Kifőztük Karácsony

Kék gyertya a diabéteszesekért

Velem főztök

Feedek
Megosztás
Épp erre pörgök a konyhában

Címkefelhő
2010.06.30

Lazac ízű vodka!

Jajj, nem vagyok egy nagy alkohol fogyasztó, sőt, egyáltalán nem nagyon iszom alkoholt, de ez azért még engem is megfogott.

A kép alapján tényleg létezik ez az érdekes itóka, de vajon ki issza meg? Talán egy őszinte, vagy bátor játék keretein belül lehetne a szerencsétlen, válaszolni nem akaró játékosokat arra kényszeríteni, hogy ilyet igyanak.

Tovább»

2010.06.27

VIP vendégek voltunk egy étteremben még a nyitás előtt - véletlen történt

Szegeden már tíz éve nem volt szusi kapható!!! Akkor is csak egy catering cég hozta valahonnan. De most minden megváltozik. Holnap reggel megnyílik az első szusi bár Szegeden és mi szombat este egy nyitás előtti kóstolón vettünk részt. Ráadásul egy rögtönzött kóstolón!!!

 

Szóval az úgy volt, hogy Zsófi barátnőmmel éhesen tartottunk az egyik éjszakai étkezde felé, mikor átvágtunk a passzázson, ahol épp egy új kis éttermet igyekeznek megnyitni. Mikor bebámultunk az ablakon, megláttuk a menülistát a pult felett és leesett az állunk.

Tovább»

2010.06.27

Az amerikaiak édes üdcsijeiben menny is a cukor? 1. rész

Persze nem tudom, hogy mennyire hiányoztam az elmúlt napokban bárkinek is, de sajna beütött két krach, ami miatt nem jutottam el odáig, hogy a blog adminjához férjek.

 

Az egyik, hogy a hétvégét valami vírusszerű gyomorinfluenzával végeztem. Értsd: fájt minden izmom és ízületem és folyton a mosdóba rohangáltam. Persze ez még annak a számlájára is írható, hogy a gyógyszerezésem az utóbbi 1 hétben új rendre állt át - kevesebb inzulin, kicsit több inzulin beépítő gyógyszer... De a mellékhatása a csodaszernek lehet egy kis hasmars. Passz, én már semmit sem értek, igazándiból.

Lényeg, hogy hétfőtől szerdáig csak főtt krumplit meg főtt barna rizst ettem-főztem, így arról nem nagyon volt mit posztolni meg elég gyenge is voltam.Másrészt meg az utóbbi napokban annyi volt a munkám, hogy mikor hazaértem, már eszembe sem jutott, hogy a gép közelébe menjek.

 

De valamelyik nap találtam egy nagyon jó kis összeállítást. A Men's Health magazin összeszedte a 20 legcukrosabb, legkalóriadúsabb, legártalmasabb, édes üdítőt, melyekért Amerika szerte rajonganak a népek. A legtöbbje nálunk meg sem található, de gondolom, hogy a kóla és társai is nyugodtan versenyezhetnének ebben a kategóriában, amit itthon sokan fogyasztanak.

Tovább»

2010.06.25

7, vagy 16 emeletes hamburger?

Hm, már megint nem egy recept, de ezeknél úgy érzem, hogy muszáj megosztanom az ilyen étel híreket, rém híreket, melyeket a világban találok.

A legutóbbi Tajvanról származik. Ugyanis a Burger King fogta magát és bevezette az emeletes hamburgereket. 1 emelettől egészen 16 emeletig lehet kérni, attól függően, hogy kinek mekkora a szája és az étvágya.

A szendvicsek nem tartalmaznak semmiféle zöldséget, csupán sajt, hamburgerhús egymásra halmozott darabjait, amit egy kis sült szalonna koronáz meg a két fél buci zsemle között.

Már csak a látványtól is elzáródnak az ereim...

