 nap. A köztes időben szinte semmit sem tudtam, így a saját kútfejem után menve próbáltam diétázni. Ez abból állt, hogy azonnal leálltam a bolti jegesteákkal, fehérkenyérrel és helyette vettem rengeteg zöldséget meg cukrosoknak szánt zsemlét, amiből 1-1 darabot ettem reggelire és vacsorára. (Ám ez elég költséges bulinak bizonyult, hisz 6 ilyen kis vacak közel 500 forintba került. Később szerencsére megtaláltam a pótlékot :)

Mindenből csak minimálisat ettem, mert fogalmam sem volt, hogy mi-merre-hogyan kellene csinálni. Ez ment péntekig, mikor megkaptam a laboreredményt, amivel elmentem vissza a házi orvoshoz. Ott az orvos elmondta, hogy bizony ez diabétesz, hisz nagyjából 5 napi diéta után is még 13 mmol/l volt a cukrom éhgyomri mérésen.

 

Számára a legfurcsább a korom volt. 26 évesen a diabétesz egyik típusába sem illek igazán.

 

I-es típusú diabétesz: a hasnyálmirigy Langerhans-szigeteinek inzulin termelése leáll. Ez leggyakrabban azért történik mert a saját immunrendszer idegenként ismeri fel a termelő sejteket és megtámadva őket végleg leállítja a saját inzulin termelést.

Jellemzően gyermek-fiatal felnőtt korban jelentkezik. Az ilyen emberek gyakran vékonyak, illetve a betegség felfedezése előtt jelentős súlyvesztés tapasztalható náluk.

Kezelés inzulinnal. A cukorbetegek 10%-a tartozik ide.

 

II-es típusú diabétesz: a szervezetben van inzulin termelés, de az nem elegendő a bevitt cukormennyiség feldolgozására. Vagyis a túl sok felesleges szénhidrát elfogyasztása - üdítők, fehérliszt, sütemények, pékárúk - egy állandóan magas inzulin termelést kívánnak a szervezettől. A sejtek egy idő után a túl sok cukor ellen inzulin rezisztenciával kezdenek el védekezni. Ekkor válik szükségessé gyógyszeres kezelés, mely elősegíti az inzulin beépülését a szervezetben.

Ez a típus 40 év körül már kialakul, de sok esetben csak akkor diagnosztizálják, mikor már visszafordíthatatlan károkat okozott a tartósan magas cukor szint. Vagyis: vakság, amputáció... A leginkább azokat az elhízott embereket érinti, akik keveset mozognak.

Ez ellen persze könnyen lehetne védekezni, ha mindenki évente egyszer belibbenne egy patikába, hogy megméresse a cukor szintjét. Fájdalommal a procedúra ugye nem jár, és kb. csak 200 forintunk bánja. Ám cserébe még időben megtudhatjuk, ha bajok vannak a "szigeteink" tájékán. Ami annyit jelent, hogy 10-20 évet is nyerhetünk magunknak ezen a féltekén a létezésnek.

 

Az én esetem azért volt furcsa, mert:

- 26 éves vagyok (ezért I-eshez túl öreg, II-eshez túl fiatal voltam)
- túlsúlyom az van (azóta lassan csordogálnak le a kilók)
- bőven stresszes életet élek + nem is vagyok egy nyugodt személyiség (a jóga és a hosszú egészséges életre való törekvés sokat segít, hogy nyugodt maradjak)
- rosszul étkeztem (jeges teák, hamburger, szendvics szendviccsel...)
- keveset mozogtam és azt is inkább nyáron, ősszel

 

Ezek alapján I-es is voltam, meg II-es is. Így egy kis diabétesz tájékoztató füzettel, betegszabadsággal és a leleteimmel a kezemben a háziorvos elküldött egy belgyógyászhoz, akivel percekkel korábban telefonon mindent leegyeztetett.

 

Dr. Klára (nem vezetéknév) nagyon készséges volt. Elmagyarázta és bemutatta, hogy miként kell használni a vércukorszint mérőt, az inzulin tollat. Időpontot egyeztetett a dietetikussal és előírta a további kötelező vizsgálatokat - szemfenék vizsgálat, hasi ultrahang.

Szóval így kezdődött az egy hetes beszoktatásom, beállításom.

 

Folyt. köv.

Kép innen

2010.06.06

Diabétesz 1x1 I.

