Kifőztük Karácsony

Kék gyertya a diabéteszesekért

Velem főztök

Feedek
Megosztás
Épp erre pörgök a konyhában

Címkefelhő
2010.07.10

Barackos süti - Peach cake

(Recipe in English is below)

 

Vendég poszt következik. Zs ügynök ugyanis úgy döntött végre, hogy egyik isteni sütijét megosztja veletek. Hírnévre tör, nem csoda, hisz a sütijei maguk az álom, még ha cukrosoknak annyira nem is ajánlottak.

Szóval ez alkalommal én kuktáskodtam Zs ügynök mellett és kivételesen nem is néztem el a receptet. (Legutóbbi közös sütésünk alkalmával 3-szor annyi cukrot tetettem a sütibe, mint kellett volna...)

 

Akkor innentől átadom neki a szót:

 

Zs ügynök barackos sütije

 

Egy hosszú és fárasztó munkanap után mire vágyik az ember, ha nem a frissen sült süti egész lakást betöltő illatára?…

Tovább»

2010.06.04

Búvár Túrós maradék újra hasznosítás - Epres, joghurtos búvár túrós

A cím hangzatos, de semmitmondó. Annyi baj legyen, mert az elkészült desszert legjobb igyekezetem ellenére is ronda lett, de finom.

Szóval a dolog úgy történt, hogy a túrósból megmaradt kb. 4 kis kocka, amivel nem tudtam mit kezdeni. Megenni magában nem akartam, így a maradék eperrel és egy pohár joghurttal kombináltam.

 

Hozzávalók:

 

4 szelet kicsit szikkadt búvár túrós - fogalmam sincs, hogy mennyi lehet a szénhidrát tartalom, bocsi
1 pohár joghurt - 100 ml-ben 4,6 gramm szénhidrát
15-20 dkg eper - 100 grammban 7,2 gramm szénhidrát
1 dl tejszín - 100 ml-ben 3 gramm szénhidrát
opcionálisan némi házi eper lekvár

 

Elkészítés:

 

A maradék sütit szépen felvágtam vékony szeletekre, majd lefektettem egy részét egy jénai aljába. Rá rétegeztem egy nagy adag frissen felvágott epret, majd arra jött a maradék búvár néhány kis szeletje.

Ekkor egy bögrében elkevertem a joghurtot a tejszínnel és 2 kanál lekvárral, amit aztán szépen az epres, búváros építményre öntöttem. Ahogy ezzel elkészültem, az egész jénai ment be a hűtőbe egy éjszakára, meg egy munkanapra.

 

Mit ne mondjak, az elkészült fotók nem lettek a kedvenceim, de a kis rakott túrós íze még vissza fog jönni ebbe a konyhába.

2010.06.02

Túróhab narancsban

Ez az egyszerű desszert a Búvár Túrós receptjéből, pontosabban a maradékából született. A búvárral ellentétben jóval kevesebb szénhidrátot tartalmaz, így a cukrosok bátrabban fogyaszthatják.

 

Hozzávalók:

 

Búvár Túrós maradék túrókrémje - 100 grammban 3,5 gramm szénhidrát+ a cukor
1 narancs - 100 grammban 8,5 gramm szénhidrát

 

Elkészítés:

 

A narancsot félbevágtam, szépen kivágtam belőle a gyümölcshúst és felkockáztam. A narancs héjába belekanalaztam a maradék túró krémet és hozzá tettem 1-2 kocka narancsot.

 

Ha a narancs a hűtőben volt előtte, akkor nagyon frissítő, édes, de nem túl édes desszertet kaphatunk így.
Ha valaki nem maradék krémből dolgozik, hanem újonnan szeretné ezt megcsinálni, akkor azt javaslom, hogy a Búvár Túrós receptje alapján készítse el a túrókrémet, de fele akkora adagban. Az nagyjából elég lesz 4 fő részére.