 

Mint olvastam, eredetileg a 7 emeletes burger egy reklám céllal készült, hogy a Windows 7 piacra kerülését hirdesse. Bár, hogy a kettőnek mi köze egymáshoz, az elég kétséges, mint ahogy az, is, hogy mennyi esze volt a pr szakembereknek, akik kitalálták, de az már biztos, hogy Tajvanon, ahol az emberek általában még elég vékonyak, mégis megragadt valahogy ez a szendvics.

Talán tényleg igaza van Eddie-nek, a videó készítőjének: ez egy titkos akció, hogy felhízlalják Tajvan népét.

Eddie a videóban csak arról beszél egyébként, hogy a szendvics kész kárhozat, de a sajt és hús harmóniája meglepően finom. Főleg ennyi rétegen keresztül. Háttérben anyukája néhányszor megemlíti, hogy meg nem enné azt a szemetet, amiben még zöldség sincs, de hát mama egy másik generáció.

Taiwan Burger KIng 7 Patties of Hell from Eddie Lin on Vimeo.

 

 

Régen sem rajongtam igazán az ilyen gyorskajákért (fél évben egyszer ettem kb.) de most már nem is igazán enném meg. Kiakadna az állkapcsom, ha megpróbálnám. Amiről eszembe jutott, hogy mennyivel viccesebb lett volna, ha egy pornó színésznővel próbálták volna meg leforgatni a reklámot, az eredeti helyett, amit Eddie videójának elején láthattok.

Az eredeti leírás itt található:

http://www.deependdining.com/2010/06/ate-in-taiwan-burger-king-konspiracy

2010.06.19

Grillezett csirkemell saláta ágyon egy kis csavarral - VKF! XXXV.

"A képzelet nem velünk született adottság. A tanárainknak, a szüleinknek kell kifejleszteniük bennünk.... A képzeletáramkör úgy van kialakítva, hogy a legminimálisabb ingerre is reagáljon... Azonban ma már nem feltétlenül a tanároknak és a szülőknek kell kialakítaniuk ezeket az áramköröket. Ma már vannak profin elkészített műsorok, remek színészekkel, nagyon meggyőző helyszínekkel, hangokkal és zenével. Ma már van információs szupersztráda. Körülbelül annyi szükségünk van az áramkörökre, mint a lovaglótudományunkra." /Kurt Vonnegut/

Bár nagy általánosságban sajnos egyet kell értenem Vonneguttal, de a VKF! például teljesen ellentmond ennek. Hála az égnek! Igenis arra ösztönöz, hogy használjam a képzeletem.

Életem első részvétele ez a VKF!-en. Szóval vegyétek és vigyétek kímélettel a receptet.

Maga a recept nem egy új találmány, sőt még nem is valami egyedi, különleges ízvilág. Inkább az elkészítésében van az a kis csavar, ami különlegessé teheti.

 

Hozzávalók:

1 csirkemell
1/2 lime
bors
olivaolaj
joghurt - 100 ml-ben 6,9 gramm szénhidrát
saláta - 100 grammban 2 gramm szénhidrát
paradicsom - 100 grammban 4 gramm szénhidrát
fokhagyma
retek - 100 grammban 2,2 gramm szénhidrát

Tovább»

2010.06.19

"Ha ez nem kellemes, akkor nem tudom, hogy mi lehetne az!"

A mai napom a címadó idézet jegyében telt. Kurt Vonnegut Alex bácsikájának volt ez egy kedvelt mondása, mely szállóigévé vált az író családjában.

Vonnegutnak igaza van. Túl sokat panaszkodunk és ritkán vesszük észre, ha jó dolgok történnek velünk. Nem egy luxus nyaralásra, új autóra, kiváló iskolai eredményre gondolok, hanem az apró örömökre, amik mosolyt csalnak az arcunkra, vagy csak egy elégedett kis sóhajt pöffentenek ki a szánkon. Ezeket ma már észre sem vesszük, vagy csak percekig emlékszünk rá, és a következő mérgelődni való úgy viszi magával azt a kellemes élményt, mintha sosem létezett volna.

