Kifőztük Karácsony

Kék gyertya a diabéteszesekért

Velem főztök

Feedek
Megosztás
Épp erre pörgök a konyhában

Címkefelhő
2010.05.29

Spenótos-curry szószos spagetti

Vivát, ováció - nem ovuláció - meg happy és a többi, mert sikerült végre spenótot vennem. Szép, zsenge, ezért vettem mindjárt 2 kilót, bár az árától majdnem falnak mentem... Egy jó részét a napokban el fogom használni, a másik részét meg simán elrakom majd a mélyhűtőbe ínségesebb időkre.

Anitával ma délelőtt nagy ruha bevásárlást csaptunk neki, miután még kapott egy igen finom és gyorsan elkészíthető ebédet is. (Azt csak így merem megjegyezni, hogy persze a költekezésből én sem maradtam ki.) Körülbelül 40 perc telt el a gáz meggyújtásától a tálalásig és még a közben beeső Katának is csurrant egy kis kóstoló.

 

Drága diabéteszesek! A tésztát lehetőleg csak heti 1-2 alkalommal fogyasszátok, akkor is 5 dkg per koponya alapon. Még egészségesek se egyenek alkalmanként annál többet! Az olasz mammák se szolgálnak fel többet csemetéiknek...

 

Hozzávalók 2 fő részére:

 

10 dkg spagetti tészta - 100 grammban 73 gramm szénhidrát
20 dkg friss spenót - 100 grammban 1,8 gramm szénhidrát
2 merőkanál zöldséglé alap
keményítő
curry
gyömbér
olivaolaj

 

Elkészítés:

8-10 perc alatt a spagettit forrásban lévő vízben megfőztem, só nélkül, majd kiszedtem a vízból, mert a helyére beletettem a spenótot 3 percre blansírozni. A 3 perc leteltével a spenótot is leszűrtem, és vágódeszkán szépen felaprítottam.
Sajnos nem volt itthon fokhagymám, mert akkor egy kevés apróra vágott fokhagymát tettem volna hozzá, de a végeredményból összeségében nem hiányzott.

A nagy kék tényérban Anita adagja, a kicsiben a sajátom

 

A serpenyőben felforrósítottam egy kis olivaolajat és hozzáadtam 2 evőkanál curryt, 2 teáskanál gyömbért és 1 teáskanál csilit. A fűszereket jól elkevertem, majd a zöldséglével felöntöttem.
Egy vizespohár aljába tettem 2 teáskanál keményítőt, amit 1 dl vízzel felhigítottam és ezzel sűrítettem be a szószt. Amint ezzel kész voltam, hozzá adtam a spenótot és a spagettit, majd az egészet körülbelül 1 percig rotyogtattam, míg a tésztát a szósz teljesen be nem fedte. Még forrón tálaltam.

 

Sózni egyáltalán nem sóztam az ételt, mert a zöldségalap lében volt elég só, plusz a curry és gyömbér mellé egyáltalán nem hiányzott a só. Ha valaki mégis elengedhetetlennek érzi, akkor inkább csak akkor sózzon, ha a kész étellel nem elégedett! A köztes folyamatok során NE!

A tálalás után még egy csepp sárgarépát reszeltem a tésztára, illetve megszórtam egy pár szelet mandulával, de ez már csak a dísz volt. Akinek nem tetszik, nyugodtan el is hagyhatja.

2010.05.27

Koreai saláta tekercs magyar módra

Nos, ahogy a cím is mutatja már megint kavartam a ... szóval az ízeket, ötleteket és meglepő módon nem sült ki belőle semmi ehetetlen. Sőt, egy könnyű, egészséges étel lett a vége.

A koreaiaknál van egy étel, amit elég sűrűn esznek. Én leginkább saláta tekercsnek szeretem hívni, mert egyébként fogalmam sincs, hogy mi a hivatalos neve, ha van egyáltalán. Náluk ez úgy fest, hogy egy saláta levélbe pakolnak grill hús csíkokat, kimchit, zöld csilit, fokhagymát... ízlés szerint, majd összetekerik a salátát és egy falatban bekapják. Valami hasonlót sikerült gyártani most, csak magyaros változatban, pedig csak abból indultam ki, hogy salátába akarom csomagolni az ebédet...

 

Hozzávalók:

1 kicsi padlizsán - 100 grammban 4,8 gramm szénhidrát
1 csirkemellfilé
curry
gyömbér
olivaolaj
zöldségalap lé
1 nagyobb fej zeller - 100 grammban 5 gramm szénhidrát
1 fej saláta - 100 grammban 2 gramm szénhidrát

 

Elkészítés:

Ez tényleg zeller, nem krumpli

 

A salátaleveleket tépkedjük le és szépen mossuk le a földet, szennyeződést, majd rakjuk félre, hogy a levelek megszáradjanak egy kicsit.

A csirkemellet kicsit kloffoljuk ki, csíkozzuk fel és olajon süssük meg hirtelen. Ha kész rakjuk félre.

 

Sült zeller aka hamis sült krumpli

A zellert pucoljuk meg és vágjuk fel úgy, mint a hasábburgonyát, majd ugyanazzal a módszerrel süssük is ki. Pont olyan az íze egyébként, mint a sült krumplinak, csak zeller illata van, és jóval kevesebb benne a szénhidrát (pont negyed annyi). Ha kész van ezt is tegyük félre. Figyeljünk rá sütés közben, mert gyorsan odakap!

 

Curry szósz padlizsánnal


 

A serpenyőben maradt (2-3 kanálnyi) olivaolajra kanalazzunk 4 kanál curry port - én a Kata által Tunéziából hozott curryt avattam fel ebből az alkalomból - 2-3 kanál gyömbért és öntsük fel 3-4 dl zöldségalap lével (ízlés szerint ez lehet több, vagy kevesebb). Közben 3 teáskanál keményítőt keverjünk el 1 dl hideg vízzel és öntsük ezt a szószhoz.
Ezután a curry szószhoz adjuk hozzá a korábban felkockázott padlizsánt és legalább 10 percig rotyogtassuk az egészet fedő alatt.
Aki szereti és bírja a csípőset, az egy kis csilivel is megbolondíthatja még a szószt.

 

 

Ha minden tálalásra kész, akkor fogjunk egy saláta levelet és kezdjük megpakolni mindenből egy kicsivel, majd tekerjük fel, és nagyon ízléses módon próbáljuk meg egy menetben a szánkba tunkolni. Én majdnem sikeresen megfulladtam az első próbával, így másodjára inkább már haraptam. Az élményt a kisebb falatok sem rontották el, sőt a velem együtt ebédelő Kata is értékelte, hogy nem esik ki a számból a falat...