 

2010.06.01

Búvár túrós ribizlivel - diétás változat

Katakonyhájában láttam meg a mostani süti receptjét, de először nem nála találkoztam a sütivel, hanem még egy nálunk tartott farsangi partin, amikor vendégségbe hozták a kis édest. Akkor azonban nem ettem belőle így nem is keltette fel az érdeklődésem. Kata leírása alapján azonban egy könnyen elkészíthető édességnek tűnt. Csak egy baj volt vele...

Megint úgy kezdtem el sütögetni este 9-kor, hogy a hozzávalók fele többé-kevésbé hiányzott. Sima kakaópor helyett csak Nesquick volt. Joghurt helyett joghurt+ tej-tejföl keverék... de az eredmény azért igazán jól sikerült

 

Hozzávalók:

 

A tészta:

1 tojás
20 dkg cukor - diétásan: 5-8 dkg xilit + 3 nagy kanál cukrozott kakaópor - 100 gramm cukorban 100 gramm szénhidrát, 100 gramm xilitben 25 gramm szénhidrát
35 dkg liszt - diétásan 25 dkg liszt+ 10 dkg keményítő - 100 gramm lisztben 76,3 gramm szénhidrát
1,5 dl étolaj
1 teáskanál szódabikarbóna
5 dl joghurt - 100 grammban 4,6 gramm szénhidrát
2 nagy kanál cukormentes kakaópor (ha a fenti módon a 3 nagy kanál cukrozott már belement, akkor a 2 kanál cukrozatlan nem kell bele) - 100 grammban átlag 32,4 gramm szénhidrát

 

Túrótöltelék:

 

50 dkg túró - 100 grammban 3,5 gramm szénhidrát
5 dkg cukor - diétásan: ugyanannyi xilit
2 tojás
10 dkg olvasztott vaj

 

 

Elkészítés:

 

A lisztet a tojással, cukorral kakaóporral szódabikarbónával és olajjal elkeverjük, majd hozzáadjuk a joghurtot. Mivel nekem csak egy pohár joghurtom volt, így azt találtam ki, hogy a maradék pótlására körülbelül 2,5 dl tejfölt elkevertem annyi tejjel (kb. 1 dl) amitől nagyjából olyan állagú lett, mint a joghurt, és így adtam hozzá a tésztához.

Kata javaslata alapján olyan tésztát kell kapnunk ami sűrű, de kissé folyékony. A kép alapján akkor reméltem, hogy sikerült. És igen elárulom előre, hogy sikerült pont jó lett a sűrűsége minden hiányosság ellenére.

A kész tésztát kivajazott és lisztezett tepsibe kanalaztam, majd elkészítettem a tölteléket.

 

A túrót elkevertem az 5 dkg xilittel, 2 tojással és 10 dkg olvasztott vajjal. Így egy viszonylag krémes masszát kaptam, amit foghíjas módon a tésztára kanalaztam kis szigetek formájában. A süti attól lesz búvár, hogy a túrószigetek között a kakaós tészta sütés közben szépen megkel, így a túróval összeáll az egész.

A túró halmok tetejére én egy kicsi savanykás, mirelit ribizlit halmoztam. Végül 180 fokra előmelegített sütöben 35 perc alatt készre sütöttem.

 

Az eredmény: a tészta puha, omlós de egyáltalán nem lett édes. Máskor esetleg lehet több xilitet beletenni, ha vendégeknek szánom, de így is finom volt, mivel a túrós rész éppen elég édes volt.
Ám, ha valaki egy kicsit több édességre vágyna az nyugodtan tálalatja házi lekvárral (pirossal), mert csak még dobni fog az ízhatáson.

Azonban ez még a javasolt változtatásokkal együtt sem egy igazán cukrosnak való desszert. Max. az ebédből lehet kispórolni annyit, hogy egy kocka beleférjen.

2010.05.17

Joghurtos-ribizlis desszert

Ahogy mondtam, ezen a blogon igyekszem majd minden isteni, gyorsan elkészíthető és persze diétás receptemet megosztani majd veletek kedves olvasók.

