Kifőztük Karácsony

Kék gyertya a diabéteszesekért

Velem főztök

Feedek
Megosztás
Épp erre pörgök a konyhában

Címkefelhő
2010.09.21

Minek nevezzelek hagymás-cukkinis chutneyval

Ugye a cím elég ostoba? Tudom, de a hús a chutney alatt nem rendelkezik még névvel. Lehetne fasírt, de az nem írja le igazán. Akár rizses gombócnak is hívhatnám, de az sem fedi a valóságot egészen. Ízetlen húsgombóc?... Tudjátok mit? Nevezzétek el ti! Azonban a hús fűszer hiányán senki se lepődjön meg, ugyanis szándékos. Hogy miért, azt a tovább mögött találjátok.

 

Tegnap délután, hazafelé a munkából épp azon agyaltam, hogy mit is főzzek mára. Mert valamit muszáj volt. Így vettem egy kis darálthúst lesz, ami lesz alapon. Aztán eszembe jutott, hogy rég csináltam hagyma chutneyt, de van még otthon egy kis cukkini is. Nos, ismét kombináltam.

Tovább»

2010.08.14

Koreai sertés ragu rizs ágyon - Korean style pork stew

(Recipe in English is below)


"- A rohadt életbe, nincs farka, maga dinnye! Nézze! - Felrántotta a takarót, és a férfi felé fordította Sophie baba fenekét, mintha olyan kakasortüzet akarna a bétahímre irányítani, amilyet az még sosem látott.
Charlie hátraugrott - sovány, fürge harmincas volt -, majd amikor, rájött, hogy a baba nincs töltve, jogos felháborodással igazította meg tweedzakója hajtókáját."

/Christopher Moore: Mocskos Meló - 1. fejezet, Agave kiadó/

 

Erről az ételről egy mondatban ennyit: mennyország egy tányéron.

 

Egész héten átlagosan 9 körül értem haza minden nap, így elég körülményes volt a főzés. Mondhatni semmilyen leginkább. Salátán, felvágotton és társain éltem. Ez azonban egyáltalán nem egészséges és nem is ajánlott, pláne nekem. Szóval nincs más választásom előre leszek kénytelen főzőcskézni a hétvégéken, amit csak lehet.

A mai ebéd egy istenien finom ragu volt. Egyáltalán nem egy drága étel, gyorsan kész van és a legkényesebb ízlést is kielégíti. Ráadásul nem csípős, inkább egy csöppet pikáns.

 

Hozzávalók 2 fő részére:

Tovább»

2010.07.31

Most már visszafelé öregszem mint Benjamin Button II.

Hm, ideje lenne  már befejezni ezt a szülinapi posztot. És mivel az előbb felriadtam, nem ébredtem, riadtam, így miért is ne ülnék le a gép elé?

Nos, akkor lássuk, hogy mi is volt még azon a szülinapi menün!

 

Fedő alatt sült, szezámmagos burgonya

 

Hozzávalók:

 

szezámmag
krumpli az egész háznépnék - 100 grammban 20 gramm szénhidrát
olívaolaj

 

Elkészítés:

 

A krumplit kis kockákra vágtam, megmostam, majd egy wokban kis adagokban nagyon kevés olívaolajon sütni kezdtem fedő alatt.

Tovább»

2010.06.18

Mediterrán sertésragu

Miután sikerült végre ehető levendulát beszereznem, mi volt az első amit készítettem vele? Disznó. Nem süti, vagy üdítő. Hanem sertés. De azért igazán jó lett.

Mivel egyik tyúkanyó nagynénémtől kaptam két szép cukkinit és egy nagy üveg kaprot, így gondolkoztam, hogyan is használhatnám fel. Sajnos nálam olyan kevés étel fogy egyszerre, hogy igyekeznem kell a romlandó ételek felhasználásával, főleg most, hogy egy kicsit még szigorúbbra vettem a diétát. Így az egyik cukkinit gyorsan el is készítettem.

Hozzávalók:

 

1 cukkini - 100 grammban 5,3 gramm szénhidrát
2 kisebb sárgarépa - 100 grammban 8,1 gramm szénhidrát
2 darab paradicsom - 100 grammban 4 gramm szénhidrát
50 dkg sertés hús
2-3 szál kapor
2 gerezd fokhagyma
2 dl zöldségalap lé

 

Tovább»

2010.05.25

Bundában sült zöldségek meg egy vigyori fej

A bundázott zöldségek először Áginak köszönhetően debütáltak nálunk. Ugyanis ő készített nekünk egy nagy adagot miután lekéste a saját búcsú buliját. Kárpótlásul közel éjfélkor sütögetni kezdett...

Azóta már én is kísérletezek a bundázott zöldségekkel. Bár fotóval nem tudom bizonyítani, de az alábbi képeken cukkinit, sárgarépát, kaliforniai paprikát, sajtot és padlizsánt paníroztam és sütöttem ki.

 

Hozzávalók:


1 szál sárgarépa (minél vastagabb) - 100 grammban 8,1 gramm szénhidrát
1 darab cukkini - 100 grammban 5,3 gramm szénhidrát
1 darab kaliforniai paprika - 100 grammban 4 gramm szénhidrát
2 vastag szelet sajt (Trappista) - 100 grammban 1,6 gramm szénhidrát
1 darab padlizsán - 100 grammban 4,8 gramm szénhidrát
tojás - 1 db-ban 0,3 gramm szénhidrát, liszt - 100 grammban 76,3 gramm szénhidrát, kenyérmorzsa a panírhoz.

 

Elkészítés:

 

A zöldségeket és a sajtot felkarikázzuk, illetve falatnyi darabokra vágjuk. A szokásos liszt-tojás-kenyérmorzsa trióban megforgatjuk és szépen kisütjük őket, mint a rántthúst.

Én nem törekedtem a tökéletes bundára, inkább úgy voltam vele, minél kevesebb, annál jobb, így helyenként a zöldség kikandikált a panír alól, de ez nem rontott az ízén, sőt jobban átjött a répa és a paprika édes íze.

Sütés közben épp csak addig hagyjuk a forró olajban, míg megpirul a bunda és máris szedjük ki. Oldalanként ez 1-2 percnél nem több.

Míg én a fenti adagot megsütöttem nagyjából 2-3 alkalommal cseréltem olajat, hogy a lehullott morzsa ne égjen rá az új adagokra.

 

Vigyori fej


Valószínűleg nincs olyan gyerek, akinek az anyukája, vagy nagyija ne készített volna tésztát a maradék panír hozzávalókból. Amellett, hogy finom, még hasznosítja a maradékot is, amit amúgy csak kidobnánk.

Elkészítés:


A panírból visszamaradt tojást a liszttel keverjük úgy el, hogy közepesen sűrű tésztát kapjunk.

Egy tiszta, olajjal éppen megfuttatott serpenyőbe öntöttem a tésztát és addig sütöttem míg a tészta könnyen el nem vált már az edény aljától és láttam, hogy kezd szépen barnulni. Akkor megfordítottam, de csak addig sütöttem a másik felét, hogy épp ne maradjon nyers.

Kicsúsztattam egy tányérra a lágy belsejével felfelé, megtöltöttem apróra vágott sonkával és maradék barna rizzsel, majd kettőbe hajtottam. Díszítésnek egy vigyori fejet rajzoltam ketchuppal.

Még melegen elfogyott szinte az egész. Cukrosok max. ebédre fogyasszák és lehetőleg a ketchup nélkül!