Kifőztük Karácsony

Kék gyertya a diabéteszesekért

Velem főztök

Feedek
Megosztás
Épp erre pörgök a konyhában

Címkefelhő
2010.09.21

Minek nevezzelek hagymás-cukkinis chutneyval

Ugye a cím elég ostoba? Tudom, de a hús a chutney alatt nem rendelkezik még névvel. Lehetne fasírt, de az nem írja le igazán. Akár rizses gombócnak is hívhatnám, de az sem fedi a valóságot egészen. Ízetlen húsgombóc?... Tudjátok mit? Nevezzétek el ti! Azonban a hús fűszer hiányán senki se lepődjön meg, ugyanis szándékos. Hogy miért, azt a tovább mögött találjátok.

 

Tegnap délután, hazafelé a munkából épp azon agyaltam, hogy mit is főzzek mára. Mert valamit muszáj volt. Így vettem egy kis darálthúst lesz, ami lesz alapon. Aztán eszembe jutott, hogy rég csináltam hagyma chutneyt, de van még otthon egy kis cukkini is. Nos, ismét kombináltam.

Tovább»

2010.05.17

Hagyma chutney

Az egyszerű, gyorsan készíthető kaják a gyengéim, mivel szeretek jót enni, és szeretem, ha a barátoknak is ízlik a főztöm, de mikor este hazaérek a munkából nem mondhatnám, hogy sok kedvem van a sütő mellett állni órákig.

A következő recept is egy gyorsan elkészíthető és sokoldalúan felhasználható darab. Tálalhatjuk, akkor feltétként, saláta gyanánt, köretként... ízlés szerint. Ám nem árt vigyázni a chilivel, mert könnyeket csalhat a szemünkbe, ha kicsit megszalad a kezünk a lábas felett!

Hozzávalók:

2 evőkanál étolaj
2 teáskanál őrölt köménymag
2 teáskanál mustármag – mustárral is helyettesíthető, ha nem akarunk a magokon rágódni
4 nagy fej vöröshagyma - 10 dkg-ban 8,3 gramm szénhidrát

3 evőkanál chili por/ 6 felaprított chili paprika +2 teáskanál chili por
10 dkg cukor - 100 gramm szénhidrát - szaharin ciklamát alapú édesítőszerrel helyettesíthető. Ebben az esetben 5 dkg-nál nem kell több.
1dl citromlé

Elkészítés:

A hagymákat szépen vágjuk fel – nem kockákra, csak csíkokra – majd tegyük fel egy nagy lábasban az olajat. Ha már kellően forró, akkor tegyük bele a köményt és a mustármagot – ha mustárt használunk, akkor azt még ne tegyük bele.
Ezt követően a felszeletelt hagymát öntsük a lábasba, és addig kevergessük, míg aranybarna színt nem kap a hagyma. Nem kell tartanunk tőle, hogy túl sok lesz a chutney, mert pirítás közben szépen össze fog esni a hagyma. Ebből a mennyiségből alig egy levesestányérnyi mennyiség jön majd ki.
Ha a hagyma már szép barnás árnyalatú, akkor adjuk hozzá a chilit, sót, mustárt, cukrot és végül a citromlevet. Keverjük jól el, és hagyjuk addig forrni, míg az egész egy picit szószos nem lesz – max. 5-10 perc.

 

Elkészítési idő: 30 perc


Tárolás: műanyag dobozban, hűtőben tárolva akár 1 hétig is eláll.

(a fenti receptem korábban megjelent a donna.hu oldalon.)