Tehát álljon itt az egyik kedvenc alkotás:

Hozzávalók:
(kb. 15 perc alatt kész, a megadott mennyiségből 4 adag készíthető)

10 dkg mirelit vagy friss ribizli - 7 gramm szénhidrát
1 dl tejszín - 3 gramm szénhidrát
1 kis pohár natúr joghurt - 6,9 gramm szénhidrát
6 dkg apróra tört graham vagy cukormentes háztartási keksz - 42 gramm szénhidrát
3 evőkanál cukormentes lekvár - kb. 15 gramm szénhidrát
citromhéj
édesítőszer

1 adagban megközelítőleg 18-20 gramm szénhidrát található.

Elkészítés:

A tejszínt habbá verjük - én nem figyeltem, és főzőtejszínt vettem habtejszín helyett, de az ízét nem rontotta el - és ízlés szerint néhány csepp édesítőszerrel édesítjük. Hozzákeverjük a joghurtot és reszelünk bele egy kevés citromhéjat.
Közben a ribizlit a lekvárral összeforraljuk néhány pillanat alatt. Én egy nagyon kedves kolléganőm anyukájának cukor nélkül befőzött baracklekvárját használtam erre a célra. Mit ne mondjak, isteni volt a harmónia a két gyümölcs között.
Kis tálkák aljára szórjuk az összetört kekszet, majd ráöntjük a joghurtos tejszínt, végül rákanalazzuk a lekváros ribizlit. A kész desszert szélét vagy közepét még a maradék keksszel díszíthetjük.

Tálalás előtt legalább fél órát hagyjuk a hűtőben állni, már ha a család nem hág a nyakára sokkal hamarabb.

(ezen receptem olvasható a donna.hu oldalon is)

2010.05.17

Sült puliszka édes tejföl mártással és eperrel

Egy ideig fogalmam sem volt róla, hogy mi az a polenta, mikor a különböző recepteket olvasgattam. Idővel jöttem rá, hogy legyen polenta, puliszka, vagy kukoricamálé, az egy és ugyanaz. Ráadásul elkészíteni sem ördöngösség. Legalábbis nagyon reméltem.

Ezért én is felgyúrtam az ingujjam és tettem néhány kísérletet a puliszka receptekkel. Álljon itt az első:

Elkészítési idő: 25 perc+ sütés kb. 40 perc

Hozzávalók:

2 dl tej - 1 dl-ben 5 gramm szénhidrát
2 dl víz
15 dkg kukoricadara - 100 grammban 70,2 gramm szénhidrát
tejföl - 1 dl-ben 4 gramm szénhidrát
eper - 100 grammban 7,2 gramm szénhidrát

Elkészítés:

A vizet és a tejet egy lábasba öntjük és felforraljuk. A forró folyadékba beleöntjük a kukoricadarát és addig főzzük folyamatosan kavargatva, míg össze nem áll. Az állaga ne legyen folyós! Ez körülbelül 3-5 perc főzési időt vesz igénybe.

Ha a puliszka megfőtt, akkor egy felfordított tálca aljára tegyünk alufóliát és arra kanalazzuk ki a puliszkát úgy, hogy egy 1 cm vastag réteget kapjunk, majd hagyjuk itt teljesen kihűlni.

A kihűlt puliszkát ezután falatnyi darabokra vágjuk fel (én kockákat igyekeztem vágni) és egy alufóliával bélelt tepsire pakoljuk az egészet. A 200 fokra előmelegített sütőben addig hagyjuk bent, míg arany színű nem lesz. Akkor zárjuk el a sütőt és vegyük ki. - Figyelem! Senki ne hagyatkozzon az általam megjelölt sütési időre mert ez nálam is mindig változik. Én inkább a süti állagát figyelem, nem az órát!

A sült puliszka ízéről alapvetően a kukoricapehely jutott eszembe. Az íze teljesen azonos volt, csak vastagságbeli eltérések tapasztalhatók. A kész puliszkára ezután egy-egy kanál tejfölt tettünk, amit megkoronáztunk minden esetben egy szelet eperrel is.
A tejfölt néhány csepp édesítőszerrel ízesíthetjük!

Reggelire és uzsonnára is kiváló, de desszertnek sem utolsó.
Tárolás: nem lesz vele probléma, azonnal elfogy.