Mivel ez a blog nem csak a főzésről szól, hanem a cukorbetegségről is, így az elejétől fogva szándékomban állt megosztani néhány dolgot erről az alattomos kis kórról. Nem vagyok szakértő, sem orvos, vagy képzett dietetikus, de most már 3/4 éve ezzel a "betegséggel" élek együtt... Bár én jobb szeretek úgy gondolni rá, mint egy állapotra. Nem vagyok hajlandó ugyanis magamat betegként kezelni. Hisz 3/4 éve egészségesebben élek, mint a megelőző két évtizedben.

Szóval, aki receptet vár, az ne olvasson tovább!

Talán érdemes a dolgok legeléjén kezdeni. Tavaly nyár vége felé furcsa dolgokat tapasztaltam magamon: állandóan szomjas voltam és fél órát sem bírtam ki anélkül, hogy ne kellett volna a mosdóba mennem. Mielőtt orvoshoz mentem volna, már nem bírtam végigülni egy mozi filmet sem. Még akkor sem, ha előtte voltam kint vécén és a film alatt nem ittam semmit.
Miután nagynéném és egy orvos ismerősöm is egyből azzal jött a tüneteimet hallva, hogy cukros vagyok, már nem volt olyan könnyű lerázni a gondolatot. Pedig a családunkban nem fordult elő cukorbetegség eddig, vagy legalábbis nem tudtunk róla.

 

Végül az egészségem féltése győzött felettem és nagyjából egy hónappal a tünetek jelentkezése után úgy döntöttem, hogy megméretem a cukorszintem. Ez bármely patikában elvégeztethető körülbelül 200 forintért. Ugyanis ennyibe kerül a tesztcsík és a mini tű, amivel megszúrják az ujjunkat. Én aznap délután úgy mentem be a gyógyszertárba, hogy akkor kb. 3-4 órája ettem utoljára, és előtte csak ásványvizet ittam.

A hölgy nagyon segítőkész volt, amikor elmondtam, mit szeretnék, és nagyon együttérző a mérés után. Tekintve, hogy mikor ettem utoljára, a cukromnak nem szabadott volna 7 mmol/l felett lennie. Nos az enyém 17,6 mmol/l volt. Egy kicsivel magasabb cukorszint már éppen elég a kómához.
A patikus hölgy elmondta, hogy ezzel mindenképpen el kell mennem a háziorvoshoz, aki majd elmondja a további teendőket.

 

Én erre csak bőszen bólogattam, és igyekeztem nem elbőgni magam. Azonnal lepergett előttem, hogy ezentől milyen pocsék életem lesz. Hisz fogalmam sem volt, hogy mit ehetnek a cukrosok. Csak annyit tudtam, hogy semmi finomat. Te jó ég, ha belegondolok, hogy mennyi mindent nem tudtam a diabéteszről, illetve milyen hülyeségeket képzeltem...

Sírva hívtam fel a családomat az utcáról, hogy most mi lesz. Hála az égnek beléjük több nyugalom szorult. Így mire hazaértem, már tiszta fejjel tudtam gondolkozni. Felhívtam a háziorvosomat, elmondtam, hogy mi történt. Másnap mentem a beutalóért a labor vizsgálatra és még azon a héten pénteken már a kezemben volt az eredmény: cukros vagyok.

 

Folyt. köv.

2010.06.04

Cukorszint jelző tetoválás

Bár ennek semmi köze az ételhez, de annál inkább a diabéteszhez... Az MIT kutatói kifejlesztettek egy olyan tintát, melyben nanorobotok figyelik rendszeresen a glükóz szintet az emberi szervezetben.

Egy egyszerű tetoválással a bőr alá juttatható a tinta, ami színváltozással jelzi minden alkalommal, amikor változik a cukorszint az adott emberke vérében. Ráadásul a tinta 6 hónap alatt lebomlik, így egy elrontott műalkotásnak sem kell végleg megmaradnia esetleg.

Már csak egy kérdés van, hol lehet erre feliratkozni? Mindig is szerettem volna tetoválást, de riasztott a gondolat, hogy a huszonévesen készült tetoválás, ami akkor tetszett hetven évesen már röhejesen fog festeni a kissé megfonnyadt bőrömön. De ez 4 légy egy csapásra legalább - tetoválás; nem marad meg örökre; pontosan méri a vércukromat; nem kell naponta 2-3-4 alkalommal szurkálni magamat.

 

Látom már előre, ahogy a színváltoztató tintából nem csak orvosi segédeszköz lesz, hanem hatalmas divat termék is... De a fene bánja, ha megkönnyíti az életem.