Kifőztük Karácsony

Kék gyertya a diabéteszesekért

Velem főztök

Feedek
Megosztás
Épp erre pörgök a konyhában

Címkefelhő
2010.09.30

Tejszínes, spenótos lasagne - Cream and spinach lasagne

(Recipe in English is below)

 

Ehhez a recepthez nagyon szép emlékek fűznek, hisz első alkalommal, na jó, másodszor akkor csináltam, mikor Á ügynök és Zs ügynök is jelen volt. Kora április volt akkor és már a meleg délelőtti napsütés a nyár ígéretét hordozta magában. Azóta most először csináltam meg ezt a receptet. Zs ügynök ismét kuktáskodott Á ügynök helyett is, aki Pesten húzza az igát.

 

Hozzávalók egy 9x13-as tepsihez:

 

4 közepes paradicsom (2 piros-2 zöld) - 100 g/4 g szénhidrát
2-3 dl főző tejszín - 1dl/3,8 g szénhidrát
2 dl tejföl - 1 dl/4 g szénhidrát
30 dkg darálthús
2 gerezd fokhagyma
rozmaring
3-4 lap lasagne tészta - 100 g/70 g szénhidrát
só, bors
sajt
1 maréknyi spenót - 100 g/ 1,8 g szénhidrát

 

Tovább»

2010.09.29

Diabétesz 1x1 VI. - A cukros náthás

Évente legalább kétszer mindenki elkapja a náthát. Ki egy hétig, ki néhány napig küzd a betegséggel. De míg benne vagyunk csak meggyógyulni szeretnénk. Általában erre vitamint, gyümölcsöt és náthaporokat szedünk. De mi van a cukrossal, akinek számolnia kell a gyümölcsökben, vitaminokban és náthaporokban lévő szénhidrát tartalommal?

 

A téma számomra ma megint aktuálissá vált, hisz elkapott az őszi nátha. Kapar a torkom, szárazon köhögöm, fáj a fejem... Normális esetben meginnék napi két náthaport, ennék egy rakat narancsot és kenném az orrom alját úgy egy hétig. Azonban én egy kicsit más vagyok. Oda kell figyelnem a gyümölcs, vitamin, náthapor cukortartalmára és be kell építenem a mindennapi maximum szénhidrát adagomba.

 

Elképesztő, de jelenleg nincs olyan náthapor a piacon, mely ne tartalmazna hozzáadott cukrokat, így persze diabéteszes betegeknek nem is ajánlottak.

Tovább»

2010.09.27

The Mira

Már megint design földre kóborolunk. Persze ennek nem sok köze van a gasztrohoz, hacsak nem azok a fantasztikus éttermek, amik a Mirában megtalálhatók.

A hotel egészen új és Hong-Kongban található. Ami azt jelenti, hogy nem ma lesz, mikor eljutunk oda, de addig is itt vannak a képek, hála a tervezőnek, Charles Allemnek.

 

Nézzük akkor:

Tovább»

2010.09.24

Baker King Kim Tak Gu – 1. rész

Előzetesbe mindenkitől elnézést kérnék, hogy kétszer is kiposztolásra - levételre került már az anyag, de mindig elfelejtettem a képeket. Most ez is megvan. Vigyétek!

 

Végre megvan az első rész angol felirata, így akár bele is vághatunk a lecsóba, jelen esetben a cukrászkodásba.

Tovább»

2010.09.21

Minek nevezzelek hagymás-cukkinis chutneyval

Ugye a cím elég ostoba? Tudom, de a hús a chutney alatt nem rendelkezik még névvel. Lehetne fasírt, de az nem írja le igazán. Akár rizses gombócnak is hívhatnám, de az sem fedi a valóságot egészen. Ízetlen húsgombóc?... Tudjátok mit? Nevezzétek el ti! Azonban a hús fűszer hiányán senki se lepődjön meg, ugyanis szándékos. Hogy miért, azt a tovább mögött találjátok.

 

Tegnap délután, hazafelé a munkából épp azon agyaltam, hogy mit is főzzek mára. Mert valamit muszáj volt. Így vettem egy kis darálthúst lesz, ami lesz alapon. Aztán eszembe jutott, hogy rég csináltam hagyma chutneyt, de van még otthon egy kis cukkini is. Nos, ismét kombináltam.

Tovább»

2010.09.19

VKF 37. - Portobello gombák - Portobello mushrooms

(Recipe in English is below)

 

Vagy két hete láttam meg, hogy kint van a legújabb VKF témája Alíznak köszönhetően.

Téma: gomba

Szakács: Allergiás a gombára...

Étel elfogyasztása: ?

 

Úgy voltam vele, hogy csak azért, mert én nem ehetem meg, amit főztem, nem fogok most kimaradni ebből a fordulóból. A megoldás igen egyszerű volt, megetetek valaki mást. A szerencsés éhes száj ezúttal Zs ügynök volt.

Tovább»

2010.09.16

Diabétesz 1x1 V. - Hasba vagy combba szúrjuk?

Rég volt már, hogy a diabéteszről írtam volna. Pontosabban az én esetemről.

Mikor 1 éve! - te jó ég, már eltelt egy év - kiderült, hogy diabéteszes vagyok sok mindennel kellett szembesülnöm és nagyon sok mindenhez kellett újonnan hozzászoknom. Többek között ahhoz, hogy minden nap a kezembe kell vennem egy tollnak állcázott fecskendőt és azt a hasamba szúrnom...

Stílusosan lila tűim vannak...

Tovább»

2010.09.08

Kecskesajtos, koktélparadicsomos tortácska

Sós főétel, bár az alapja vajas tészta. Mit mondhatnék róla? Isteni lett, még annál is finomabb, ráadásul véletlenül mintásra sikeredett...

 

Hozzávalók a tésztához:

 

20 dkg liszt - 100 grammban 70 gramm szénhidrát
1/2 tk. só
12,5 dkg puha vaj
2 tojás sárgája
1 felvert tojás fehérje

Tovább»

2010.09.05

Híd cafe (4 fogás 1000 forint alatt) - Étterem kritika

Belvárosi helyszín, stílusos környezet. 4 fogás 1000 forintért, de azért nem tökéletes...

Tegnap K ügynökkel felkerekedtünk, hogy kipróbáljuk végre a Híd cafét. Hetekkel ezelőtt szerettük volna megtenni, de akkor nem sikerült. Most 4 fogásos ebédet ettünk 1000 forint alatt. Ez persze máris egy nagyon jó pont, de azért volt néhány apróság, ami annyira nem tetszett, de csak sorjában.

 

Szombat délelőtt van, a városban végig a Tisza partján főzik a halászlevet, mi mégis étterembe megyünk. A Híd cafe egy viszonylag kis étterem, de hangulatos, stílusos berendezéssel. Minden megvan benne, ami egy kellemes ebédhez kellhet.

Tovább»