Magyar szakos diplomával, szégyen vagy sem, de sosem olvastam eddig Vonnegutot. Tudtam róla, hogy nagyszerű író  mások szerint - terveztem is olvasni, de eddig nem akadt a kezembe. Tegnap egy kiárusításon 500 forint kedvezménnyel megvettem az utolsó könyvét, mely "A hazátlan ember" címet viseli. Mit ne mondjak, a mai nap folyamán végig olvastam. Igaz, csak rövid, anekdotaszerű gondolat gyűjtemény, mégis két dolgott tett velem:

 

1, idén nyáron Kurt Vonnegut könyveket fogok olvasni
2, felfedeztem, hogy milyen kellemes is volt a napom.

 

Nos, akkor lássuk azt a kellemes napot. Talán, mikor olvassátok majd, az jut eszetekbe: csak ennyi? Ez minden? De nekem paradicsomi állapot volt a mai nap.

Tovább»

2010.06.18

Mediterrán sertésragu

Miután sikerült végre ehető levendulát beszereznem, mi volt az első amit készítettem vele? Disznó. Nem süti, vagy üdítő. Hanem sertés. De azért igazán jó lett.

Mivel egyik tyúkanyó nagynénémtől kaptam két szép cukkinit és egy nagy üveg kaprot, így gondolkoztam, hogyan is használhatnám fel. Sajnos nálam olyan kevés étel fogy egyszerre, hogy igyekeznem kell a romlandó ételek felhasználásával, főleg most, hogy egy kicsit még szigorúbbra vettem a diétát. Így az egyik cukkinit gyorsan el is készítettem.

Hozzávalók:

 

1 cukkini - 100 grammban 5,3 gramm szénhidrát
2 kisebb sárgarépa - 100 grammban 8,1 gramm szénhidrát
2 darab paradicsom - 100 grammban 4 gramm szénhidrát
50 dkg sertés hús
2-3 szál kapor
2 gerezd fokhagyma
2 dl zöldségalap lé

 

Tovább»

2010.06.17

Diabétesz 1x1 III. - Szemfenék vizsgálat

Persze mondhatnám azt is, hogy mikor kiégetik a szemem, és mikor rózsaszínben látom a világot vizsgálat.

Szóval a szemfenék vizsgálat a diabéteszeseknek egy igen fontos és kötelezően elvégzendő vizsgálat. Évente legalább egyszer el kell menni megcsináltatni. A célja, hogy időben észrevegyék az orvosok, ha a szemben lévő mikroerek a cukor miatt elpattannak és bevérzéseket okoznak. Ugyanis, ha ezt nem kezelik, akkor vakságot okoz.

Sajnálatos módon a rendszeres ellenőrzés nélkül maga a beteg már csak akkor veszi észre, hogy baj van, mikor a károsodás visszafordíthatatlan. Ilyenkor a vakság már elkerülhetetlen.

Én a tegnapi napon a második ilyen vizsgálatomon vettem részt és nem sikerült a legfényesebben...

 

Tovább»

2010.06.16

Marokkói menta tea babhéjjal és ribizlivel - Láb duzzanat ellen

A tegnapi egy módfelett trükkös nap volt. Az időjárás szó szerint kiszúrt velem. Reggel arra ébredtem, hogy szakad az eső, így én kis naiv hosszú farmert és sportcipőt húztam. Ez addig jó ötletnek is bizonyult míg kiértem a buszmegállóba. De csak addig, mert utána felszakadozott a felhőzet és én előre láttam egy fájdalmas látomásban, hogy mennyire melegem lesz aznap.

 

A látomás kutyafüle volt a valósághoz képest. Majdnem megbolondultam, annyira melegem volt a farmer, zokni kombóban, ráadásul a lábam is a duplájára dagadt az egész napos üldögélés közben.

Tovább»

2010.06.15

Goldenblog 2010 - Gasztroblogok

Június 14. óta lehet nevezni az idei Goldenblog versenyre. Első körben a gasztroblogok kerülnek megmérettetésre.

Gasztroblogot ajánlani, vagy nevezni egészen június 28-ig lehet majd.

Akit érdekel a verseny, vagy szeretne valakit javasolni a versenybe, az ITT tájékozódhat a részletekről!